Newsletter

Zdrowie i styl życia

Produkty mleczne w rolach głównych: 20 przepisów, które otwierają branżę HoReCa na nowe możliwości

18.12.2025, 16:19aktualizacja: 18.12.2025, 16:22

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich Związek Rewizyjny - okładka książki kucharskiej
Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich Związek Rewizyjny - okładka książki kucharskiej
Potrawy oparte na przetworach polskiego mleka mogą stać się nowymi hitami w menu branży HoReCa: restauracji, kawiarni, baru czy firmy cateringowej - od drobnych przekąsek, przez sycące dania główne, po niebanalne desery. Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich Związek Rewizyjny zaprasza branżę HoReCa do nieodpłatnego wykorzystania e-booka zawierającego 20 autorskich przepisów kulinarnych. Wykonanie 5 z nich można też zobaczyć na wideo.

Produkty mleczne od wieków współtworzą smak naszej kuchni - domowej, codziennej, ale też tej restauracyjnej, szukającej charakteru, jakości i autentyczności. To cenne walory dla branży HoReCa. „Kiedy zaczynałem gotować zawodowo, często szukałem inspiracji daleko - w kuchni śródziemnomorskiej, francuskiej czy azjatyckiej. Z czasem zrozumiałem, że prawdziwe bogactwo smaków mam tuż obok” - mówi szef kuchni Jarosław Uściński, autor 20 przepisów prezentowanych w e-booku wydanym przez Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich Związek Rewizyjny. „Mleko i jego przetwory są częścią naszej tożsamości. Na bazie tych i mnóstwa innych ulubionych smaków można budować współczesną kuchnię polską, świadomie i bez kompleksów otwartą na świat” - zaznacza. Tę myśl zawarł w opracowanych przez siebie recepturach.

20 przepisów - kreatywnych i wszechstronnych

W zestawie 20 potraw znajduje się pełny wachlarz dań, od lekkich przekąsek przez efektowne dania główne po desery.

Rozpoczynają je przystawki i drobne propozycje na start: od orzeźwiającego Koktajlu jogurtowego „sałatka grecka” z serem solankowym, przez aromatyczny Smalczyk serowy do smarowania pieczywa (na bazie dojrzałego sera podpuszczkowego i twarożku wysokobiałkowego), aż po chrupiącą Bruschettę z serem pleśniowym, twarogiem i pomidorem. Obok nich znalazł się też zielony, kremowy Humus twarożkowo-cieciorkowy ze szpinakiem i sezamem oraz lekkie Roladki serowe z wędzonym łososiem, rukolą i czarnuszką - z twarogiem oraz serkiem grani, oraz Sernik polski wytrawny z twarogiem i śmietanką.

Propozycje zup to połączenie sezonowości z ciekawą strukturą potraw. Są tu: aksamitna Zupa gruszkowo-ziemniaczana z serami oraz głęboki w smaku Krem z grzybów z serkiem grani i zacierkami.

Wśród dań głównych można znaleźć zarówno propozycje klasyczne, jak i bardziej nowoczesne. To m.in. Ziemniaki pieczone z gzikiem, kiszonymi ogórkami i pstrągiem wędzonym, wyrazisty Kurczak tandoori zapiekany w jogurcie, aromatyczna Quesadilla zapiekana z tuńczykiem, serem i ziołami czy efektowna Rolada serowo-drożdżowa w stylu carbonary - z udziałem twarogu i śmietanki. Dalej czekają soczyste Eskalopki z indyka piccata milanese z serem po polsku, Flaki wołowe z tartym wędzonym serem, a także elegancki Por duszony z serem oraz oryginalna Tarta z szalotek z serem wędzonym i dojrzewającym. Całość dopełnia propozycja kreatywna i pełne kulinarnej swobody: przyjemnie sycące Fondue z polskich serów, oparte na serze pleśniowym i wyrazistym w smaku serze podpuszczkowym. To potrawa idealna na wspólne degustacje.

Zwieńczeniem e-booka są desery, wśród których królują miękkie, delikatne Racuszki twarożkowe z powidłami śliwkowymi na miodzie akacjowym, puszyste Racuchy z twarogiem i jabłkami oraz cynamonem (jedne i drugie z użyciem twarogu oraz jogurtu), a także lekki Crème brûlée na bazie śmietanki.

Pięć spośród tych przepisów zrealizowano także w formie krótkich lekcji kulinarnych na wideo. Seria filmowa objęła: Smalczyk serowy, Zupę gruszkowo-ziemniaczaną z serami, Eskalopki z indyka piccata milanese z serem po polsku, Racuchy z twarogiem i jabłkami oraz cynamonem i Crème brûlée.

Nowoczesne menu oparte na produktach mlecznych - dlaczego warto?

Produkty mleczne wciąż inspirują - i to nie bez powodu. Są uniwersalne, pasują do przystawek, sosów, kremów, dań głównych i deserów. Pozwalają budować kuchnię wszechstronną, obejmującą m.in. potrawy sezonowe, lokalne i autentyczne. Nadają potrawom charakter - od delikatnej kremowości po wyraziste nuty smakowe. Pomagają łączyć tradycję kulinarną z nowoczesnymi trendami. A przy tym wybór polskich produktów mlecznych oznacza cenne wsparcie dla krajowych producentów i przetwórców mleka.

Warto sięgać po ich wyroby, wysoko cenione nawet w najdalszych zakątkach globu. „Polskie mleczarstwo łączy doświadczenie rzemieślnicze z nowoczesną technologią. Dzięki temu nasze produkty zachowują naturalny smak i jakość, a jednocześnie spełniają najwyższe standardy bezpieczeństwa. Eksportujemy je do ponad stu krajów - od Skandynawii po Bliski Wschód i Azję. To dowód, że nasza jakość jest rozpoznawalna globalnie, a smak polskich serów, twarogów czy śmietanek zyskuje uznanie również w odległych zakątkach świata - podkreśla Arkadiusz Pisarek, prezes Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich Związku Rewizyjnego. Zalety dobrze znane w szerokim świecie warto wykorzystywać także w Polsce.

Gotowe inspiracje dla Twojej firmy

Wydany przez KZSM Zw. Rew. e-book z zestawem 20 przepisów oraz towarzysząca mu miniseria wideo to nie tylko propozycje kulinarne. To praktyczne narzędzie wspierające menu sezonowe, stałe, eventowe i cateringowe. Znalazły się tu dania szybkie i ekonomiczne, a efektowne wizualnie oraz smakowo. Oprócz dań niecodziennych pojawiły się klasyki w nowej odsłonie. Wszystko to potrawy z potencjałem, które mogą stać się bestsellerem w menu.

E-book i nagrania wideo można znaleźć tu: https://mleczarstwopolskie.pl/kzsm-dzialania-promocyjne-w-sektorze-horeca/.

Organizatorem kampanii pn. „Działania promocyjne w sektorze HoReCa” jest Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich Związek Rewizyjny.

#Fundusze Promocji

Źródło informacji: Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich Związek Rewizyjny

 

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji 18.12.2025, 16:19
Źródło informacji KZSMZR
Zastrzeżenie Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media.

Pozostałe z kategorii

Newsletter

Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.

ZAPISZ SIĘ