Polityka i społeczeństwo

CIR: obradowała Rada Ministrów (komunikat)

22.03.2016, 18:28aktualizacja: 22.03.2016, 18:28

- CIR informuje:

Rząd uczcił minutą ciszy pamięć ofiar zamachów, do których doszło dzisiaj w Brukseli.

Podczas dzisiejszego posiedzenia Rada Ministrów przyjęła:

• projekt ustawy o zmianie ustawy o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych oraz o zmianie niektórych innych ustaw;

• projekt ustawy o delegowaniu pracowników w ramach świadczenia usług;

• projekt ustawy o zmianie ustawy Kodeks pracy oraz niektórych innych ustaw.

Rada Ministrów wydała rozporządzenie zmieniające rozporządzenie w sprawie zasad wynagradzania pracowników nie będących członkami korpusu służby cywilnej zatrudnionych w urzędach administracji rządowej i pracowników innych jednostek.

Rząd podjął:

• uchwałę zmieniającą uchwałę w sprawie przygotowania i wdrożenia inicjatywy „Obywatel”,

• uchwałę w sprawie powołania Komisarza Generalnego Sekcji Polskiej Międzynarodowej Wystawy EXPO 2017 w Astanie w Republice Kazachstanu.

# # #

Rada Ministrów przyjęła projekt ustawy o zmianie ustawy o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych oraz o zmianie niektórych innych ustaw, przedłożony przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi.

Celem projektowanej nowelizacji ustawowej jest poprawa funkcjonowania oraz zwiększenie przejrzystości systemu ochrony oraz rejestracji oznaczeń geograficznych produktów rolnych i środków spożywczych. W praktyce chodzi o skuteczniejszą ochronę spożywczych produktów regionalnych.

Efektem nowych regulacji będzie wzmocnienie systemu kontroli i nadzoru nad prawidłowym stosowaniem nazw produktów zarejestrowanych jako: chronione nazwy pochodzenia, chronione oznaczenia geograficzne i gwarantowane tradycyjne specjalności. Przewidziano także wskazanie zasad stosowania określenia jakościowego „produkt górski”.

Uszczelniono również system nadzoru nad jednostkami certyfikującymi upoważnionymi do kontrolowania oraz wydawania i cofania certyfikatów zgodności. Wskazano czyny, za które będą nakładane kary pieniężne na jednostki certyfikujące. Głównego Inspektora Jakości Artykułów Rolno-Spożywczych zobowiązano do publikowania informacji statystycznych o producentach produktów zarejestrowanych jako chronione nazwy pochodzenia, chronione oznaczenia geograficzne i gwarantowane tradycyjne specjalności. Głównego Inspektora zobowiązano także do publikowania na swojej stronie internetowej wykazu producentów mających ważne świadectwo jakości lub ważny certyfikat zgodności. Konsumentom zapewni to łatwiejszy dostęp do informacji o producentach.

Wprowadzenie nowych regulacji oznacza wdrożenie przepisów wynikających z wejścia w życie rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych. Wprowadzono także zmiany do obowiązujących regulacji ustawowych, które wynikają z dotychczasowej praktyki ich stosowania oraz doprecyzowano aktualnie obowiązujące przepisy. W projekcie ustawy uwzględniono też wnioski wynikające ze sprawozdania specjalnego nr 11/2011 Europejskiego Trybunału Obrachunkowego pt. „Czy koncepcja systemu oznaczeń geograficznych i zarządzanie nimi umożliwiają skuteczność” oraz wnioski ze sprawozdań z audytów prowadzonych przez Europejskie Biuro ds. Żywności i Weterynarii w latach 2012 i 2013 w kilku państwach członkowskich UE.

Nowe rozwiązania powinny obowiązywać po 14 dniach od daty ich ogłoszenia w Dzienniku Ustaw.

# # #

Rada Ministrów przyjęła projekt ustawy o delegowaniu pracowników w ramach świadczenia usług, przedłożony przez ministra rodziny, pracy i polityki społecznej.

Przyjęto rozwiązania wdrażające dyrektywę 2014/67/UE, której celem jest lepsza ochrona praw pracowników delegowanych w ramach świadczenia usług.

Dyrektywa ma zwiększyć efektywność egzekwowania minimalnych warunków zatrudnienia w państwie członkowskim, w którym usługa ma być świadczona. W praktyce powinna wyeliminować obchodzenie obowiązujących przepisów dotyczących delegowania pracowników, z poszanowaniem zasady swobody świadczenia usług.

W projekcie ustawy określono zasady: ochrony pracowników delegowanych z Polski i do naszego kraju; kontroli przestrzegania przepisów o delegowaniu pracowników; współpracy Państwowej Inspekcji Pracy (PIP) z organami innych państw członkowskich dotyczącej delegowania pracowników; transgranicznego egzekwowania administracyjnych kar pieniężnych lub grzywien administracyjnych.

Nowa regulacja określa warunki zatrudniania pracowników delegowanych do pracy w Polsce. Pracodawca delegujący pracownika do naszego kraju będzie musiał zapewnić mu warunki zatrudnienia w sposób wskazany w ustawie. Dotyczą one m.in. norm i wymiaru czasu pracy, wymiaru urlopu wypoczynkowego, minimalnego wynagrodzenia za pracę, bezpieczeństwa i higieny pracy. Jeśli pracownik delegowany z Polski lub do Polski skorzysta z prawa do wszczęcia postępowania administracyjnego lub sądowego przeciwko pracodawcy, to będzie chroniony przed niekorzystnym traktowaniem z jego strony.

Przedstawiono także obowiązki pracodawcy delegującego pracownika do Polski. Taki pracodawca będzie musiał wyznaczyć osobę upoważnioną do kontaktów z PIP oraz do przesyłania i otrzymywania dokumentów. Osoba taka w czasie delegowania ma przebywać w naszym kraju. Pracodawca delegujący pracownika będzie zobowiązany także (w okresie delegowania) do przechowywania w Polsce niektórych dokumentów (w postaci elektronicznej lub papierowej) związanych ze stosunkiem pracy. Będzie również zobowiązany do ich udostępniania na wniosek PIP.

Jednocześnie w ciągu 2 lat – po zakończeniu pracy w Polsce przez pracownika delegowanego – pracodawca ma dostarczyć PIP dokumenty związane z jego stosunkiem pracy, nie później niż w ciągu 15 dni roboczych od daty otrzymania wniosku z Inspekcji.

Ponadto, pracodawca delegujący pracownika do Polski, będzie musiał złożyć PIP – najpóźniej w dniu rozpoczęcia świadczenia usługi – oświadczenie zawierające informacje niezbędne do przeprowadzenia kontroli w miejscu pracy pracownika.

Projekt ustawy określa także zadania Państwowej Inspekcji Pracy związane z delegowaniem pracowników w ramach świadczenia usług.

Państwowa Inspekcja Pracy będzie prowadzić i aktualizować – w języku polskim i co najmniej jednym innym języku oficjalnym UE – stronę internetową, na której będą opisane warunki zatrudnienia i przepisy prawne, które muszą być stosowane do pracowników delegowanych na terytorium Polski. Na stronie będzie opisana też procedura składania skarg i dochodzenia roszczeń ze stosunku pracy.

PIP ma również współpracować z organami państw członkowskich, np. będzie informować o warunkach zatrudnienia pracowników delegowanych do Polski. Inspekcja ma też powiadamiać pracodawców delegujących pracowników z Polski o ewentualnych decyzjach w sprawie nałożenia na nich administracyjnych kar pieniężnych lub grzywien administracyjnych, a także o wnioskach o egzekucję takich kar lub grzywien.

Państwową Inspekcję Pracy zobowiązano też do przeprowadzania kontroli prawidłowości delegowania pracowników do Polski. Chodzi np. o ustalenie czy pracodawca delegujący pracownika do naszego kraju rzeczywiście prowadzi znaczną działalność w innym państwie członkowskim i czy delegowanie pracownika ma charakter tymczasowy. Powinno to przeciwdziałać nadużyciom związanym z delegowaniem pracowników do Polski.

Państwowa Inspekcja Pracy będzie miała 25 dni roboczych na udzielenie odpowiedzi na wnioski organów państw członkowskich, dotyczące delegowania pracowników, chyba że strony uzgodnią krótszy termin. W przypadkach szczególnie pilnych PIP ma udzielić odpowiedzi niezwłocznie, ale nie później niż w ciągu 2 dni roboczych (dotyczy to próśb o informacje zawarte w krajowych rejestrach).

Do projektu ustawy wprowadzono także przepisy dotyczące odpowiedzialności solidarnej podmiotu powierzającego wykonanie prac w sektorze budowlanym.

W projekcie ustawy przedstawiono katalog naruszeń przepisów ustawy, za które przewidziano kary w wysokości od 1000 do 30 000 zł.

Nowa ustawa ma wejść w życie 18 czerwca 2016 r. Ma to związek z tym, że państwa członkowskie Unii Europejskiej tego dnia muszą przyjąć przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do wdrożenia zapisów dyrektywy 2014/67/UE.

# # #

Rada Ministrów przyjęła projekt ustawy o zmianie ustawy Kodeks pracy oraz niektórych innych ustaw, przedłożony przez ministra rodziny, pracy i polityki społecznej.

Zmiana przepisów Kodeksu pracy podyktowana jest koniecznością prawidłowego wykonania regulacji ujętych w dyrektywie 2006/54/WE Parlamentu Europejskiego i Rady. Chodzi o zasadę równości szans oraz równego traktowania kobiet i mężczyzn w zatrudnieniu i pracy. Nowe przepisy są zgodne z Konstytucją RP.

Zmiana polega na doprecyzowaniu artykułu 176 Kodeksu pracy, w którym zapisano, że prace uciążliwe, niebezpieczne lub szkodliwe dla zdrowia nie mogą być wykonywane przez kobiety w ciąży i karmiące dziecko piersią.

W Kodeksie pracy (art. 176 § 2) zawarto upoważnienie dla Rady Ministrów do wydania rozporządzenia zawierającego wykaz prac, których kobiety w ciąży i karmiące piersią nie będą mogły wykonywać ze względu na to, że mogłyby one niekorzystnie wpływać na ich zdrowie, przebieg ciąży lub karmienie piersią. Chodzi o prace związane m.in. z nadmiernym wysiłkiem fizycznym, w tym ręcznym transportem ciężarów, czy warunkami w jakich praca jest wykonywana.

Zaproponowane przepisy spowodują konieczność zmian w ustawie o powszechnym obowiązku obrony Rzeczypospolitej Polskiej i ustawie o służbie wojskowej żołnierzy zawodowych. W obu ustawach będą uwzględnione zakazy wykonywania przez kobiety (żołnierzy) obowiązków służbowych, funkcji lub zadań służbowych, które są niebezpieczne, szkodliwe lub uciążliwe dla zdrowia w okresie ciąży lub karmienia piersią.

Znowelizowane przepisy mają obowiązywać po 14 dniach od daty ich ogłoszenia w Dzienniku Ustaw.

# # #

Rada Ministrów wydała rozporządzenie zmieniające rozporządzenie w sprawie zasad wynagradzania pracowników nie będących członkami korpusu służby cywilnej zatrudnionych w urzędach administracji rządowej i pracowników innych jednostek, przedłożone przez ministra spraw wewnętrznych i administracji.

Od 1 stycznia 2016 r. wzrosną wynagrodzenia pracowników nie będących członkami korpusu służby cywilnej zatrudnionych w urzędach administracji rządowej i pracowników innych jednostek. Środki na ten cel zagwarantowano w ustawie budżetowej na 2016 r. Po zmianach maksymalne wynagrodzenia zasadnicze będą kształtować się od 2 000 zł (I kategoria zaszeregowania) do 6 400 zł (XXI kategoria zaszeregowania).

Nie przewidziano podwyższenia minimalnych stawek wynagrodzenia zasadniczego. Jednak, aby pracodawca mógł elastycznie kształtować wynagrodzenia pracowników, maksymalne stawki wynagrodzenia zasadniczego podwyższono w każdej kategorii zaszeregowana (I-XXI) o 25 proc. w stosunku do stawek obowiązujących od 1 stycznia 2013 r. Maksymalne stawki nie powodują automatycznych wzrostów wynagrodzeń zasadniczych.

Zmiana dotyczy załącznika nr 1 do rozporządzenia, Tabeli D – Tabela miesięcznych stawek wynagrodzenia zasadniczego dla pozostałych pracowników urzędów i jednostek.

Wejście w życie rozporządzenia umożliwi pracodawcy ustalenie dla pracowników miesięcznych stawek wynagrodzenia zasadniczego należnych od 1 stycznia 2016 r.

# # #

Rada Ministrów podjęła uchwałę zmieniającą uchwałę w sprawie przygotowania i wdrożenia inicjatywy „Obywatel”, przedłożoną przez ministra, członka Rady Ministrów.

Znowelizowana uchwała zawiera przepisy aktualizujące katalog organów odpowiedzialnych za realizację inicjatywy „Obywatel”.

Jest to związane z wejściem w życie ustawy z grudnia 2015 r. o działach administracji rządowej. Nowelizacja tej ustawy wprowadziła regulacje, zgodnie z którymi zagadnienia związane z prowadzeniem i rozwojem m.in. rejestru PESEL, rejestru dowodów osobistych przeszły do działu „Informatyzacja” (poprzednio należały do działu „Sprawy wewnętrzne”). W związku z tym minister ds. informatyzacji stał się organem założycielskim instytucji budżetowej – Centralnego Ośrodka Informatyzacji.

Katalog organów odpowiedzialnych za inicjatywę „Obywatel” rozszerzono o ministrów właściwych do spraw: gospodarki i finansów. Pozwoli to efektywniej koordynować działania ukierunkowane na poprawę komunikacji elektronicznej z obywatelami i przedsiębiorcami. Współpraca z ministrem finansów umożliwi optymalny nadzór nad środkami finansowymi projektu.

Serwis informacyjny Portal obywatel.gov.pl ma zapewnić obywatelom prosty dostęp do ujednoliconej strony internetowej administracji rządowej – podstawowego źródła informacji o sposobie załatwiania usług publicznych.

Docelowo Portal obywatel.gov.pl będzie stroną internetową Rady Ministrów, a strony ministerstw, zintegrowane w tym portalu, otrzymają jednolitą szatę graficzną. Ustalone zostaną również standardy dotyczące tworzenia treści zawartych na portalu (np. wymóg komunikowania prostym językiem), co zapewni nie tylko przejrzystość i spójność przekazów, ale ułatwi również komunikację na linii obywatel-rząd.

Uchwała wchodzi w życie z dniem podjęcia.

# # #

Rada Ministrów podjęła uchwałę w sprawie powołania Komisarza Generalnego Sekcji Polskiej Międzynarodowej Wystawy EXPO 2017 w Astanie w Republice Kazachstanu, przedłożoną przez ministra rozwoju.

Komisarzem Generalnym Sekcji Polskiej Międzynarodowej Wystawy EXPO 2017 w Astanie będzie pan Andrzej Stefański. Hasłem przewodnim wystawy jest „Energia przyszłości”. Będzie ona trwała od 10 czerwca do 10 września 2017 r. Kazachstan uzyskał prawo do zorganizowania wystawy w 2012 r. Polska była jednym z pierwszym państw, które poparło zabiegi Kazachstanu o przyznanie Astanie prawa do organizacji EXPO 2017. Gospodarze spodziewają się ponad 5 mln zwiedzających.

Andrzej Stefański to specjalista z dużym doświadczeniem w handlu zagranicznym, dyrektor Polsko-Kazachstańskiej Izby Handlowo-Przemysłowej. Jako kierownik Wydziału Promocji Handlu i Inwestycji w Ałmaty prowadził działalność na rzecz rozwoju polskiego eksportu. Wspierał polskie firmy w wejściu na rynek kazachstański i kirgiski. W 2015 r. został odznaczony odznaką honorową ministra gospodarki „Za zasługi dla rozwoju gospodarki Rzeczypospolitej Polskiej” i medalem honorowym Stowarzyszenia Eksporterów Polskich „Zasłużony dla eksportu”.

Komisarz ma reprezentować Polskę w kontaktach z rządem Kazachstanu. Będzie wykonywał swoje zadania we współpracy z instytucjami zaangażowanymi w działalność na rzecz promocji Polski za granicą. Główne zadania komisarza to:

• bieżąca analiza dokumentów dotyczących zasad i warunków uczestnictwa Polski w EXPO 2017;

• prowadzenie analiz, których efektem będzie wybór najskuteczniejszej formy promocji Polski;

• wypracowanie założeń i przedstawienie koncepcji programowej uczestnictwa Polski w wystawie wraz z kosztami (przedłożenie ich do akceptacji Radzie Ministrów);

• przeprowadzenie procedury wyłonienia organizatora i realizatora udziału Polski w wystawie w trybie przetargu publicznego;

• zainicjowanie utworzenia struktur honorowego patronatu, wspierania i lobbingu oraz organizacja nadzoru nad tymi inicjatywami;

• podjęcie działań skutkujących zapewnieniem środków finansowych z budżetu państwa, budżetów regionalnych i od sponsorów, przeznaczonych na sfinansowanie uczestnictwa Polski w EXPO 2017;

• nadzór nad – terminowym i zgodnym z wymogami organizatorów – przygotowaniem polskiej ekspozycji, jej prezentacją i likwidacją.

Zaproponowany przez Kazachstan temat wystawy „Energia przyszłości” odwołuje się do ważnych globalnych tematów – energoefektywności i odnawialnych źródeł energii.

Kazachstan, mimo posiadania bogatych zasobów ropy naftowej, gazu i uranu, docenia rolę alternatywnych źródeł energii i wspiera promowanie energii słonecznej, wiatrowej i wodnej. Jest to ważne dla Polski, bo nasz kraj może zaoferować Kazachstanowi technologie i rozwiązania proekologiczne, w tym technologie laureatów projektu GreenEvo. Perspektywy dotyczące intensywnej współpracy między polskimi i kazachstańskimi firmami odnoszą się m.in. do budownictwa, gospodarki mieszkaniowo-komunalnej, przemysłu farmaceutycznego i usług medycznych, rolnictwa, przetwórstwa rolno-spożywczego, przemysłu chemicznego, a także sektora energooszczędnych maszyn i urządzeń.

Udział w EXPO 2017 stwarza szansę na bardziej wyrazistą promocję Polski i osiągnięć naszej gospodarki w Kazachstanie. Dodatkowo nasz kraj będzie promował tam Łódź jako potencjalnego organizatora EXPO 2022 (proponowany temat to rewitalizacja obszarów miejskich).

Zmieniona uchwała wchodzi w życie z dniem podjęcia.

kom/ pd/

Data publikacji 22.03.2016, 18:28