Polityka i społeczeństwo

CIR: komunikat po posiedzeniu Rady Ministrów (komunikat)

09.05.2017, 17:23aktualizacja: 09.05.2017, 17:23

- CIR informuje:

Podczas dzisiejszego posiedzenia rząd przyjął:

- projekt ustawy o zmianie ustawy o niektórych formach popierania budownictwa mieszkaniowego oraz niektórych innych ustaw,

- projekt ustawy o zmianie ustawy o gospodarce nieruchomościami oraz niektórych innych ustaw,

- projekt ustawy o Narodowej Agencji Wymiany Akademickiej,

- projekt ustawy o zmianie ustawy o zasadach finansowania nauki oraz niektórych innych ustaw.

# # #

Rada Ministrów przyjęła projekt ustawy o zmianie ustawy o niektórych formach popierania budownictwa mieszkaniowego oraz niektórych innych ustaw, przedłożony przez ministra infrastruktury i budownictwa.

Zaproponowane rozwiązania mają wyeliminować bariery w ubieganiu się o finansowanie zwrotne w ramach rządowego programu popierania budownictwa czynszowego. Wprowadzone zmiany mają także usunąć, sygnalizowane przez inwestorów, problemy związane z eksploatacją lokali mieszkalnych wybudowanych w ramach tego programu.

Inwestorzy będą mogli łatwiej realizować przedsięwzięcia przez dopuszczenie możliwości finansowania budowy mieszkań spółdzielczych lokatorskich. Obecnie w ramach programu budownictwa czynszowego możliwe jest ubieganie się o finansowe wsparcie jedynie na budowę lokali mieszkalnych na wynajem.

Możliwe będzie finansowanie budowy dodatkowych powierzchni użytkowych, które będą służyły zaspokajaniu potrzeb osób starszych, np. pomieszczeń rekreacyjnych czy ambulatoryjnych. Koszty związane z ich utrzymaniem będą ponosić najemcy w równych częściach.

Zaproponowano, aby w umowie między kredytobiorcą a gminą nie było zobowiązania, wskazującego minimalną liczbę lokali mieszkalnych utworzonych w wyniku realizacji przedsięwzięcia, których najemcami będą osoby wychowujące przynajmniej jedno własne lub przysposobione dziecko, na poziomie nie mniejszym niż 50 proc. wszystkich lokali. W dużej mierze stanowiło to barierę uczestnictwa w programie społeczności lokalnych o niższym udziale rodzin z dziećmi. Preferencje dla osób wychowujących dzieci zostaną jednak zachowane dzięki wzmocnieniu wagi kryterium punktowego zatytułowanego: „Adresowanie nowych mieszkań do osób wychowujących dzieci”, zawartego w rozporządzeniu.

Aby ułatwić montaż finansowy przedsięwzięcia realizowanego w ramach programu społecznego budownictwa czynszowego, podwyższono z 25 do 30 proc. maksymalny poziom kwoty partycypacji najemcy w kosztach budowy lokalu mieszkalnego. Rozwiązanie to powinno mieć pozytywny wpływ na utrzymanie relatywnie niskich czynszów w zasobach towarzystw budownictwa społecznego. Ponadto, doprecyzowano wzór do obliczenia kwoty zwracanej partycypacji w kosztach budowy lokalu mieszkalnego.

Podwyższono także limity dochodowe uprawniające do najmu lokalu mieszkalnego, w sytuacji gdy z jego budową było związane zawarcie umowy partycypacji, przewidującej udział osoby partycypującej w kosztach przedsięwzięcia inwestycyjno-budowlanego na poziomie nie niższym niż 10 proc.

Szczególnie ważną zmianą z punktu widzenia najemcy jest przyjęcie bardziej elastycznych zasad najmu w przypadku przekroczenia przez najemcę określonych w ustawie progów dochodowych (m.in. zrezygnowano z obowiązku podwyższania stawki czynszu w przypadku niewielkiej nadwyżki dochodów uzyskiwanych przez gospodarstwo domowe).

Zaproponowano, aby znowelizowane przepisy weszły w życie po upływie 14 dni od daty ich ogłoszenia w Dzienniku Ustaw.

# # #

Rada Ministrów przyjęła projekt ustawy o zmianie ustawy o gospodarce nieruchomościami oraz niektórych innych ustaw, przedłożony przez ministra infrastruktury i budownictwa.

Projekt nowelizacji ustawy ma zapewnić przejrzystą i stabilną sytuację stronom umów o pośrednictwo w obrocie nieruchomościami i zarządzanie nieruchomościami. Zaproponowano przywrócenie definicji „pośrednictwa w obrocie nieruchomościami” oraz „zarządzania nieruchomościami”, a także zdefiniowano pojęcia „pośrednik w obrocie nieruchomościami” oraz „zarządca nieruchomości”.

Pośrednikiem lub zarządcą powinna być osoba, która realizuje czynności zawodowe odpłatnie, w sposób zorganizowany, ciągły i powtarzalny. Dlatego w projekcie przyjęto, że pośrednikiem lub zarządcą nieruchomości będzie mógł być wyłącznie przedsiębiorca. Natomiast faktyczne czynności zawodowe będą mogły wykonywać osoby fizyczne na podstawie umowy łączącej je z przedsiębiorcą. Dzięki temu ograniczone zostanie ryzyko, że pośrednictwem lub zarządzaniem będą zajmować się przypadkowe osoby.

Zobowiązano rzeczoznawcę majątkowego, pośrednika w obrocie nieruchomościami oraz zarządcę nieruchomości do dołączania do operatu szacunkowego lub do umowy o sporządzenie wyceny nieruchomości, umowy pośrednictwa lub umowy o zarządzanie nieruchomością – kopii dokumentu ubezpieczenia OC (polisy). Pomoże to stronie takiej umowy w ewentualnym ubieganiu się o odszkodowanie za szkody spowodowane w związku z wykonywaniem czynności odpowiednio: rzeczoznawstwa majątkowego, pośrednictwa lub zarządzania nieruchomościami.

Wprowadzono możliwość zawarcia – bez przetargu – umowy o oddanie nieruchomości w użytkowanie wieczyste z osobami, które były użytkownikami wieczystymi tych nieruchomości, ale nie zdążyły zgłosić żądania o przedłużenie użytkowania wieczystego przed datą wygaśnięcia tego prawa.

Wygaśnięcie użytkowania wieczystego z powodu upływu terminu, na który było ustanowione, oznacza obowiązek zapłaty przez właściciela na rzecz dotychczasowego użytkownika wieczystego wynagrodzenia za budynki postawione na nieruchomości. Nieruchomość może zostać wówczas sprzedana lub oddana w użytkowanie wieczyste wyłącznie w przetargu, a osobie która ją dotychczas użytkowała wieczyście nie przysługuje pierwszeństwo w jej nabyciu.

W projekcie jednoznacznie rozstrzygnięto, że w sytuacji zrzeczenia prawa użytkowania wieczystego prawo to wygasa.

Przewidziano zwolnienie użytkowników wieczystych zawierających kolejną umowę użytkowania wieczystego tej samej nieruchomości z obowiązku wniesienia tzw. opłaty pierwszej.

Nowelizacja przepisów zapewni również jednolitą praktykę zbywania nieruchomości publicznych na rzecz długoletnich dzierżawców nieruchomości.

Zaproponowano, aby znowelizowane regulacje weszły w życie 1 września 2017 r., z wyjątkiem jednego przepisu, który zacznie obowiązywać z dniem następującym po dniu ogłoszenia ustawy w Dzienniku Ustaw oraz przepisów działu II i III ustawy o gospodarce nieruchomościami, które wejdą w życie po 14 dniach od daty ogłoszenia.

# # #

Rada Ministrów przyjęła projekt ustawy o Narodowej Agencji Wymiany Akademickiej, przedłożony przez ministra nauki i szkolnictwa wyższego.

1 października 2017 r. rozpocznie działalność w Warszawie Narodowa Agencja Wymiany Akademickiej.

Podstawowym celem jej działania będzie stymulowanie procesu umiędzynarodowienia polskiego szkolnictwa wyższego i nauki. Chodzi o wspieranie mobilności środowiska akademickiego oraz tworzenie programów służących umiędzynarodowieniu oferty polskich uczelni, co jest kluczowe dla rozwoju polskiej nauki i zgodne ze światowymi trendami. Agencja będzie instytucją publiczną, która wraz z Narodowym Centrum Nauki oraz Narodowym Centrum Badań i Rozwoju, tworzyć ma spójny system instytucji publicznych realizujących politykę państwa dotyczącą umocnienia pozycji polskiej nauki w świecie.

Utworzenie Agencji jest spełnieniem, zgłaszanych od wielu lat, postulatów środowiska akademickiego, aby stworzyć w Polsce instytucję, która zharmonizuje polski system stypendialny z rozwiązaniami stosowanymi i sprawdzonymi w wielu krajach Unii Europejskiej oraz wesprze uczelnie w dostosowaniu oferty edukacyjnej do potrzeb zagranicznych studentów. Agencja przez system programów mobilnościowych i projektów dla uczelni, zapewni mechanizm finansowania i spójne ramy instytucjonalne dla trwałego podnoszenia poziomu umiędzynarodowienia polskiej nauki i szkolnictwa wyższego.

Przykłady podobnych agencji działających w Niemczech (DAAD), Holandii (Nuffic), czy Finlandii (CIMO) pokazują, że tworzenie programów mobilnościowych oraz zarządzanie nimi jest koniecznym warunkiem do skutecznej walki o najlepszych studentów i naukowców.

Działalność Agencji będzie wspierała realizację celów rozwojowych określonych w rządowej „Strategii na rzecz odpowiedzialnego rozwoju”, które dotyczą umiędzynarodowienia i otwarcia szkół wyższych na innowacje (w kontekście poprawy pozycji uczelni w międzynarodowych rankingach), stworzenia otoczenia prawnego sprzyjającego innowacyjności oraz komercjalizacji wyników badań naukowych, a także wykreowania warunków pozwalających na zatrudnianie w Polsce zagranicznych uczonych z dorobkiem naukowym, zachęcania studentów spoza Unii Europejskiej do studiowania w Polsce.

Umiędzynarodowienie polskiej nauki i szkolnictwa wyższego jest niezadowalające. Liczba cudzoziemców studiujących w Polsce (w stosunku do liczby mieszkańców) w roku akademickim 2015/2016 była jedną z najmniejszych wśród krajów OECD i wynosiła 4,07 proc. przy średniej dla tej organizacji na poziomie powyżej 8 proc. Polskie uczelnie zajmują też niskie pozycje w rankingach międzynarodowych. Wykładowcy z innych krajów stanowią zaledwie 2,4 proc. wszystkich pracowników naukowo-dydaktycznych polskich uczelni, przy czym ponad połowa z nich pochodzi z krajów sąsiednich.

Ten stan rzeczy wynika przede wszystkim z ograniczonego wykorzystywania potencjału polskich naukowców i kadry dydaktycznej oraz niewystarczających środków finansowych, jakim dysponują polskie uczelnie na proces umiędzynarodawiania. Chodzi m.in. o brak odpowiedniej polityki stypendialnej skierowanej do cudzoziemców (studentów i doktorantów), ograniczone możliwości wsparcia finansowego przyjazdu wybitnych naukowców i wykładowców na polskie uczelnie, a także nieatrakcyjny system wynagradzania naukowców-cudzoziemców. Jednocześnie polscy naukowcy i studenci szukają szansy rozwoju poza granicami Polski, a brakuje mechanizmów zachęcających ich do powrotu. W rezultacie niekorzystny trend drenażu mózgów utrwala się i przenosi na kolejne pokolenia studentów i pracowników naukowo-dydaktycznych, co pośrednio hamuje rozwój innowacyjności w Polsce.

Do najważniejszych zadań Agencji należeć będzie:

- inicjowanie i realizowanie programów stypendialnych polskiego rządu dla cudzoziemców – studentów i doktorantów oraz programów wspierania międzynarodowej wymiany akademickiej pracowników naukowych i dydaktycznych (przyjazdowej i wyjazdowej);

- inicjowanie i realizowanie programów wspierania procesu umiędzynarodowienia polskich uczelni i jednostek naukowych;

- upowszechnianie informacji o polskim systemie szkolnictwa wyższego i nauki oraz propagowanie języka polskiego za granicą.

W 2018 r. Narodowa Agencja Wymiany Akademickiej przedstawi pełną ofertę programową i stopniowo rozpocznie rekrutację do programów.

W ramach programu Agencja będzie mogła przyznawać środki finansowe:

- studentom i doktorantom;

- uczestnikom kursów przygotowawczych do podjęcia nauki w języku polskim;

- pracownikom uczelni lub pracownikom jednostek naukowych;

- osobom posiadającym co najmniej stopień naukowy doktora lub doktora sztuki albo równorzędny stopień uzyskany za granicą;

- osobom kierowanym za granicę w celu nauczania się języka polskiego jako obcego;

- uczelniom i jednostkom naukowym;

- organizacjom pozarządowym i jednostkom sektora finansów publicznych podejmującym działania na rzecz umiędzynarodowienia szkolnictwa wyższego i nauki.

Środki finansowe będą mogły być przyznawane w formie stypendium, finansowania lub dofinansowania do kosztów opłat za kształcenie i zatrudnienie, pomocy materialnej oraz ryczałtu na koszty podróży, utrzymania i zakwaterowania, a także finansowania lub dofinansowania kosztów działań objętych zakresem tematycznym danego programu.

# # #

Rada Ministrów przyjęła projekt ustawy o zmianie ustawy o zasadach finansowania nauki oraz niektórych innych ustaw, przedłożony przez ministra nauki i szkolnictwa wyższego.

Przede wszystkim wprowadzono rozwiązania, które usprawnią proces przyznawania kategorii naukowej jednostkom naukowym oraz środków finansowych na przedsięwzięcia naukowe, a także zwiększą poziom umiędzynarodowienia prac badawczo-rozwojowych prowadzonych w Polsce.

Zmiany w zasadach przyznania kategorii naukowej jednostkom naukowym oraz przyznawania środków finansowych przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju (NCBiR) oraz Narodowe Centrum Nauki (NCN)

O

becnie nie jest możliwe pełne stosowanie przepisów Kodeksu postępowania administracyjnego w postępowaniach w sprawie przyznania kategorii naukowej jednostkom naukowym oraz w postępowaniach w sprawie przyznania środków finansowych, prowadzonych w NCBiR oraz NCN. Chodzi o specyfikę prowadzonych postępowań, w tym szczególny sposób merytorycznej oceny wniosków dokonywanej przez ekspertów.

W nowych regulacjach (w odniesieniu do wskazanych postępowań) przewidziano częściowe wyłączenie stosowania przepisów Kodeksu postępowania administracyjnego. W ten sposób wyeliminowano wątpliwości prawne – wynikające z odmiennego sposobu przyznawania kategorii naukowej jednostkom naukowym oraz środków finansowych przez NCBiR i NCN – w stosunku do reguł określonych w Kpa. Zapewni to przyspieszenie i zracjonalizowanie procesu oceny wniosków składanych w tych postępowaniach.

Pobudzenie innowacyjności

Obecnie o zwiększenie dotacji statutowej mogą ubiegać się jednostki naukowe w przypadku szczególnych potrzeb, wynikających z prowadzonych badań naukowych lub prac rozwojowych, przy uwzględnieniu znaczenia tych badań dla rozwoju gospodarczego. Projekt umożliwi uwzględnianie przez ministra nauki i szkolnictwa wyższego – przy podejmowaniu decyzji o zwiększeniu dotacji na utrzymanie potencjału badawczego – potrzeb związanych z komercjalizacją wyników badań naukowych lub prac rozwojowych oraz wpływu działań prowadzonych przez jednostkę na wzrost innowacyjności gospodarki.

Rozszerzenie katalogu zadań finansowanych z budżetu nauki

Obecnie wydawcy czasopism, w tym uczelnie i jednostki naukowe, którzy zapewniają otwarty dostęp do publikowanych czasopism przez internet, mogą otrzymać z budżetu nauki środki na realizację zadań umożliwiających podniesienie poziomu naukowego i umiędzynarodowienia wydawanych publikacji oraz upowszechniania informacji o wynikach badań naukowych lub prac rozwojowych.

Dofinansowanie obejmuje w szczególności: udział zagranicznych recenzentów w ocenie publikacji; udział zagranicznych naukowców w składzie rady naukowej czasopism; stworzenie anglojęzycznej wersji wydawanych publikacji; digitalizację publikacji i monografii naukowych; wdrożenie procedur zabezpieczających oryginalność publikacji naukowych.

Proponowane zmiany umożliwią finansowanie większego zakresu działań, związanych z wydawaniem czasopism i monografii naukowych, służących upowszechnianiu wyników najnowszych badań naukowych lub prac rozwojowych w celu wprowadzania ich do obiegu międzynarodowego. Przyznawanie środków finansowych będzie zależeć od poziomu czasopism i monografii oraz ich znaczenia dla rozwoju nauki oraz innowacyjności polskiej gospodarki.

Nowe rozwiązania mają wejść w życie po 14 dniach od daty ich ogłoszenia w Dzienniku Ustaw. Z kolei od 1 stycznia 2018 r. powinny obowiązywać zmienione przepisy dotyczące finansowania działalności upowszechniającej naukę. Do postępowań w sprawie przyznania środków finansowych na projekty zakwalifikowane do finansowania w konkursach, wszczętych i nie zakończonych przed wejściem w życie nowych regulacji – będą miały zastosowanie przepisy dotychczasowe.

kom/ march/

Data publikacji 09.05.2017, 17:23