Polityka i społeczeństwo

CIR: premier Mateusz Morawiecki w Berlinie: Polska i Niemcy mogą być lokomotywą wzrostu i pozytywnych zmian w UE (komunikat)

16.02.2018, 16:57aktualizacja: 16.02.2018, 16:57

- CIR informuje:

Szef polskiego rządu rozmawiał z kanclerz Niemiec Angelą Merkel m.in. o dwustronnej współpracy gospodarczej, wspólnych projektach związanych z przemyłem obronnym oraz o jednolitym rynku i swobodzie świadczenia usług w Unii Europejskiej.

"Cieszę się, że współpraca polsko-niemiecka rozwija się w wielu obszarach" – zaznaczył Mateusz Morawiecki. Jak dodał, Polska i Niemcy mają dobre perspektywy gospodarcze i mogą być lokomotywą wzrostu oraz pozytywnych zmian w całej Unii Europejskiej.

Szef polskiego rządu podkreślił, że Polska i Niemcy mają podobne myślenie w wielu tematach związanych z jednolitym rynkiem europejskim. "Regulacje tego rynku mają służyć przede wszystkim małym i średnim przedsiębiorstwom" – powiedział premier. "Chcemy wspierać mały i średni biznes. Wierzymy, że z tego biznesu rodzą się później pozytywne zjawiska gospodarcze i społeczne" – wyjaśnił.

Mateusz Morawiecki zwrócił uwagę na współpracę Polski i Niemiec w dziedzinie przemysłu obronnego. "Chodzi o szeroko rozumianą politykę obronną, a w szczególności politykę zakupów sprzętu wojskowego i tworzenia, konstruowania sprzętu wojskowego. Widzę tutaj bardzo szeroki obszar do współpracy" – powiedział szef polskiego rządu.

Polski premier i niemiecka kanclerz dyskutowali także na temat gazociągu Nord Stream 2. "Na temat Nord Stream 2 warto rozmawiać na forum Komisji Europejskiej" – zaznaczył Mateusz Morawiecki. "Nie zgadzam się z podejściem, że Nord Stream 2 to jest dywersyfikacja. To jest gaz z tego samego źródła, tylko inną drogą" – wyjaśnił. Jak podkreślił, ważne jest by jedna strona nie monopolizowała i nie dyktowała cen żadnemu krajowi Unii Europejskiej.

Odnosząc się do reformy polskiego wymiaru sprawiedliwości, Mateusz Morawiecki wyjaśnił, że po zmianach będzie on dużo bardziej niezależny, obiektywny i efektywny.

Szef polskiego rządu zaprosił kanclerz Angelę Merkel na obchody 100-lecia polskiej niepodległości, które będą obchodzone w tym roku. "Zaprosiłem kanclerz Niemiec Angelę Merkel na 100-lecie odzyskania niepodległości przez Polskę – zaznaczył Mateusz Morawiecki. "To dla nas wyjątkowo istotny moment" – wyjaśnił.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Załączniki do komunikatów są dostępne za pośrednictwem nowej Platformy Serwisowej PAP: serwis.pap.com.pl Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe. (PAP)

kom/ zjt/

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE