Polityka i społeczeństwo

CIS: Informacja o pracach komisji senackich Ustawodawczej oraz Praw Człowieka, Praworządności i Petycji nad projektem uchwały ws. ograniczania praw obywatelskich (komunikat)

28.10.2020, 14:26aktualizacja: 28.10.2020, 14:27

- CIS informuje:

Centrum Informacyjne Senatu uprzejmie przekazuje informację o pracach komisji senackich Ustawodawczej oraz Praw Człowieka, Praworządności i Petycji nad projektem uchwały ws. ograniczania praw obywatelskich.

Komisje senackie Ustawodawcza oraz Praw Człowieka, Praworządności i Petycji będą rekomendowały Senatowi przyjęcie uchwały w sprawie ograniczania praw obywatelskich. Za przyjęciem projektu uchwały z poprawkami opowiedziało się 17 senatorów, 16 było przeciwko, jeden wstrzymał się od głosu. Senat rozpatrzy projekt jeszcze w trakcie obecnego posiedzenia.

W projekcie uchwały czytamy m.in.: „Senat Rzeczypospolitej Polskiej z najwyższym niepokojem przyjmuje działania władz publicznych zmierzające do podważenia zagwarantowanych w Konstytucji zasad praworządności i neutralnego światopoglądowo charakteru naszego państwa. Działania te doprowadziły do największych od wielu lat wystąpień i demonstracji Polek i Polaków”. Wnioskodawcy projektu nawiązują do ostatniego orzeczenia Trybunału Konstytucyjnego, i stwierdzają, że „narusza ono godność kobiet, odbiera im wolność wyboru oraz prawo do ochrony zdrowia oraz naraża je na nieludzkie traktowanie i tortury.” W ocenie senatorów„ żadne okoliczności, a szczególnie obecny czas i ograniczenia związane z pandemią, nie powinny być pretekstem do zmian ustrojowych naruszających zasady praworządności i neutralność światopoglądową naszego państwa”.

kom/ liv/

Data publikacji 28.10.2020, 14:26