Polityka i społeczeństwo

Czersk - rewitalizacja z myślą o potrzebach społecznych

01.09.2023, 15:00aktualizacja: 01.09.2023, 16:56

UM Czersk
47 hektarów poddanych rewitalizacji, blisko 2 tys. osób objętych wsparciem społecznym - to efekty zintegrowanego projektu, zrealizowanego przez, leżący w sercu Borów Tucholskich, Czersk przy wsparciu Funduszy Europejskich. Prace infrastrukturalne, w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Pomorskiego na lata 2014-2020, finansowano z EFRR, natomiast działania społeczne - z EFS.

Rewitalizacja objęła m.in. remont budynku dworca kolejowego oraz przeznaczenie jego części na cele społeczne. Wyremontowano elementy konstrukcyjne budynku, założono nowe instalacje; w wykończonych wnętrzach pojawiło się nowe wyposażenie. 500 mkw. powierzchni obiektu przeznaczono na Punkt Opieki Dziennej dla osób niesamodzielnych, seniorów, osób z niepełnosprawnościami i rodzin. Zagospodarowano teren wokół budynku, tworząc patio.

Remont przeszły też zdegradowane budynki komunalne przy ul. Transportowców i ich otoczenie. Powstały nowe chodniki, parkingi, plac zabaw i siłownia zewnętrzna.

Innym projektem zrealizowanym w ramach rewitalizacji miasta była budowa ogólnodostępnego boiska wielofunkcyjnego ul. Dworcowej. Ogrodzony i oświetlony obiekt pomieścił boiska do piłki ręcznej, koszykówki, siatkówki i kort do tenisa ziemnego.

W ramach realizacji projektu społecznego działalność rozpoczęło Centrum Reaktywacja. Ta jednostka, funkcjonująca w strukturach Centrum Usług Społecznych w Czersku, obejmuje punkt opieki dziennej dla osób niesamodzielnych oraz placówkę wsparcia dziennego dla dzieci i młodzieży i ich rodziców. Centrum organizuje zajęcia warsztatowe i spotkania ze specjalistami. Seniorzy mają tam zapewnioną opiekę rehabilitanta i pielęgniarki, rodzice - możliwość uczestniczenia w warsztatach wspierających wychowanie, a opiekunowie osób niesamodzielnych - w warsztatach pn. „Rodzina w obliczu niepełnosprawności”.

Wartość projektu infrastrukturalnego w ramach zintegrowanej rewitalizacji miasta wyniosła blisko 5,8 mln zł, w tym dofinansowanie unijne przekroczyło 3,7 mln zł. Część społeczna projektu pochłonęła blisko 1,6 mln zł, a Europejski Fundusz Społeczny wsparł te działania kwotą 1,5 mln zł.

Źródło informacji: Serwis Samorządowy PAP

Data publikacji 01.09.2023, 15:00