Polityka i społeczeństwo

CIR: obradowała Rada Ministrów (komunikat)

04.11.2016, 12:38aktualizacja: 04.11.2016, 12:38

- CIR informuje:

Podczas dzisiejszego posiedzenia Rada Ministrów przyjęła:

- projekt ustawy o zmianie ustawy o finansach publicznych;

- projekt ustawy o zmianie ustawy o pomocy społecznej.

# # #

Rada Ministrów przyjęła projekt ustawy o zmianie ustawy o finansach publicznych, przedłożony przez ministra rozwoju i finansów.

Uzupełnienie, doprecyzowanie i zwiększenie przejrzystości przepisów określających udzielanie ulg w spłacie należności cywilnoprawnych (np. opłat z tytułu najmu lub dzierżawy nieruchomości, kosztów postępowań sądowych) oraz niepodatkowych należności budżetowych o charakterze publiczno-prawnym (np. grzywien nakładanych w drodze mandatów karnych, kar pieniężnych, opłat administracyjnych). Zrównanie sytuacji prawnej przedsiębiorców i innych podmiotów w zakresie udzielania preferencji w spłacie należności. To podstawowe cele proponowanej nowelizacji ustawy o finansach publicznych.

Zmiany przepisów są niezbędne ze względu na konieczność poprawy efektywności działania organów administracji publicznej, udzielających ulg w spłacie niepodatkowych należności budżetowych. Nowe rozwiązania są także potrzebne do wypełnienia przez Polskę zobowiązania prawno-międzynarodowego, dotyczącego stosowania przepisów określających udzielanie preferencji w spłacie należności cywilnoprawnych, w celu pełnego wykonywania orzeczeń Europejskiego Trybunału Praw Człowieka.

Najważniejsze zmiany:

1. należności cywilnoprawne

- doprecyzowano przepisy przez wyraźne wskazanie, że należności cywilnoprawne mogą być umarzane w całości albo w części;

- wyraźnie rozdzielono przepisy dopuszczające udzielenie ulgi z urzędu (w formie umorzenia należności cywilnoprawnej) od regulacji umożliwiających udzielanie ulg wyłącznie na wniosek dłużnika;

- uregulowano kwestię umarzania należności cywilnoprawnych zasądzonych na rzecz Skarbu Państwa tytułem kosztów zastępstwa procesowego (jeżeli należności te zasądzono w określonym postępowaniu);

- określono możliwość niedochodzenia należności cywilnoprawnych – przypadających jednostce samorządu terytorialnego lub jej jednostkom organizacyjnym (jednostce budżetowej, samorządowemu zakładowi budżetowemu lub samorządowej instytucji kultury) – które wraz z odsetkami nie przekraczają 100 zł (windykacja małych kwot jest nieracjonalna, bo często koszty postępowania przekraczają wielkość należności).

2. niepodatkowe należności budżetowe o charakterze publiczno-prawnym

- zaliczono przychody państwowych funduszy celowych do środków publicznych, stanowiących niepodatkowe należności budżetowe o charakterze publiczno-prawnym;

doprecyzowano przepisy dotyczące organów właściwych do wydawania decyzji w sprawie należności publiczno-prawnych oraz organów odwoławczych;

- wyliczono rodzaje ulg, których można udzielić na wniosek oraz określono kryteria udzielania ulg w spłacie należności publiczno-prawnych;

- wprowadzono dla prowadzących działalność gospodarczą możliwość uzyskania ulgi w odniesieniu do wszystkich należności wymienionych w art. 60 ustawy (chodzi głównie o kary pieniężne, grzywny wynikające z mandatów karnych, opłaty legalizacyjne, opłaty z tytułu wydalenia cudzoziemca z Polski, opłaty za czynności geodezyjne i kartograficzne);

- uzupełniono przepisy dotyczące dopuszczalności stosowania ulg w spłacie zobowiązań z tytułu niepodatkowych należności budżetowych – stanowiących pomoc publiczną.

Nowe rozwiązania mają obowiązywać po 30 dniach od daty ich ogłoszenia w Dzienniku Ustaw.

# # #

Rada Ministrów przyjęła projekt ustawy o zmianie ustawy o pomocy społecznej, przedłożony przez ministra rodziny, pracy i polityki społecznej.

Od 1 stycznia 2017 r. osobie, która wystąpiła o wydanie orzeczenia o stopniu niepełnosprawności, a następnie złożyła wniosek o zasiłek stały – świadczenie to będzie przyznawane wstecz, po uzyskaniu orzeczenia, od miesiąca złożenia wniosku o zasiłek stały, do którego trzeba będzie dołączyć potwierdzenie o jego złożeniu. Obecnie zasiłek stały jest przyznawany od dnia złożenia wniosku o taki zasiłek, wraz z wydanym już orzeczeniem o stopniu niepełnosprawności.

Rozwiązanie to stanowi wypełnienie wyroku Trybunału Konstytucyjnego z 6 października 2015 r., który zakwestionował zgodność z konstytucją przepisu, na podstawie którego zasiłek stały był przyznawany dopiero od momentu zgłoszenia się do ośrodka pomocy społecznej z pełną dokumentacją, czyli w praktyce z orzeczeniem o umiarkowanym lub znacznym stopniu niepełnosprawności.

Biorąc powyższe pod uwagę wprowadzono możliwość przyznania zasiłku stałego za okres przed uzyskaniem orzeczenia o stopniu niepełnosprawności. Do wniosku o zasiłek stały trzeba będzie dołączyć potwierdzenie złożenia wniosku o wydanie orzeczenia o niepełnosprawności. Procedura ta obejmie również orzeczenia o całkowitej niezdolności do pracy, ponieważ zasiłki stałe mogą być przyznane na podstawie tych orzeczeń. W okresie oczekiwania na wydanie orzeczenia będzie można otrzymać zasiłek okresowy (przyznawany na zasadach ogólnych). Zasiłek okresowy przyznawany jest z urzędu.

Aby skorzystać z możliwości wstecznego przyznania zasiłku stałego, orzeczenie o stopniu niepełnosprawności lub orzeczenie o całkowitej niezdolności do pracy – należy złożyć w ośrodku pomocy społecznej w ciągu 60 dni od daty jego otrzymania. Do wniosków o zasiłek stały złożonych w przed 1 stycznia 2017 r. stosowane będą przepisy przejściowe.

kom/ tnt/

Data publikacji 04.11.2016, 12:38