Pobierz materiał i Publikuj za darmo
- Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi informuje:
"Dziś, na Pikniku „Poznaj Dobrą Żywność”, promujemy polską żywność i wspieramy polskich producentów. Jesteśmy wdzięczni polskim rolnikom i przetwórcom za to, że mamy tak dobrą żywność. Polska aż 40 proc. swojej produkcji żywności eksportuje. Jesteśmy liczącym się producentem i eksporterem żywności na rynku europejskim i światowym" – powiedział minister rolnictwa i rozwoju wsi Czesław Siekierski podczas otwarcia wydarzenia.
Szef resortu rolnictwa, jako gospodarz Pikniku „Poznaj Dobrą Żywność” (PDŻ), w samo południe powitał uczestników wydarzenia zorganizowanego na Torze Wyścigów Konnych Służewiec w Warszawie. Podkreślił, że Piknik PDŻ stwarza możliwość bezpośredniego kontaktu konsumenta z producentem i przetwórcą żywności.
"Wiele wspaniałych produktów kulinarnych, liczne atrakcje dla dzieci, warsztaty kulinarne oraz prezentacje edukacyjne dotyczące procesu powstawania żywności, występy zespołów muzycznych, a po południu gonitwy. Serdecznie zapraszam do korzystania ze wszystkich atrakcji" – zwrócił się minister Czesław Siekierski do uczestników Pikniku.
Moc atrakcji dla każdego
Piknik „Poznaj Dobrą Żywność” to coroczne święto polskiej żywności, w trakcie którego wystawcy z całego kraju prezentują produkty wysokiej jakości, wyróżnione znakami jakości, m.in. znakiem „Poznaj Dobrą Żywność”, uczestniczące w systemach jakości żywności, produkty tradycyjne, regionalne i ekologiczne oraz ze znakiem PRODUKT POLSKI.
Swoje stoiska na Pikniku przygotowały także organizacje, stowarzyszenia, instytucje branżowe, instytuty naukowe, ministerstwa oraz muzeum rolnicze. W programie Pikniku znalazły się m.in.: prezentacje produktów, degustacje, pokazy i warsztaty kulinarne. Na stoiskach producentów można było skosztować i zakupić m.in. najlepsze produkty mięsne, mleczarskie, warzywne oraz owocowe. Liczne atrakcje jak zawsze czekały też na najmłodszych gości.
Odbywający się corocznie przejazd zabytkowych maszyn i urządzeń poprowadził minister Czesław Siekierski, jadąc na Ursusie C 330.
Jak zawsze specjalnym wydarzeniem pikniku były wyścigi konne, w tym gonitwa o Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz o Puchar Prezydenta m.st. Warszawy.
Dodatkowo na scenie Pikniku prowadzony był atrakcyjny program informacyjno-edukacyjny. Swój talent wokalny i taneczny zaprezentowały m.in. zespoły muzyczne ze szkół rolniczych prowadzonych przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Organizowane były konkursy z nagrodami, m.in. na temat oznaczeń znajdujących się na żywności, „Tajemniczy Smak” - rozpoznawanie po zapachu z zamkniętymi oczami naturalnych polskich produktów oraz „Jaka to Potrawa”, czyli odgadywanie polskich dań na podstawie opisu składników. Na scenie prowadzone były również pokazy kulinarne z wykorzystaniem polskich produktów wysokiej jakości.
Strefy Pikniku „Poznaj Dobrą Żywność”
Strefa muzealna: Została przygotowana przez Muzeum Rolnictwa im. Krzysztofa Kluka w Ciechanowcu. Największą atrakcją była wystawa polskich zabytkowych maszyn i urządzeń rolniczych, a przejazd zabytkowych maszyn jest jedną z wyjątkowych atrakcji Pikniku. Prezentowana była także oferta edukacyjna Muzeum, dotycząca tradycji życia na wsi. Na stoisku odbywały się pokazy tkania gobelin, składania chaty wiejskiej, kręcenia snopków, wyplatania słomianych warkoczy i koszyków oraz wyplatania lin i sznurów.
Wśród licznych atrakcji można było wziąć udział w dojeniu krowy szkoleniowej, zobaczyć proces obróbki ziarna w żarnach na mąkę i na kaszę czy odwirowywania śmietany z mleka w centryfudze – z możliwością degustacji odwirowanej śmietany oraz ubijania masła w tradycyjnej maselnicy tłokowej.
Strefa z atrakcjami dla najmłodszych: na dzieci czekało mnóstwo gier i zabaw tematycznych, np. kreatywne warsztaty z tworzenia wycinanek łowieckich. Odbyły się również zawody Hobby Horse, malowanie twarzy, pokazy baniek mydlanych oraz magicznych sztuczek iluzjonisty. W programie Pikniku znalazły się warsztaty kulinarne dla najmłodszych, prowadzone przez uznanego szefa kuchni, blok taneczny „w zdrowym ciele zdrowy duch”, warsztaty edukacyjne i pokazy artystyczne dotyczące polskiej kultury ludowej. Rzecz jasna nie zabrakło też uwielbianego przez dzieci dmuchanego placu zabaw.
W strefie wystawców swoją ofertę zaprezentowały:
- Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych "Polska Ekologia" – przygotowało strefę kulinarną z pokazami i degustacjami, warsztatami kulinarnymi dla dzieci oraz strefę wystawców stowarzyszenia, gdzie zwiedzający mieli możliwość bezpośredniego poznania producentów oraz pozyskania od nich informacji na temat każdego z produktów.
- Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych "Polska Ekologia" – przygotowało strefę kulinarną z pokazami i degustacjami, warsztatami kulinarnymi dla dzieci oraz strefę wystawców stowarzyszenia, gdzie zwiedzający mieli możliwość bezpośredniego poznania producentów oraz pozyskania od nich informacji na temat każdego z produktów.
- Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków – na stoisku dostępne były informacje dotyczące działań promocyjnych, realizowanych na rzecz branży sokowniczej. Odbywały się: degustacja soków, porady dietetyczne i technologiczne dotyczące produktów sokowniczych z owoców i warzyw oraz atrakcje dla najmłodszych. Znalazła się tam także strefa zabaw dla dzieci z animatorem, a w niej owocowe pufy do siedzenia, kolorowanki i ścianka do zdjęć.
- Stowarzyszenie Producentów Owoców i Warzyw w Ujanowicach – promowało produkty wysokiej jakości, wyróżnione znakami jakości, uczestniczące w systemach jakości żywności, w tym w Programie „Poznaj Dobrą Żywność”, produkty tradycyjne, regionalne i ekologiczne (np. suska sechlońska zarejestrowana przez Komisję Europejską jako Chronione Oznaczenie Geograficzne).
- Centrum Doradztwa Rolniczego – na stoisku odbywała się degustacja produktów wyprodukowanych w Centrum Praktycznego Szkolenia, promocja „Polskiego e-bazarku” oraz promocja gospodarstw agroturystycznych.
- Instytut Włókien Naturalnych – Państwowy Instytut Badawczy – prezentowało wyroby z lnu, przekazywało wiedzę na temat uprawy, przetwarzania i wartości tej bogatej w składniki rośliny.
- Krajowa Grupa Spożywcza S.A. – prowadziło warsztaty kulinarne dla najmłodszych oraz oferowało liczne atrakcje, takie jak sadzenie roślin, wata cukrowa, malowanie buzi, robienie warkoczy, jak również atrakcje sportowe czy koło fortuny.
- Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa – zaprosił na gry i zabawy dla najmłodszych, w których można było zdobyć atrakcyjne nagrody.
- Ministerstwo Zdrowia – na swoim stoisku edukowało w zakresie zdrowego odżywiania (talerz zdrowia), higieny rąk i profilaktyki chorób przenoszonych drogą pokarmową, a także prowadziło profilaktykę zatruć grzybami (modele grzybów do nauki rozpoznawania cech morfologicznych różnicujących gatunki jadalne, niejadalne i trujące), profilaktykę uzależnień (alkogogle, narkogogle i sengogle) oraz konkursy prozdrowotne. Dodatkowo Narodowe Centrum Krwi przeprowadziło mobilny pobór krwi.
- Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka – w ramach promocji mleka i przetworów mlecznych udostępniała materiały informacyjno-promocyjne, w tym przepisy kulinarne, jak również prowadziła prezentację i degustację potraw wykorzystujących wysokiej jakości produkty mleczne.
- Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych – oferował materiały edukacyjne, a także zwiedzanie stanowiska ekspertów oraz laboratoryjnego z mikroskopem.
UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe. (PAP)
kom/ wbr/ agz/
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
Data publikacji | 24.05.2025, 18:19 |
Źródło informacji | MRiRW |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |