Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Program Partnerstwa Forum Odpowiedzialnego Biznesu skupia liderów polskiej gospodarki i jest platformą umożliwiającą im wymianę wiedzy, rozszerzanie kompetencji w dziedzinie ESG oraz wspólną realizację działań wspierających zrównoważoną transformację biznesu. Inicjator tej inicjatywy, czyli Forum Odpowiedzialnego Biznesu, jest najdłużej działającą organizacją pozarządową w Polsce zajmującą się koncepcją CSR w kompleksowy sposób. Program Partnerstwa FOB angażuje nie tylko biznes, ale również innych kluczowych interesariuszy, m.in. administrację publiczną, środowiska naukowe i organizacje pozarządowe.
Znając misję i wartości przyświecające Programowi nie powinien dziwić fakt, że w jego gronie pojawiła się właśnie Grupa Ferrero. Marka ta jest bowiem sygnatariuszem Karty Różnorodności w Polsce wpisanym na listę Diversity IN Check, łączącej pracodawców szczególnie zaangażowanych w zarządzanie różnorodnością i promowanie inkluzywności.
„Bez zaangażowania biznesu rozwój społecznej odpowiedzialności biznesu i budowanie zrównoważonej przyszłości nie są możliwe. Z Forum Odpowiedzialnego Biznesu współpracujemy już od lat i cieszy nas, że teraz możemy dołączyć do Programu Partnerstwa. Dbałość o naszą planetę oraz lokalne społeczności od zawsze była fundamentem kultury organizacyjnej Ferrero” – przekonuje Beata Dziekanowska odpowiedzialna w Ferrero za relacje instytucjonalne i komunikację korporacyjną.
Już od ponad 15 lat Grupa szczegółowo raportuje działania z zakresu zrównoważonego rozwoju i pokazuje realizację założonych celów w strategicznych obszarach: ochrony środowiska, odpowiedzialnego pozyskiwania surowców, promowania odpowiedzialnej konsumpcji oraz wzmacniania roli i pozycji wszystkich ludzi. Była więc jednym z pionierów praktyki, która obecnie stanowi „złoty standard” dla wszystkich przedsiębiorstw, chcących utrzymać zaufanie konsumentów. Dokument za lata 2022/23 jest ogólnodostępny na stronie Grupy.
Z lektury raportu Grupy Ferrero wynika, że marka konsekwentnie kontynuuje swoje działania, zmierzając do zwiększania przejrzystości w całym łańcuchu dostaw podstawowych składników, zgodnie z odpowiedzialnym podejściem do pozyskiwania surowców. Ściśle współpracuje przy tym m.in. z organizacjami pozarządowymi, naukowcami i dostawcami, wykorzystując potencjał najnowocześniejszych technologii.
„Obecnie 90,7 proc. opakowań Ferrero jest zaprojektowanych tak, aby nadawały się do recyklingu, ponownego użycia lub kompostowania. Ferrero zwiększyło też identyfikowalność większości surowców do produkcji słodyczy. Pracujemy także nad znaczącym zmniejszeniem zużycia wody. A to tylko niektóre z wielu obszarów postępu Grupy Ferrero w zakresie zrównoważonych praktyk i budowania przejrzystości całego łańcucha dostaw” – czytamy w komunikacie marki.
Jednym z kluczowych obszarów aktywności członków Programu Partnerstwa Forum Odpowiedzialnego Biznesu jest również troska o prawa i poczucie bezpieczeństwa każdego człowieka we wszystkich zakątkach globu. Szczególna ochrona, co znajduje odzwierciedlenie w działaniach i inicjatywach Grupy Ferrero, należy się najmłodszym mieszkańcom naszej planety.
„Nasza firma zobowiązała się do podejmowania kompleksowych działań mających na celu zapobieganie i eliminowanie pracy dzieci w swoim łańcuchu wartości. W tym celu ściśle współpracujemy z organizacjami rządowymi i pozarządowymi na całym świecie m.in. World Cocoa Foundation (WCF), International Cocoa Initiative (ICI), Save The Children” – informują przedstawiciele Ferrero.
Warte odnotowania są również przedsięwzięcia realizowane w ramach akcji społecznych. Przykładem jest sztandarowy projekt „Kinder Joy of moving” promujący aktywność sportową wśród dzieci i młodzieży, w którym łącznie wzięło już udział ponad 60 mln młodych ludzi, począwszy od pierwszej edycji w 2005 r. Tylko w minionym roku szkolnym 2022/2023 udało się zainspirować 3,4 mln dzieci.
Źródło informacji: PAP MediaRoom
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 16.12.2024, 08:00 |
Źródło informacji | PAP MediaRoom |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Image
Rozszerzona odpowiedzialność producenta to wyzwanie dla producentów, samorządów, branży odpadowej i recyklerów PAP
Dla nas najważniejszym elementem ostatnich dni i tygodni jest rozszerzona odpowiedzialność producenta, ponieważ dotyka ona całego obiegu materiałowego: od producentów, przez samorządy, branżę odpadową, po recyklerów – podkreślił Kamil Majerczak, CEO PreZero w Polsce, podczas XXXIV Forum Ekonomicznego w Karpaczu.- 15.09.2025, 11:41
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: PAP MediaRoom
-
Image
XXXIV Forum Ekonomiczne w Karpaczu - wiodąca platforma dialogu
Ponad 6 tysięcy gości przyjechało na XXXIV Forum Ekonomiczne w Karpaczu, które odbyło się w dniach 2-4 września 2025 roku. Przez trzy dni przedstawiciele polityki, biznesu, ekonomii, nauki i kultury z ponad 50 krajów świata debatowali o najważniejszych wyzwaniach współczesności, koncentrując się wokół hasła przewodniego tegorocznego Forum: „Czas transformacji - jaka będzie Europa przyszłości?”.- 15.09.2025, 11:40
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: Fundacja Instytut Studiów Wschodnich
-
Image
Maczfit i smaki dzieciństwa
Każdy z nas ma w pamięci zapachy i smaki, które przenoszą nas do beztroskich lat dzieciństwa. Wystarczy je przywołać, by znów poczuć się jak dziecko - siedzące przy kuchennym stole i czekające na ulubione danie przygotowane z sercem przez mamę czy babcię. Aromat drożdżowych racuchów unoszący się w kuchni, kremowy budyń z cynamonem jedzony prosto z rondelka, gorąca zupa pomidorowa czy makaron z truskawkami i śmietaną - właśnie takie dania zapamiętujemy na całe życie. Są częścią naszych historii i rodzinnych tradycji.- 15.09.2025, 10:46
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: Maczfit
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ