Dla Grupy ORLEN wodór to ważny element w procesie dekarbonizacji

04.10.2024, 13:01aktualizacja: 04.10.2024, 14:11

PAP - kadr z filmu
Rola wodoru wydaje się być coraz ważniejsza w dekarbonizacji przemysłu, ciepłownictwa i zwiększeniu niezależności energetycznej Polski. „Wodór zostanie zastosowany tam, gdzie przyniesie najlepszy efekt ekologiczny, jak i biznesowy. Sektor, który ma największy potencjał to przemysł” - stwierdził Grzegorz Jóźwiak z Grupy ORLEN podczas debaty w ramach katowickiej konferencji Energy Days 2024.

Uczestnicy debaty wskazywali, że Polska może stać się wodorową potęgą w Europie, ale do rozwoju gospodarki wodorowej potrzebna jest współpraca wszystkich zainteresowanych środowisk: polityków, biznesmenów, ekologów. Jak podkreślano, tylko wtedy jest szansa, że udział „zielonego” wodoru będzie wzrastał w dekarbonizacji przemysłu, ciepłownictwa i w zwiększeniu niezależności energetycznej Polski.

„W naszej strategii założyliśmy, że pierwszym sektorem, który może skorzystać z wodoru jest przemysł. Zamierzamy się więc skoncentrować na zmianie wodoru szarego, w produkcji którego jesteśmy w europejskiej czołówce, na „zielony”. Musimy jednak cały czas kontrolować efekt ekonomiczny” - stwierdził Grzegorz Jóźwiak, dyrektor Biura Technologii Wodorowych i Paliw Syntetycznych Grupy ORLEN.

Paneliści, biorący udział w dyskusji podczas katowickiej konferencji Energy Days 2024, podkreślali, że konieczne są szybkie rozwiązania regulacyjne, bo bez nich „nie jesteśmy w stanie nadążyć za zmianami, jakich przeprowadzenie narzucają nam choćby unijne przepisy”.

„Nie unikniemy dekarbonizacji, a wodór jest jej kluczowym elementem. Dogadujemy w szczegółach sprawy związane z gospodarką wodorową z przedstawicielami ministerstwa środowiska, gdyż wodorowe kompetencje podzielone zostały na dwa resorty” - przyznała Magdalena Jarkulisz, dyrektor Departamentu Ropy, Gazu i Gospodarki Wodorowej w Ministerstwie Przemysłu.

Na konieczność implementacji regulacji europejskich na polski rynek zwracał uwagę przedstawiciel ORLENU.

„Z naszej perspektywy, aby wszystkie założone cele zrealizować, potrzeba szybkiego przełożenia - szczególnie dyrektywy RED3 - na grunt polski. Należy dać możliwość biznesowi zdecydować, gdzie i w jakim sektorze implementować zielony wodór” - podkreślił Grzegorz Jóźwiak.

Grupa ORLEN wdraża wiele programów pilotażowych, m.in. opierających się na paliwie wodorowym. W Poznaniu działa stacja, na której tankują autobusy komunikacji miejskiej.

„Mamy opracowane plany budowy kolejnych 27 stacji wodorowych w całym kraju. To jeden z dobrych przykładów, jak można skutecznie wprowadzać w życie technologie wodorowe” - przekazał dyrektor Biura Technologii Wodorowych i Paliw Syntetycznych Grupy ORLEN.

Źródło informacji: PAP MediaRoom

embeduj wideo