Newsletter

Sektor HoReCa może być pionierem przemyślanej gospodarki odpadami

29.05.2025, 08:00aktualizacja: 29.05.2025, 13:06

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Archiwum Refood
Archiwum Refood
Efektywna i przemyślana gospodarki odpadami to ważny element gospodarki o obiegu zamkniętym. To jednocześnie pilny problem do szybkiego rozwiązania. Odpady to zasoby o ogromnym potencjale środowiskowym i ekonomicznym do wykorzystania. O tym, jak to zrobić efektywnie, rozmawiali uczestnicy konferencji „Nowa strategia biogospodarki dla Europy: systemowe podejście do bioodpadów w Polsce”.

Konferencję „Nowa strategia biogospodarki dla Europy: systemowe podejście do bioodpadów w Polsce” zorganizował Instytut Innowacji i Odpowiedzialnego Rozwoju INNOWO we współpracy z REFOOD Polska. W Centrum Prasowym PAP uczestnicy debaty rozmawiali o kluczowych zmianach w gospodarowaniu bioodpadami w Polsce, ze szczególnym uwzględnieniem odpadów spożywczych z kanału HoReCa.

Gospodarowanie bioodpadami stanowi kluczowy element współczesnej polityki ekologicznej kraju, a zarazem jedno z najważniejszych wyzwań środowiskowych. Obecny system wymaga modernizacji, a przepisy dotyczące zbierania i klasyfikacji bioodpadów - doprecyzowania.

„Bioodpady są częścią biogospodarki. W MKiŚ w Departamencie Gospodarki Odpadami koncentrujemy się obecnie nad tym, żeby wzmocnić selektywną zbiórkę odpadów komunalnych i dzięki temu uzyskać jak najwięcej biorecyklingu. Jesteśmy otwarci na dyskusję, jakie nowe narzędzia wprowadzić, żeby jakość segregacji odpadów komunalnych poprawić” - stwierdził Marek Goleń, dyr. Departamentu Gospodarki Odpadami w Ministerstwie Klimatu i Środowiska.

„Jednym z największych wyzwań w Polsce pozostaje selektywna zbiórka bioodpadów, która - mimo istniejących regulacji prawnych - nadal nie funkcjonuje w pełni efektywnie. Obecny system wymaga modernizacji, a przepisy dotyczące zbierania i klasyfikacji bioodpadów doprecyzowania” - powiedziała dr inż. Agnieszka Sznyk, prezeska INNOWO.

Jak dodała szefowa INNOWO, „w przeciwieństwie do innych frakcji odpadów komunalnych, takich jak papier czy szkło, odpady spożywcze są często wrzucane do frakcji zmieszanej, co uniemożliwia ich efektywne wykorzystanie”.

Sektor HoReCa, generujący znaczące ilości odpadów kuchennych, odgrywa w tym obszarze kluczową rolę. Jak przekonywał Robert Maraszkiewicz, dyr. zarządzający REFOOD Polska, konieczna jest „współpraca branży z wyspecjalizowanymi firmami, zajmującymi się selektywnym odbiorem odpadów gastronomicznych bezpośrednio z lokali”.

„Takie rozwiązanie pozwoli zredukować ilość odpadów frakcji zmieszanej i stworzyć kontrolowany strumień bioodpadów, co znacząco podnosi jakość surowca a w efekcie umożliwia jego efektywne przetworzenie w biogazowniach na zeroemisyjną energię oraz naturalne nawozy organiczne dla rolnictwa” - mówił dyr. Maraszkiewicz.

O tym, jak widzi problem zagospodarowania bioodpadów branża gastronomiczna, mówiła Agnieszka Kręglicka. 

„Staramy się generować jak najmniej odpadów, ale całkowicie ich uniknąć się nie da. Wtedy lepiej przerobić je na energię elektryczną i nawóz organiczny niż wywieźć na wysypisko. Jako przedsiębiorcy chcielibyśmy, żeby im lepiej segregujemy odpady, im bardziej angażujemy w to pracowników, tym mniej nas to kosztowało. To byłaby najlepsza motywacja do działania” - przekazała restauratorka.

Z kolei dr inż. Krystyna Lelicińska-Serafin z Katedry Ochrony i Kształtowania Środowiska Politechniki Warszawskiej zwróciła uwagę, że bioodpady mają ogromny potencjał zarówno w kontekście ograniczania emisji gazów cieplarnianych, jak i wytwarzania surowców wtórnych, takich jak biogaz czy nawozy organiczne.

„Jak pokazują nasze badania, właściwe przetwarzanie bioodpadów jest kluczowe dla osiągnięcia wymaganych poziomów recyklingu oraz minimalizacji składowania, zgodnie z unijną hierarchią postępowania z odpadami” - stwierdziła dr Lelicińska-Serafin.

Uczestnicy debaty, reprezentujący branżę gastronomiczną i przedsiębiorców zajmujących się recyklingiem, podkreślali, że jednym z największych systemowych błędów jest niewłaściwa klasyfikacja resztek gastronomicznych. W Polsce najczęściej trafiają one do strumienia odpadów komunalnych (frakcji zmieszanej), zamiast być traktowane jako Produkty Uboczne Pochodzenia Zwierzęcego kategorii 3 (PUPZ kat. 3), zgodnie z unijnymi przepisami weterynaryjnymi, tj. rozporządzeniem (WE) nr 1069/2009) z 21.10.2009 r.

„Prawidłowe zaklasyfikowanie odpadów z gastronomii wyspecjalizowanym podmiotom pozwala na lepsze wykorzystanie potencjału obiegu zamkniętego. Odpady przestają być problemem, a stają się surowcem” - powiedziała dr inż. Agnieszka Sznyk, prezeska INNOWO.

Temat systemowego podejścia do bioodpadów w Polsce stał się również tematem specjalnego raportu, który przygotował Instytut Innowacji i Odpowiedzialnego Rozwoju INNOWO oraz firma REFOOD Polska.

Raport do pobrania: Raport INNOWO: Sektor HoReCa a recykling bioodpadów

Źródło informacji: PAP MediaRoom

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji 29.05.2025, 08:00
Źródło informacji PAP MediaRoom
Zastrzeżenie Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media.

Newsletter

Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.

ZAPISZ SIĘ