Polityka i społeczeństwo

Drzwi do świata. Pracownia Orange to otwarta, multimedialna świetlica

15.07.2015, 16:06aktualizacja: 15.07.2015, 16:06

Internauci w plebiscycie online zdecydują, gdzie powstanie 26 nowych, w pełni wyposażonych Pracowni Orange. Szanse ma 50 miejscowości.

Jedna trzecia Polaków w ogóle nie korzysta z Internetu, wynika z Diagnozy Społecznej. Powodem jest brak motywacji oraz nieznajomość korzyści, jakie dają technologie, na przykład szybkiego dostępu do informacji, czy możliwości kontaktu z innymi ludźmi(1). Aby nowe technologie stały się sojusznikiem rozwoju niewielkich społeczności, Fundacja Orange zakłada i pomaga prowadzić otwarte dla wszystkich, multimedialne świetlice w miejscowościach o populacji do 40 tysięcy osób. Mieszkańcy zyskują nie tylko miejsce spotkań i realizacji pasji wyposażone w nowoczesny sprzęt IT, lecz także wsparcie i system szkoleń nakierowany na wzmacnianie kompetencji cyfrowych użytkowników Pracowni.

Finaliści II edycji konkursu Pracownie Orange zostali wyłonieni spośród 1018 wniosków, w których oddolne grupy inicjatywne przedstawiły swoje pomysły na działania lokalne. Komisja wybrała 50 najciekawszych zgłoszeń, ale o ostatecznej lokalizacji Pracowni Orange w obrębie 16 województw zadecydują internauci. W drodze plebiscytu zostanie wybranych 26 lokalizacji dla Pracowni – po 2 w województwach: dolnośląskim, kujawsko-pomorskim, lubelskim, łódzkim, małopolskim, mazowieckim, opolskim, podlaskim, śląskim oraz wielkopolskim oraz po 1 pracowni w: lubuskim, podkarpackim, pomorskim, świętokrzyskim, warmińsko-mazurskim i zachodniopomorskim.

"W małych społecznościach kryje się wielka energia do wspólnych działań, a nowe technologie pomagają ją uwolnić. Internetowy plebiscyt Pracowni Orange to prezentacja tego potencjału oraz nasze zaproszenie dla wszystkich internautów, aby pomogli nam w tym trudnym wyborze 26 miejscowości, którym sprezentujemy nowoczesne miejsca spotkań" – powiedział Konrad Ciesiołkiewicz, p.o. prezesa Fundacji Orange oraz odpowiadający za komunikację i CSR w Orange Polska. Głosujący mogą też wziąć udział w konkursie na stworzenie najciekawszego hasła o ulubionej miejscowości i wygrać tablet oraz inne niespodzianki.

Każda z 26 nowych Pracowni Orange otrzyma komputery z bezpłatnym dostępem do Internetu, drukarki ze skanerami, konsole do gier oraz telewizory LCD. Pomieszczenia przeznaczone na świetlicę zostaną wyremontowane i umeblowane. Lokalni koordynatorzy Pracowni wezmą udział w profesjonalnych szkoleniach, webinariach, indywidualnych tutoringach, aby wspólnie z mieszkańcami współtworzyć miejsce, które jak najlepiej odpowie na potrzeby lokalne. Pomoże w tym także system grywalizacji społecznej, którego celem jest motywowanie mieszkańców do działania na rzecz swojej okolicy.

W Pracowniach będą realizowane inicjatywy, których pomysłodawcami są grupy inicjatywne. Wśród nich np. nauka programowania dla dzieci, muzyczne warsztaty międzypokoleniowe, wspólne tworzenie gier planszowych, kursy językowe, warsztaty fotograficzne, zajęcia związane z regionalnymi tradycjami i wiele innych. Inicjatywy są skierowane do różnych grup odbiorców: dzieci i młodzieży, osób niepełnosprawnych, młodych matek, seniorów – każdy mieszkaniec znajdzie coś dla siebie.

W plebiscycie Fundacji Orange biorą udział lokalne inicjatywy z całej Polski; po 5 z województw: małopolskiego (Łękawica, Polanka Wielka, Pcim, Tuchów, Myślenice), mazowieckiego (Laski, Lipiny, Chodkowo, Huszlew, Radzymin), podlaskiego (Krypno Kościelne, Folwarki Małe, Dubiny, Dołubowo, Sokółka); po 4 z województw: lubelskiego (Podlaski, Szczekarków, Stoczek Łukowski, Ryki), łódzkiego (Węgrzynowice, Dębniak, Brzeziny, Golesze Duże); po 3 z województw: dolnośląskiego (Czeszów, Sokołowsko, Przedmoście), kujawsko-pomorskiego (Skąpe, Waganiec, Cyprianka), opolskiego (Brzeg, Głuchołazy, Kotórz Wielki), śląskiego (Czeladź, Lgota Mokrzesz, Chechło), wielkopolskiego (Koło, Jarocin, Krajenka); po 2 województw: lubuskiego (Nietków, Bojadła), podkarpackiego (Łukawiec, Strzyżów), pomorskiego (Kołczygłowy, Lulemino), świętokrzyskiego (Przededworze, Raków), warmińsko-mazurskiego (Stawiguda, Wierzbica) i zachodniopomorskiego (Drzonowo, Kamień Pomorski).

Nowe Pracownie to prezent od Fundacji Orange z okazji 10-lecia działalności. Przez ten czas Fundacja przeznaczyła ponad 150 milionów złotych na inicjatywy społeczne, w tym na realizację autorskich programów edukacyjnych i wsparcie dla ponad 900 organizacji, 3500 bibliotek publicznych, 10 000 szkół i 1000 szpitali w Polsce.

Program Pracownie Orange odbywa się pod honorowym patronatem Ministerstwa Administracji i Cyfryzacji.

Dodatkowych informacji udzielą:

Antonina Bojanowska

koordynator ds. komunikacji

Fundacja Orange

e-mail: antonina.bojanowska@orange.com

tel. (+48) 509 84 86 82

Wojciech Jabczyński

rzecznik prasowy

Orange Polska

e-mail: wojciech.jabczynski@orange.com

tel. (+48) 22 527 19 37

Fundacja Orange prowadzi autorskie programy i wspiera wartościowe działania innych organizacji na rzecz nowoczesnej edukacji dzieci i młodzieży. Poprzez twórcze inicjatywy zachęca młodych do zdobywania wiedzy, udziału w kulturze, budowania społeczności przy wykorzystaniu Internetu i nowych technologii. We wszystkie jej inicjatywy angażują się wolontariusze Orange. Fundacja została stworzona w 2005 roku przez Orange Polska S.A.

www.fundacja.orange.pl; www.facebook.com/FundacjaOrange

Partnerzy programu Pracownie Orange:

ASUS, Towarzystwo Inicjatyw Twórczych Ę, Stowarzyszenie Szkoła Liderów, Laboratorium EE, Fundacja Highlight/Inaczej i Fundacja Dobra Sieć.

(1)Por. D. Batorski, "Polacy wobec technologii cyfrowych - uwarunkowania dostępności i sposobów korzystania", w: Diagnoza Społeczna 2013 Warunki i Jakość Życia Polaków - Raport

Data publikacji 15.07.2015, 16:06
Źródło informacji Fundacja Orange