Pobierz materiał i Publikuj za darmo
Golden Delicious to jedna z najpopularniejszych odmian jabłek. Powstała w Stanach Zjednoczonych w 1890 roku, z przypadkowej siewki, i szybko zyskała popularność. W Polsce, w skali produkcyjnej, pojawiła się w latach 90. XX wieku. Dominuje dziś na runku europejskim i światowym. Stanowi ok. 17% światowej produkcji, co oznacza, że co szóste jabłko na świecie to Golden Delicious.
Odmiana uniwersalna, wybitnie deserowa, ale dobrze nadaje się też na musy. Odmiana z dobrze zbilansowaną zawartością kwasów i cukrów, często wykorzystywana przy tworzeniu nowych odmian. Co ciekawe, większość dominujących odmian ma w sobie Goldena. Przykładem Jonagold, Gala, Pink Lady czy Evelina.
Jabłka Golden Delicious są żółte, nie mutują w kierunku rumieńca, a skórka jest sucha. Taka skórka szybko traci wodę, dlatego poszukuje się mutacji, które nie mają tej tendencji do „rdzewienia”. Przykładem jest Golden Reinders, który pojawił się jako mutacja tej odmiany. W ostatnich latach na rynku pojawiły się odmiany z łososiowym rumieńcem i są coraz bardziej akceptowane przez konsumentów.
Warto dodać, że przez prawie 80 lat rynek preferował tylko jednolite kolory - zielony lub żółty. Jabłka, które miały jakiekolwiek rumieńce, były dyskwalifikowane, zwłaszcza w Polsce. W tej chwili w Polsce, a także w innych krajach, zaczyna się wprowadzać do produkcji jabłka z takim delikatnym rumieńcem.
Golden Delicious jest odmianą dostępną przez cały rok. Jabłka te przechowuje się w specjalnych warunkach w chłodniach z kontrolowaną atmosferą. Dzięki tym warunkom jabłka zachowują świeżość i kolor aż do czerwca-lipca kolejnego roku.
Polacy zapytani o odmiany jabłek, po które mają ochotę sięgnąć, najczęściej wymieniają Lobo (38%), Szampiona (30%), Jonagold i Ligola (25%), Galę (22%), ale także Antonówkę (20%) a także Cortland (15%) i Rubin (14%), częściej preferowane wśród konsumentów w wieku 40+. Golden Delicious ze wskazaniem na poziomi 8% to „faworyt” pokolenia X - osób urodzonych w latach 1965-1980. Pozostałe pokolenia rzadziej wskazują tę odmianę.
Jedno jabłko dziennie
Jabłka są oficjalnym owocem III Konferencji Psychodietetyki, która odbędzie się 22 lutego br. w Warszawie. To spotkanie specjalistów dietetyków, psychologów, psychodietetyków i studentów tych kierunków, nastawione na interdyscyplinarną wiedzę i praktyczne rekomendacje. Dobra okazja, by przywołać przysłowie-patent - „An apple a day keeps the doctor away”, czyli „Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z dala ode mnie”. Więcej o tym wydarzeniu na stronie Konferencja-psychodietetyki.pl.
Rekomendacje lekarzy są zachętą do regularnej konsumpcji, ale kluczem do sukcesu jest atrakcyjność różnych odmian. Każda z nich oferuje unikalny smak, teksturę i aromat. Znajomość i dostępność wielu sprawia, że każdy może znaleźć coś dla siebie, dopasowując wybór do osobistych preferencji smakowych i kulinarnych.
Więcej o najpopularniejszych odmianach jabłek na stronie 1jablko.pl.
Sadownicy przypominają, że każdy powinien jeść minimum jedno jabłko dziennie. To patent na dobry dzień i dobre zdrowie. Dołącz.
Pomologiczny opis odmiany Golden Delicious tutaj.
Źródło danych: Kantar Polska, badania metodą wywiadów bezpośrednich w domach respondentów (CAPI) na reprezentatywnej próbie Polaków w wieku 15 lat i więcej (N=1015). Sondaż zrealizowany dla Core Team sektora ogrodniczego w dniach 12-22 stycznia 2025 r.
#1jabłko #1JabłkoDziennie #Fundusze Promocji
Opracowanie w ramach realizacji przez TRSK zadania „Jedno jabłko dziennie”.
Projekt realizowany jest pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Źródło informacji: Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
| Data publikacji | 12.02.2025, 14:19 |
| Źródło informacji | Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych |
| Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Trzustka drukowana w 3D - rewolucyjne rozwiązanie z tytułem „Polskiego Produktu Przyszłości”
Bioniczna trzustka cATMP® to pierwszy na świecie w pełni funkcjonalny narząd biodrukowany w technologii 3D, zdolny do produkcji insuliny, glukagonu i peptydu C w sposób odpowiadający naturalnej fizjologii ludzkiej trzustki. Co więcej, może być produkowany „na żądanie” i przechowywany w specjalnie zaprojektowanym bioreaktorze do czasu transplantacji. To właśnie w ręce twórców tego przełomowego rozwiązania - firmy Polbionica S.A. - trafiła nagroda główna w tegorocznej edycji Konkursu „Polski Produkt Przyszłości”.- 12.12.2025, 12:51
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: PARP
-
Image
Najpierw potykała się o własne nogi. Dziś wie, że to nie była niezdarność, tylko choroba genetyczna
Pierwsze symptomy, takie jak częste potykanie się, niepewny chód, trudności z pisaniem czy utrzymaniem równowagi, pojawiające się w dzieciństwie lub w okresie dojrzewania, są niespecyficzne i łatwo je przeoczyć. Tymczasem mogą one być sygnałem choroby genetycznej - ataksji Friedreicha. Szacuje się, że w Polsce żyje z nią około 150 osób.- 11.12.2025, 16:35
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Biuro prasowe kampanii „Challenge Your Balance"
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ