Polityka i społeczeństwo

ABW upamiętnia śp. Zbigniewa Wassermanna (komunikat)

25.04.2017, 15:21aktualizacja: 25.04.2017, 15:21

- Rzecznik Prasowy Ministra Koordynatora Służb Specjalnych informuje:

24 kwietnia 2017 r. w siedzibie Delegatury Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego w Krakowie odsłonięta została tablica poświęcona ŚP. Ministrowi Zbigniewowi Wassermannowi, Koordynatorowi Służb Specjalnych w latach 2005-2007.

Na tablicy umieszczonej w Krakowskiej Delegaturze ABW umieszczono napis: „Pamięci Zbigniewa Wassermanna. Ministra Koordynatora Polskich Służb Specjalnych. Zginął służąc Ojczyźnie 10 kwietnia 2010 roku w Rosji pod Smoleńskiem. Funkcjonariusze Delegatury ABW w Krakowie”.

Pod tablicą złożono wieńce upamiętniające tragicznie zmarłego polityka.

Uroczyste odsłonięcie poprzedziła Msza Św. w Katedrze Wawelskiej celebrowana przez Metropolitę Krakowskiego, arcybiskupa Marka Jędraszewskiego. Przy sarkofagu Prezydenta RP Lecha Kaczyńskiego i jego żony Marii w krypcie pod Wieżą Srebrnych Dzwonów oraz na grobie Ministra Wassermanna złożono wieńce. W siedzibie krakowskiej Delegatury ABW otwarta została także wystawa poświęcona śp. Zbigniewowi Wassermannowi.

W uroczystościach wzięli udział liczni goście, wśród nich rodzina śp. Zbigniewa Wassermanna, Minister Koordynator Służb Specjalnych Mariusz Kamiński, Zastępca Szefa Biura Bezpieczeństwa Narodowego Dariusz Gwizdała, Szef Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego prof. dr hab. Piotr Pogonowski, a także funkcjonariusze ABW.

Śp. Zbigniew Wassermann był prawnikiem, politykiem, Ministrem Koordynatorem Służb Specjalnych w latach 2005-2007. Maksymą życiową Zbigniewa Wassermanna było powiedzenie: „Uczciwie postępować w każdej sytuacji bez względu na konsekwencje.” Tej zasadzie był wierny do samego końca. Zginął 10 kwietnia 2010 r. wraz całą polską delegacją lecącą na obchody upamiętniające polskich oficerów pomordowanych w Katyniu.

kom/ pd/

Data publikacji 25.04.2017, 15:21