Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Za nami najlepszy sierpień w historii wielu gatunków jagodowych - truskawek, malin, borówek. Tył to miesiąc rekordowy także dla śliwek. Wybitny dla jeżyn, czerwonej i czarnej porzeczki. Całości obrazu dopełnia niezaspokojony popyt na aronię i jej przetwory, wynik jabłek i rekordy spożycia warzyw.
Konsumpcja owoców w sierpniu
Najczęściej spożywanym owocem sierpnia 2025 były jabłka - sięgnęło po nie 79% Polaków. To kolejny miesiąc wzrostu ilości konsumentów jabłek. Wynik ten oznacza 25,4 mln osób deklarujących ich konsumpcję. Więcej w lipcowym materiale pt. Polacy wracają do jabłek - ponad 2 miliony nowych konsumentów w dwa miesiące
Na drugim miejscu znalazły się śliwki (71%). Trzecie miejsce należy do borówek (66%).
Ponad połowa Polaków deklarowała spożywanie malin (58%). Jedna trzecia wiśnie i truskawki (po 34%), czerwone porzeczki (30%), jeżyny (29%) oraz przetwory z czarnej porzeczki (28%).
Historyczna wysoka konsumpcja badanych owoców:
• jabłka - 25,4 mln, trzeci kolejny wzrost miesięczny i „rok do roku”, potwierdzenie zatrzymania trendu spadkowego
• śliwki - 23 mln konsumentów - historyczny rekord konsumpcji w sierpniu
• borówki - 21,5 mln konsumentów - historyczny rekord konsumpcji
• maliny - 18,7 mln konsumentów - historyczny rekord konsumpcji w sierpniu i drugi wynik w historii pomiarów
• wiśnie - 11,1 mln konsumentów
• truskawki - 10,9 mln konsumentów - rekord konsumpcji w sierpniu, po historycznym rekordzie konsumpcji - w czerwcu br. jadło truskawki 93% dorosłych Polaków (30 mln)
• czerwona porzeczka - 9,9 mln konsumentów - historyczny rekord konsumpcji w sierpniu i drugi wynik w historii pomiarów
• jeżyny - 9,4 mln - drugi wynik w historii, przy imponujących wzrostach ilości konsumentów od początku pomiarów (45% w ciągu 5 lat)
• czarna porzeczka i jej przetwory - 9,1 mln konsumentów - rekord sierpnia i najlepszy wynik od 6/2020, czyli badania w na początku pandemii.
Dołączony do panelu miód jadło w sierpniu 40% Polaków, tj. 12,9 mln konsumentów. W porównaniu z wynikiem z lipca - liczba osób deklarujących spożycie wzrosła o ponad 1,3 mln.
Wzrost liczby konsumentów owoców „sierpień do sierpnia”
Analiza konsumpcji „rok do roku” pokazuje wzrosty spożycia praktycznie wszystkich badanych gatunków. Największe wzrosty osiągnęły wiśnie (11 p.p.) i borówek (9 p.p.).
W sumie borówki jadło w sierpniu rekordowe 21,5 mln Polaków. W skali roku borówce przybyło aż 3,2 mln nowych klientów. „Sierpień do sierpnia” wzrost ilości konsumentów wiśni wyniósł 3,6 mln. Jadło je w sierpniu 11,1 mln osób.
W porównaniu do sierpnia 2023 roku - 2 lata - największy procentowy wzrost liczby konsumentów należy do borówki i wynosi 16%. Na drugim miejscu śliwki - 13%, na trzecim czarna porzeczka i jej przetwory - 7%.
W skali 3 lat, porównanie „sierpień 2025 do sierpnia 2022 roku”, największy wzrost zanotowały jeżyny - 24%, dalej borówki - 20% i śliwki - 17%.
W liczbach bezwzględnych, w okresie 5 lat - od sierpnia 2020 do sierpnia 2025 roku, czyli od początku realizacji monitoringu do dziś, najbardziej wzrosło spożycie śliwek, borówek i jeżyn.
Śliwki zyskały 7,1 mln, co dało w sierpniu br. poziom 23 mln konsumentów. Borówki zyskały 6,9 mln konsumentów, przypomnijmy, w sierpniu br. jadło je 21,5 mln Polaków. Na trzecim miejscu podium jeżyny - 4,2 mln nowych konsumentów. W sierpniu 2025 roku jeżyny jadło już 9,4 mln osób.
Wyniki badań konsumpcji 2020-2025
Monitoring pozwala poznać konsumentów kilkudziesięciu gatunków. Badania dostarczają informacji na temat ich liczby i częstotliwości konsumpcji poszczególnych gatunków i ich przetworów. Są realizowane od lutego 2020 przez Kantar Polska we współpracy z INSPIRE smarter branding. Zadanie finansowane jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Letnie fale monitoringu zrealizowano w dniach 13-18 czerwca, 11-16 lipca oraz 8-13 sierpnia 2025 r. na reprezentatywnej próbie 1015 Polaków w wieku 15+. Techniką wywiadów bezpośrednich w domach respondentów (CAPI). Kantar pytał Polaków o spożywanie warzyw, owoców i ich przetworów podczas poszczególnych posiłków.
Więcej o letniej konsumpcji owoców na stronie CoreTeam.pl
Wyniki równie budujących badań konsumpcji warzyw w materiale pt. Polacy jedzą coraz więcej warzyw
Stale aktualizowane wynik badań kilkudziesięciu gatunków dostępne są na stronie WczorajNaTalerzu.pl
#Fundusze Promocji
Opracowanie w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw zadania „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, V edycja”.
Projekt realizowany jest pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Źródło informacji: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
Data publikacji | 17.09.2025, 09:00 |
Źródło informacji | Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |