PKO BP już w 2018 r. zrealizował cele finansowe ze strategii do 2020 r.

04.03.2019, 09:58aktualizacja: 04.03.2019, 09:58

PKO BP, który w 2018 roku z dwuletnim wyprzedzeniem zrealizował cele finansowe ze strategii na lata 2016-2020, dokona przeglądu strategii i przeformułuje jej priorytety - poinformował w poniedziałek bank.

"(...) Już w 2018 r. zrealizowaliśmy główne cele finansowe zakładane w naszej obecnej strategii do 2020 roku. To dobra podstawa do jej przeglądu i przeformułowania priorytetów, co powinno nastąpić w 2019 roku" - napisał w liście do akcjonariuszy Zbigniew Jagiełło, prezes banku.

Bank podał w poniedziałek, że w 2018 roku z dwuletnim wyprzedzeniem zrealizował swoje cele finansowe w ramach strategii na lata 2016-2020 czyli grupa osiągnęła ROE powyżej 10 proc., obniżyła wskaźnik kosztów do dochodów do poziomu poniżej 45 proc., utrzymała koszt ryzyka w przedziale 75-85 pb i ma zdolność do wypłaty dywidendy. KNF potwierdziła wcześniej, że PKO BP spełnia wymogi do wypłaty dywidendy na poziomie do 50 proc. zysku netto za 2018 rok.

Wskaźnik kosztów do dochodów za 2018 roku wynosił 44,2 proc., wskaźnik ROE wynosi 10 proc., a koszty ryzyka spadły do 59 pb. (PAP Biznes)

seb/ asa/

Data publikacji 04.03.2019, 09:58