Polityka i społeczeństwo

11.09.2024, 06:00aktualizacja: 11.09.2024, 08:42

PAP - kadr  filmu
PAP - kadr filmu
6 września w Poznaniu Bank Gospodarstwa Krajowego (BGK) podpisał pierwszą umowę pożyczki wspierającej zieloną transformację miast z należącą do Miasta i Gminy Kępno spółką Wodociągi Kępińskie. Beneficjent przeznaczy 8 mln zł na modernizację i rozbudowę sieci wodno-kanalizacyjnej.

Jednostki samorządu terytorialnego i spółki zależne mogą składać wnioski na kwoty od 2 mln do 500 mln zł w ramach pożyczki wspierającej zieloną transformację miast - instrumentu z Krajowego Planu Odbudowy, w którym pula środków wynosi 40 mld zł. Pożyczkę na okres do 20 lat udziela Bank Gospodarstwa Krajowego, a jej oprocentowanie wynosi od 0 do 1 proc, z możliwością umorzenia spłaty 5 proc. kapitału.

„Polska powiatowo-gminna też potrzebuje zielonej transformacji. Inwestycje w odnawialne źródła energii, w termomodernizację czy zieloną przestrzeń są bardzo ważne i dobrze, że te środki są zdecydowanie tańsze od finansowania dostępnego na rynku, aby te wyzwania podejmować” - mówił Krzysztof Paszyk, minister rozwoju i technologii.

Pożyczka wspierająca zieloną transformację miast jest udzielana przez BGK na podstawie umowy o powierzeniu, zawartej 5 kwietnia 2024 r. z Ministerstwem Funduszy i Polityki Regionalnej. Wniosek o pożyczkę może dotyczyć kilku projektów i można go składać online przez stronę internetową BGK.

Ostateczne możliwe terminy to: 31 sierpnia 2026 r. dla zawarcia umowy pożyczki, 31 grudnia 2027 r. dla wypłaty środków z pożyczki i 31 grudnia 2030 r. dla zakończenia realizacji projektu.

„W warunkach, kiedy istotnym obciążeniem dla samorządów jest koszt kapitału, Pożyczka wspierająca zieloną transformację miast pozwala uwolnić środki na finansowanie innych lokalnych projektów. Mówimy o wodociągach, oczyszczalniach ścieków, parkach czy zielonym transporcie” - podkreśliła prof. Marta Postuła, pierwsza wiceprezes Banku Gospodarstwa Krajowego.

W ramach programu pożyczek wspierających zieloną transformację miast na początku września do BGK wpłynęło 250 wniosków od ponad 50 różnych podmiotów, a łączna wartość zgłoszonych projektów wynosi około 1 mld zł.

Samorząd Miasta i Gminy Kępno wyda poprzez spółkę zależną Wodociągi Kępińskie uzyskane z KPO od BGK 8 mln zł na: modernizację i rozbudowę sieci wodno-kanalizacyjnej, rozdzielenie kanalizacji ogólnospławnej na część sanitarną i deszczową z możliwością odzysku wód deszczowych oraz wymianę starych wodomierzy na urządzenia z odczytem radiowym.

„Infrastruktura wodno-kanalizacyjna miasta Kępno liczy 100 lat. Aby zapewnić poprawność jej funkcjonowania, dbając przy tym o ochronę środowiska, należy tę infrastrukturę modernizować, czyścić i jeżeli coś się psuje, naprawiać. Temu służy podpisana dzisiaj jedna z umów. Druga umowa jest wyjściem naprzeciw oczekiwaniom mieszkańców, którym system zdalnego odczytu wodomierzy umożliwi sprawdzenie zużycia wody na swoim osobistych kontach” - zaznaczył Marek Misała, prezes zarządu Wodociągi Kępińskie, Sp. z o.o.

Piotr Psikus, burmistrz Miasta i Gminy Kępno wskazał, że Kępno się dynamicznie rozwija, powstają nowe osiedla, tereny inwestycyjne oraz budowlane, które trzeba uzbroić. Samorząd sięgnął po środki z KPO, ponieważ szuka racjonalnych wydatków i oszczędności, które będzie można przeznaczyć na cele inwestycyjne.

„Będziemy się starać również o środki z KPO na energetykę cieplną. Złożyliśmy wniosek o budowę spalarni odpadów, w której będziemy produkować energię cieplną i elektryczną. Mamy również przygotowywany przez spółkę Wodociągi Kępińskie kolejny wniosek na modernizację oczyszczalni ścieków” - powiedział Piotr Psikus, burmistrz Miasta i Gminy Kępno.

Pożyczka wspierająca zieloną transformację miast jest udzielana na okres do 20 lat, a jej oprocentowanie - w zależności od projektu i statusu pożyczkobiorcy - wynosi od 0 do 1 proc. W przypadku niektórych projektów BGK może umorzyć 5 proc. kapitału pożyczki. Karencja w spłacie kapitału wynosi do 24 miesięcy od daty zakończenia realizacji inwestycji. Pożyczka może sfinansować do 100 proc. kosztów kwalifikowalnych netto (bez podatku VAT) inwestycji.

Projekty finansowane z pożyczki muszą: wynikać z lokalnych i regionalnych dokumentów strategicznych, być zgodne z zasadą „nie czyń poważnych szkód”, być realizowane w całości na terenie miasta lub miejskiego obszaru funkcjonalnego, być zgodne z odpowiednimi przepisami unijnymi i krajowymi w zakresie ochrony środowiska oraz uwzględniać aspekty dostępności dla osób ze specjalnymi potrzebami.

Dodatkowo celem lub skutkiem projektu nie może być - poza uzasadnionymi wyjątkami - zmniejszenie powierzchni biologicznie czynnej, zasklepianie gleby, wycinka drzew oraz wyburzanie obiektów.

W opinii prof. Marty Postuły Bank Gospodarstwa Krajowego, który od stu lat wspiera samorządy, najlepiej realizuje cele społeczności lokalnych. Dlatego pierwsza wiceprezes BGK zachęca jednostki samorządu terytorialnego i spółki zależne do zgłaszania się poprzez centra biznesowe BGK do zadawania pytań i składania wniosków.

„Pożyczka wspierająca zieloną transformację miast to instrument dla was, a BGK zrobi wszystko, żeby ten proces był przyjemny, a nie uciążliwy” - zaznaczyła prof. Marta Postuła.

Szczegółowe informacje znajdują się na stronie Pożyczka wspierająca zieloną transformację miast - BGK.

BGK

Źródło informacji: PAP MediaRoom