Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Konferencję „Nowa strategia biogospodarki dla Europy: systemowe podejście do bioodpadów w Polsce” zorganizował Instytut Innowacji i Odpowiedzialnego Rozwoju INNOWO we współpracy z REFOOD Polska. W Centrum Prasowym PAP uczestnicy debaty rozmawiali o kluczowych zmianach w gospodarowaniu bioodpadami w Polsce, ze szczególnym uwzględnieniem odpadów spożywczych z kanału HoReCa.
Gospodarowanie bioodpadami stanowi kluczowy element współczesnej polityki ekologicznej kraju, a zarazem jedno z najważniejszych wyzwań środowiskowych. Obecny system wymaga modernizacji, a przepisy dotyczące zbierania i klasyfikacji bioodpadów - doprecyzowania.
„Bioodpady są częścią biogospodarki. W MKiŚ w Departamencie Gospodarki Odpadami koncentrujemy się obecnie nad tym, żeby wzmocnić selektywną zbiórkę odpadów komunalnych i dzięki temu uzyskać jak najwięcej biorecyklingu. Jesteśmy otwarci na dyskusję, jakie nowe narzędzia wprowadzić, żeby jakość segregacji odpadów komunalnych poprawić” - stwierdził Marek Goleń, dyr. Departamentu Gospodarki Odpadami w Ministerstwie Klimatu i Środowiska.
„Jednym z największych wyzwań w Polsce pozostaje selektywna zbiórka bioodpadów, która - mimo istniejących regulacji prawnych - nadal nie funkcjonuje w pełni efektywnie. Obecny system wymaga modernizacji, a przepisy dotyczące zbierania i klasyfikacji bioodpadów doprecyzowania” - powiedziała dr inż. Agnieszka Sznyk, prezeska INNOWO.
Jak dodała szefowa INNOWO, „w przeciwieństwie do innych frakcji odpadów komunalnych, takich jak papier czy szkło, odpady spożywcze są często wrzucane do frakcji zmieszanej, co uniemożliwia ich efektywne wykorzystanie”.
Sektor HoReCa, generujący znaczące ilości odpadów kuchennych, odgrywa w tym obszarze kluczową rolę. Jak przekonywał Robert Maraszkiewicz, dyr. zarządzający REFOOD Polska, konieczna jest „współpraca branży z wyspecjalizowanymi firmami, zajmującymi się selektywnym odbiorem odpadów gastronomicznych bezpośrednio z lokali”.
„Takie rozwiązanie pozwoli zredukować ilość odpadów frakcji zmieszanej i stworzyć kontrolowany strumień bioodpadów, co znacząco podnosi jakość surowca a w efekcie umożliwia jego efektywne przetworzenie w biogazowniach na zeroemisyjną energię oraz naturalne nawozy organiczne dla rolnictwa” - mówił dyr. Maraszkiewicz.
O tym, jak widzi problem zagospodarowania bioodpadów branża gastronomiczna, mówiła Agnieszka Kręglicka.
„Staramy się generować jak najmniej odpadów, ale całkowicie ich uniknąć się nie da. Wtedy lepiej przerobić je na energię elektryczną i nawóz organiczny niż wywieźć na wysypisko. Jako przedsiębiorcy chcielibyśmy, żeby im lepiej segregujemy odpady, im bardziej angażujemy w to pracowników, tym mniej nas to kosztowało. To byłaby najlepsza motywacja do działania” - przekazała restauratorka.
Z kolei dr inż. Krystyna Lelicińska-Serafin z Katedry Ochrony i Kształtowania Środowiska Politechniki Warszawskiej zwróciła uwagę, że bioodpady mają ogromny potencjał zarówno w kontekście ograniczania emisji gazów cieplarnianych, jak i wytwarzania surowców wtórnych, takich jak biogaz czy nawozy organiczne.
„Jak pokazują nasze badania, właściwe przetwarzanie bioodpadów jest kluczowe dla osiągnięcia wymaganych poziomów recyklingu oraz minimalizacji składowania, zgodnie z unijną hierarchią postępowania z odpadami” - stwierdziła dr Lelicińska-Serafin.
Uczestnicy debaty, reprezentujący branżę gastronomiczną i przedsiębiorców zajmujących się recyklingiem, podkreślali, że jednym z największych systemowych błędów jest niewłaściwa klasyfikacja resztek gastronomicznych. W Polsce najczęściej trafiają one do strumienia odpadów komunalnych (frakcji zmieszanej), zamiast być traktowane jako Produkty Uboczne Pochodzenia Zwierzęcego kategorii 3 (PUPZ kat. 3), zgodnie z unijnymi przepisami weterynaryjnymi, tj. rozporządzeniem (WE) nr 1069/2009) z 21.10.2009 r.
„Prawidłowe zaklasyfikowanie odpadów z gastronomii wyspecjalizowanym podmiotom pozwala na lepsze wykorzystanie potencjału obiegu zamkniętego. Odpady przestają być problemem, a stają się surowcem” - powiedziała dr inż. Agnieszka Sznyk, prezeska INNOWO.
Temat systemowego podejścia do bioodpadów w Polsce stał się również tematem specjalnego raportu, który przygotował Instytut Innowacji i Odpowiedzialnego Rozwoju INNOWO oraz firma REFOOD Polska.
Raport do pobrania: Raport INNOWO: Sektor HoReCa a recykling bioodpadów
Źródło informacji: PAP MediaRoom
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 29.05.2025, 08:00 |
Źródło informacji | PAP MediaRoom |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Image
Lepiej zapobiegać szkodom niż je likwidować. Polska potrzebuje strategii odporności na katastrofy PAP
Dla uczestników XII Kongresu Polskiej Izby Ubezpieczeń (PIU) ubezpieczenia są nie tylko narzędziem ochrony majątku, ale przede wszystkim fundamentem budowania zaufania społecznego i gospodarczego. Ubezpieczenia nie eliminują całego ryzyka, ale sprawiają, że można łatwiej poradzić sobie z trudnymi sytuacjami.- 30.05.2025, 13:18
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: PAP MediaRoom
-
Image
Wyniki kontroli jakości dań i deserów oferowanych w salach zabaw
Sale zabaw i bawialnie to często wybierane miejsca do organizacji przyjęć dla dzieci. Kompleksowa obsługa animatorów i moc atrakcji mają zapewnić niezapomnianą atmosferę podczas zabawy. IJHARS odwiedziła punkty gastronomiczne znajdujące się w salach zabaw w całej Polsce. Inspektorzy sprawdzili jakość oferowanej żywności. Zdarzały się przypadki podmiany składników w daniach i deserach na inne, często tańsze surowce.- 30.05.2025, 12:31
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: IJHARS
-
Grammarly ogłasza pozyskanie finansowania na rozwój w wysokości 1 mld USD od General Catalyst
- 30.05.2025, 10:17
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: Business Wire
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ