Państwa UE dały zielone światło dla umowy z USA o przekazywaniu danych

08.07.2016, 15:01aktualizacja: 08.07.2016, 15:01

Państwa członkowskie poparły w piątek porozumienie UE z USA ws. przekazywania danych osobowych Europejczyków za Atlantyk. Unijno-amerykańska Tarcza Prywatności będzie mogła dzięki temu wejść w życie, ułatwiając handel usługami elektronicznymi.

"Dziś państwa członkowskie dały silne wsparcie unijno-amerykańskiej +Tarczy Prywatności+, odnowionym, bezpiecznym ramom dla transatlantyckiego przepływu danych. Otwiera to drogę do formalnego przyjęcia aktów prawnych i uruchomienia +Tarczy Prywatności" - podkreślili we wspólnym, wydanym w piątek, oświadczeniu unijna komisarz ds. sprawiedliwości Vera Jourova oraz wiceszef KE ds. jednolitego rynku cyfrowego Andrus Ansip.

Wejście w życie porozumienia skończy z luką prawną, w jakiej znalazły się takie firmy jak Google, Facebook, czy Mastercard, które w swojej działalności muszą transferować dane osobowe. Umowa ma chronić dane osobowe mieszkańców UE, które są zbierane w celach handlowych, np. podczas zakupów przez internet czy rejestracji w mediach społecznościowych, i trafiają do USA.

"Po raz pierwszy Stany Zjednoczone dały UE pisemne zapewnienie, że dostęp władz do danych dla celów egzekwowania prawa i zapewnienia bezpieczeństwa narodowego będzie podlegał jasnym ograniczeniom, gwarancjom i mechanizmom nadzoru, które wykluczą masową inwigilację obywateli europejskich" - napisali komisarze.

Dotychczas transatlantycki przesył danych regulowało zawarte w 2000 roku porozumienie Safe Harbour. Kiedy w 2013 roku Edward Snowden ujawnił, że do danych klientów firm internetowych dostęp miała amerykańska Agencja Bezpieczeństwa Narodowego (NSA), Safe Harbour zostało zaskarżone przed Trybunałem Sprawiedliwości UE przez austriackiego studenta Maxa Schremsa. W październiku 2015 roku sąd zdecydował o unieważnieniu umowy. (PAP)

stk/ ro/

Data publikacji 08.07.2016, 15:01