Polityka i społeczeństwo

Akcelerator Przedsiębiorczości Kobiet uczestniczy w 66. Sesji Komisji ds. Statusu Kobiet poświęconej przeciwdziałaniu zmianom klimatycznym poprzez inwestowanie w rozwój przedsiębiorczych kobiet

01.04.2022, 12:15aktualizacja: 01.04.2022, 12:24

Business Wire/Women’s Entrepreneurship Accelerator (WEA)
Przedsiębiorcze kobiety tworzą dodatkowe rozwiązania sprzyjające budowaniu sprzyjającej włączeniu i zrównoważonej przyszłości.

NOWY JORK I GENEWA --(BUSINESS WIRE) — Mając świadomość współzależności między zmianami klimatu a brakiem równości płci, 18 marca Akcelerator Przedsiębiorczości Kobiet (WEA) zwołał posiedzenie przedstawicieli wyższego szczebla partnerów założycieli, na którym omawiano kluczową rolę przedsiębiorczych kobiet w wytyczaniu ścieżki adaptacji do zmian klimatu, możliwości ograniczenia i reagowania na zmiany klimatu, a także wkład przedsiębiorczych kobiet w budowaniu społeczeństwa bardziej zrównoważonego i sprzyjającego powszechnemu włączeniu.

Niniejsza informacja prasowa zawiera materiały multimedialne. Pełna wersja informacji prasowej dostępna jest pod adresem: https://www.businesswire.com/news/home/20220331005276/en/

Podczas posiedzenia KSK dyskutowano o kluczowej roli przedsiębiorczych kobiet jako siły napędowej walki ze zmianami klimatu, konieczności pokonania barier strukturalnych i kulturowych uniemożliwiających kobietom pełne wykorzystywanie ich przedsiębiorczego potencjału oraz wspieraniu przedsiębiorczych kobiet jako grupy rozwijającej i inwestującej w nowatorskie koncepcje. Poruszono również temat zwiększenia przedsiębiorczego potencjału kobiet poprzez stwarzanie szans uwzględniających równouprawnienie oraz wezwano decydentów do większego zaangażowania w zmianę statusu kobiet z całego świata poprzez nawiązanie współpracy z Akceleratorem.

Przedsiębiorcze kobiety zawsze borykały się z wieloma przeszkodami, w tym z brakiem dostępu do kapitału, mniejszą liczbą sieci skupiających przedsiębiorcze kobiety niż mężczyzn, a także polityką zniechęcającą kobiety do uczestniczenia w rynku pracy [1]. Przeszkody te potęgowały prawa nieuwzględniające równości płci. Przeprowadzone w 2022 r. badanie zlecone przez Bank Światowy wykazało, że niemal 2,4 mld kobiet w wieku produkcyjnym jest nadal pozbawionych możliwości pełnego korzystania z praw gospodarczych, jakie przysługują mężczyznom. W 178 ze 190 zbadanych gospodarek nadal utrzymują się przeszkody prawne uniemożliwiające kobietom pełne uczestnictwo w życiu gospodarczym, w 86 państwach kobiety w dalszym ciągu spotykają się z ograniczeniami możliwości zajmowania określonych stanowisk pracy. W 95 krajach kobietom nie gwarantuje się równego wynagrodzenia za taką samą pracę, a w 76 państwach obowiązuje prawo uniemożliwiające kobietom posiadania na własność ziemi, która jest podstawowym zasobem umożliwiającym wyeliminowanie ubóstwa [2].

W 2019 r. Zgromadzenie Ogólne ONZ oraz 6 innych agencji ONZ powołało do życia Akcelerator Przedsiębiorczości Kobiet, którego celem jest pokonywanie powyższych barier strukturalnych i kulturowych oraz stworzenie ekosystemów sprzyjających przedsiębiorczym kobietom i pozwalających na zmaksymalizowanie ich wpływu na zrównoważony rozwój.

Dane dotyczące tematyki posiedzenia pokazują, że przedsiębiorcze kobiety mają umiejętność postrzegania inwestycji biznesowych nie tylko jako zysków finansowych, ale zauważają również, że zyski finansowe i korzyści społeczne nie wykluczają się wzajemnie. Według między innymi Raportu BNP Paribas z 2020 r. dotyczącego przedsiębiorczości globalnej 54 procent przedsiębiorczych kobiet, w porównaniu do 41 procent mężczyzn, twierdzi, że oprócz dochodów głównym wyznacznikiem powodzenia inwestycji jest ograniczenie jej śladu węglowego [3].

Otwierając posiedzenie, Deborah Gibbins, dyrektor ds. operacyjnych Mary Kay Inc., wezwała do obalenia barier, na jakie napotykają kobiet i stwierdziła, że „zmiany klimatu nie są neutralne względem płci”. Najwyższą cenę płacą kobiety i dziewczynki. Wyższa ich podatność na zagrożenia jest bezpośrednią konsekwencją braku równości płci w politycznym, społecznym, kulturowym i gospodarczym aspekcie obserwowanego w społecznościach, w których funkcjonują”. Gibbins dodała, że kobiety stoją na pierwszej linii frontu reagowania na zmiany klimatu i od pokoleń „stosują innowacyjne strategie ograniczania skutków zmian klimatu. Nie jest to żadna nowość. To, czego teraz potrzeba kobietom, to uznanie ich czołowej roli i stworzenie sprzyjającego im ekosystemu”.

Odnosząc się do tego, na ile pandemia Covid-19 cofnęła postęp w obszarze równości płci, Vic Van Vuuren, dyrektor działu zarządzania przedsiębiorstwami Międzynarodowej Organizacji Pracy zwrócił uwagę, że „kobiety już dziś aktywnie uczestniczą w gospodarce ekologicznej jako przedsiębiorczynie, menedżerki, rolniczki, pracownice sektora ekoturystyki, gospodarki odpadami i energii odnawialnej. Mimo to musimy przyznać, że postęp jaki się dokonuje w tym względzie, nie jest wystarczający. Musimy wprowadzić parytet i równość płci do głównego nurtu polityki światowej, biznesowej i państwowej”.

Pamela Coke-Hamilton, dyrektor zarządzający Międzynarodowego Centrum Handlu mówiła o „barierach, na jakie mikroprzedsiębiorstwa oraz małe i średnie przedsiębiorstwa, zwłaszcza należące do kobiet, napotykają na drodze do ich bardziej zrównoważonego rozwoju. Międzynarodowe Centrum Handlu przyjmuje holistyczne podejście do wspierania przedsiębiorczości kobiet, co pozwala nam zagwarantować wkład kobiet w zrównoważenie i ekologiczną gospodarkę. Wspieranie przedsiębiorstw należących do kobiet nie tylko przynosi korzyści gospodarce, ale też przyspiesza tempo transformacji prowadzącej do zrównoważenia”.

Wzywając do wniesienia większego wkładu poprzez tworzenie równych szans w gospodarce ekologicznej, Stephen Bereaux, zastępca dyrektora Międzynarodowego Związku Telekomunikacyjnego, podkreślił zależność między przedsiębiorczością kobiet a tworzeniem innowacyjnych, sprawiedliwych i sprzyjających włączeniu rozwiązań dla zmian klimatu i zrównoważenia. „Zrównoważone praktyki i modele biznesowe rozwijają się szybciej dzięki udziałowi kobiet” – podkreślił Bereaux.

Zwracając uwagę na znaczenie sprzyjającej włączeniu transformacji ekologicznej, Haoliang Xu, asystent Sekretarza Generalnego i dyrektor Biura ds. Polityki i Wsparcia Programów Programu Narodów Zjednoczonych ds. Rozwoju (UNDP), mówił o tym, że „UNDP wyraża głębokie przekonanie, że obecnie borykamy się z największym wyzwaniem naszych czasów i musimy się do niego lepiej przygotować. Musimy zadbać o dobrą przyszłość kolejnych pokoleń kobiet”.

Sanda Ojiambo, dyrektor zarządzająca i generalna inicjatywy United Nations Global Compact, wypowiedziała się o znaczeniu sektora prywatnego w kwestionowaniu poglądów dominujących, mówiła też o tym, że „aby przyjęte rozwiązania mogły się utrzymać i aby sprawiedliwość klimatyczna mogła stać się faktem, należy zaprosić do debaty przedsiębiorcze kobiety i włączyć je w cały łańcuch wartości”.

Jeśli chodzi o znaczące rozwiązania, Anita Bhatia, asystentka Sekretarza Generalnego i zastępczyni dyrektora zarządzającego podmiotu ONZ Kobiety, wezwała do stworzenia systemu zamówień uwzględniającego równouprawnienie, w ramach którego „ustanowione zostałyby wysokie standardy działalności podmiotów składających zamówienia na towary i usługi, które skłaniałyby ich do nawiązywania współpracy handlowej wyłącznie lub głównie z przedsiębiorstwami należącymi do kobiet. Będzie to korzystne dla kobiet i umocni pozycję prowadzonych przez nie przedsiębiorstw w łańcuchu dostaw”.

Odnosząc się do konieczności zintensyfikowania działań i nawiązania szerszego partnerstwa międzysektorowego, Aldijana Šišić, szefowa Biura ds. Partnerstw i Współpracy Wielostronnej podmiotu ONZ Kobiety, poruszyła kwestię konieczności podjęcia wspólnych działań w odpowiedzi na ryzyko, a także w celu wykorzystania możliwości, jakie stawiają przed nami zmiany klimatu i brak równości płci. „Pokonanie zmian klimatu wiąże się nie tylko z ochroną planety, ale także z obaleniem barier na drodze do postępu. Mikroprzedsiębiorstwa oraz małe i średnie przedsiębiorstwa należące do kobiet i przez nie prowadzone coraz częściej uznaje się za klucz do opracowania rozwiązań klimatycznych. Musimy przyspieszyć tempo tego procesu i więcej w niego zainwestować”.

Prowadząca posiedzenie Elizabeth Vazquez, prezes, dyrektor generalna i współzałożycielka WEConnect International, podkreśliła, że „kobiety stanowią 51 procent populacji światowej, do nich należy 33 procent wszystkich przedsiębiorstw prywatnych, ale przypada im jedynie 1 procent z wydatków globalnych, jakie duże korporacje przeznaczają na produkty i usługi”. Pani Vazquez stwierdziła, że jeśli mamy osiągnąć cele globalne do 2030 r., interesariusze muszą „podjąć pilnie działania ukierunkowane i oparte na współpracy oraz bardziej proaktywne”.

Nagranie z posiedzenia jest dostępne tutaj.

Akcelerator Przedsiębiorczości Kobiet

Akcelerator Przedsiębiorczości Kobiet (WEA) to wielostronna inicjatywa na rzecz przedsiębiorczości kobiet utworzona podczas 74. sesji Zgromadzenia Ogólnego ONZ. Zrzesza sześć agencji ONZ - Międzynarodową Organizację Pracy (ILO), Międzynarodowe Centrum Handlu (ITC), Międzynarodowy Związek Telekomunikacyjny (ITU), UN Global Compact (UNGC), Program ONZ ds. Rozwoju (UNDP), ONZ Kobiety oraz Mary Kay Inc. w celu upodmiotowienia gospodarczego 5 mln kobiet do końca 2030 r.

Nadrzędnym celem inicjatywy jest maksymalizacja wpływu rozwojowego przedsiębiorczości kobiet na osiąganie Celów Zrównoważonego Rozwoju poprzez budowanie sprzyjającego ekosystemu dla przedsiębiorczych kobiet na całym świecie. Akcelerator jest wyrazem potęgi zmian możliwej dzięki wielostronnemu partnerstwu o wyjątkowej skali, które wykorzystuje potencjał przedsiębiorczych kobiet. Więcej informacji w serwisie we-accelerate. Obserwuj organizację w serwisach: Twitter (We_Accelerator), Instagram (@we_accelerator), Facebook (@womensentrepreneurshipaccelerator), LinkedIn (@womensentrepreneurshipaccelerator).

[1] https://www.oecd.org/cfe/smes/Policy-Brief-on-Women-s-Entrepreneurship.pdf

[2] World Bank Group. 2022.Women, Business and the Law 2022. Washington, DC: World Bank.

[3] BNP Paribas Global Entrepreneur & Family Report 2021.

Wersja źródłowa informacji na businesswire.com: https://www.businesswire.com/news/home/20220331005276/en/

Źródło: Women’s Entrepreneurship Accelerator (WEA)

KONTAKT:

Mary Kay Inc. Corporate Communications