Newsletter

Polityka i społeczeństwo

MRiRW: Piknik Poznaj Dobrą Żywność – święto polskiej żywności (komunikat)

24.05.2025, 18:19aktualizacja: 24.05.2025, 18:20

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

- Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi informuje:

"Dziś, na Pikniku „Poznaj Dobrą Żywność”, promujemy polską żywność i wspieramy polskich producentów. Jesteśmy wdzięczni polskim rolnikom i przetwórcom za to, że mamy tak dobrą żywność. Polska aż 40 proc. swojej produkcji żywności eksportuje. Jesteśmy liczącym się producentem i eksporterem żywności na rynku europejskim i światowym" – powiedział minister rolnictwa i rozwoju wsi Czesław Siekierski podczas otwarcia wydarzenia.

Szef resortu rolnictwa, jako gospodarz Pikniku „Poznaj Dobrą Żywność” (PDŻ), w samo południe powitał uczestników wydarzenia zorganizowanego na Torze Wyścigów Konnych Służewiec w Warszawie. Podkreślił, że Piknik PDŻ stwarza możliwość bezpośredniego kontaktu konsumenta z producentem i przetwórcą żywności.

"Wiele wspaniałych produktów kulinarnych, liczne atrakcje dla dzieci, warsztaty kulinarne oraz prezentacje edukacyjne dotyczące procesu powstawania żywności, występy zespołów muzycznych, a po południu gonitwy. Serdecznie zapraszam do korzystania ze wszystkich atrakcji" – zwrócił się minister Czesław Siekierski do uczestników Pikniku.

Moc atrakcji dla każdego

Piknik „Poznaj Dobrą Żywność” to coroczne święto polskiej żywności, w trakcie którego wystawcy z całego kraju prezentują produkty wysokiej jakości, wyróżnione znakami jakości, m.in. znakiem „Poznaj Dobrą Żywność”, uczestniczące w systemach jakości żywności, produkty tradycyjne, regionalne i ekologiczne oraz ze znakiem PRODUKT POLSKI.

Swoje stoiska na Pikniku przygotowały także organizacje, stowarzyszenia, instytucje branżowe, instytuty naukowe, ministerstwa oraz muzeum rolnicze. W programie Pikniku znalazły się m.in.: prezentacje produktów, degustacje, pokazy i warsztaty kulinarne. Na stoiskach producentów można było skosztować i zakupić m.in. najlepsze produkty mięsne, mleczarskie, warzywne oraz owocowe. Liczne atrakcje jak zawsze czekały też na najmłodszych gości.

Odbywający się corocznie przejazd zabytkowych maszyn i urządzeń poprowadził minister Czesław Siekierski, jadąc na Ursusie C 330.

Jak zawsze specjalnym wydarzeniem pikniku były wyścigi konne, w tym gonitwa o Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz o Puchar Prezydenta m.st. Warszawy.

Dodatkowo na scenie Pikniku prowadzony był atrakcyjny program informacyjno-edukacyjny. Swój talent wokalny i taneczny zaprezentowały m.in. zespoły muzyczne ze szkół rolniczych prowadzonych przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Organizowane były konkursy z nagrodami, m.in. na temat oznaczeń znajdujących się na żywności, „Tajemniczy Smak” - rozpoznawanie po zapachu z zamkniętymi oczami naturalnych polskich produktów oraz „Jaka to Potrawa”, czyli odgadywanie polskich dań na podstawie opisu składników. Na scenie prowadzone były również pokazy kulinarne z wykorzystaniem polskich produktów wysokiej jakości.

Strefy Pikniku „Poznaj Dobrą Żywność”

Strefa muzealna: Została przygotowana przez Muzeum Rolnictwa im. Krzysztofa Kluka w Ciechanowcu. Największą atrakcją była wystawa polskich zabytkowych maszyn i urządzeń rolniczych, a przejazd zabytkowych maszyn jest jedną z wyjątkowych atrakcji Pikniku. Prezentowana była także oferta edukacyjna Muzeum, dotycząca tradycji życia na wsi. Na stoisku odbywały się pokazy tkania gobelin, składania chaty wiejskiej, kręcenia snopków, wyplatania słomianych warkoczy i koszyków oraz wyplatania lin i sznurów.

Wśród licznych atrakcji można było wziąć udział w dojeniu krowy szkoleniowej, zobaczyć proces obróbki ziarna w żarnach na mąkę i na kaszę czy odwirowywania śmietany z mleka w centryfudze – z możliwością degustacji odwirowanej śmietany oraz ubijania masła w tradycyjnej maselnicy tłokowej.

Strefa z atrakcjami dla najmłodszych: na dzieci czekało mnóstwo gier i zabaw tematycznych, np. kreatywne warsztaty z tworzenia wycinanek łowieckich. Odbyły się również zawody Hobby Horse, malowanie twarzy, pokazy baniek mydlanych oraz magicznych sztuczek iluzjonisty. W programie Pikniku znalazły się warsztaty kulinarne dla najmłodszych, prowadzone przez uznanego szefa kuchni, blok taneczny „w zdrowym ciele zdrowy duch”, warsztaty edukacyjne i pokazy artystyczne dotyczące polskiej kultury ludowej. Rzecz jasna nie zabrakło też uwielbianego przez dzieci dmuchanego placu zabaw.

W strefie wystawców swoją ofertę zaprezentowały:

- Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych "Polska Ekologia" – przygotowało strefę kulinarną z pokazami i degustacjami, warsztatami kulinarnymi dla dzieci oraz strefę wystawców stowarzyszenia, gdzie zwiedzający mieli możliwość bezpośredniego poznania producentów oraz pozyskania od nich informacji na temat każdego z produktów.

- Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych "Polska Ekologia" – przygotowało strefę kulinarną z pokazami i degustacjami, warsztatami kulinarnymi dla dzieci oraz strefę wystawców stowarzyszenia, gdzie zwiedzający mieli możliwość bezpośredniego poznania producentów oraz pozyskania od nich informacji na temat każdego z produktów.

- Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków – na stoisku dostępne były informacje dotyczące działań promocyjnych, realizowanych na rzecz branży sokowniczej. Odbywały się: degustacja soków, porady dietetyczne i technologiczne dotyczące produktów sokowniczych z owoców i warzyw oraz atrakcje dla najmłodszych. Znalazła się tam także strefa zabaw dla dzieci z animatorem, a w niej owocowe pufy do siedzenia, kolorowanki i ścianka do zdjęć.

- Stowarzyszenie Producentów Owoców i Warzyw w Ujanowicach – promowało produkty wysokiej jakości, wyróżnione znakami jakości, uczestniczące w systemach jakości żywności, w tym w Programie „Poznaj Dobrą Żywność”, produkty tradycyjne, regionalne i ekologiczne (np. suska sechlońska zarejestrowana przez Komisję Europejską jako Chronione Oznaczenie Geograficzne).

- Centrum Doradztwa Rolniczego – na stoisku odbywała się degustacja produktów wyprodukowanych w Centrum Praktycznego Szkolenia, promocja „Polskiego e-bazarku” oraz promocja gospodarstw agroturystycznych.

- Instytut Włókien Naturalnych – Państwowy Instytut Badawczy – prezentowało wyroby z lnu, przekazywało wiedzę na temat uprawy, przetwarzania i wartości tej bogatej w składniki rośliny.

- Krajowa Grupa Spożywcza S.A. – prowadziło warsztaty kulinarne dla najmłodszych oraz oferowało liczne atrakcje, takie jak sadzenie roślin, wata cukrowa, malowanie buzi, robienie warkoczy, jak również atrakcje sportowe czy koło fortuny.

- Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa – zaprosił na gry i zabawy dla najmłodszych, w których można było zdobyć atrakcyjne nagrody.

- Ministerstwo Zdrowia – na swoim stoisku edukowało w zakresie zdrowego odżywiania (talerz zdrowia), higieny rąk i profilaktyki chorób przenoszonych drogą pokarmową, a także prowadziło profilaktykę zatruć grzybami (modele grzybów do nauki rozpoznawania cech morfologicznych różnicujących gatunki jadalne, niejadalne i trujące), profilaktykę uzależnień (alkogogle, narkogogle i sengogle) oraz konkursy prozdrowotne. Dodatkowo Narodowe Centrum Krwi przeprowadziło mobilny pobór krwi.

- Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka – w ramach promocji mleka i przetworów mlecznych udostępniała materiały informacyjno-promocyjne, w tym przepisy kulinarne, jak również prowadziła prezentację i degustację potraw wykorzystujących wysokiej jakości produkty mleczne.

- Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych – oferował materiały edukacyjne, a także zwiedzanie stanowiska ekspertów oraz laboratoryjnego z mikroskopem.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe. (PAP)

kom/ wbr/ agz/

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

bezpośredni link do materiału
Data publikacji 24.05.2025, 18:19
Źródło informacji MRiRW
Zastrzeżenie Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media.

Newsletter

Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.

ZAPISZ SIĘ