Polityka i społeczeństwo

Interreg Europa: Pilotażowa „Ścieżka ciszy” w kujawsko-pomorskiem

20.09.2022, 13:37aktualizacja: 03.10.2022, 15:48

Fot. KE – Serwis audiowizualny
W ramach projektu Interreg Europa ThreeT Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego wdrażał akcję pilotażową opartą na rozwiązaniu z Finlandii „Silence as a tourism attraction”. Z praktyką partnerzy projektowi zapoznali się szerzej podczas wizyty studyjnej zorganizowanej przez Radę Regionalną Finlandii Środkowej.

W kujawsko-pomorskich parkach poszukiwano obszarów, które charakteryzuje dźwięk naturalnego pochodzenia (np. szum wiatru, szelest liści, odgłosy rzeki, śpiew ptaków itp.). Na terenie Wdeckiego Parku Krajobrazowego w Tleniu (część Borów Tucholskich) utworzono pierwszą „ścieżkę ciszy” wraz z oznakowaniem. Wydzielony jedenastokilometrowy pas przebiega przez rozległy obszar leśny położony na zachodnim brzegu Wdy, na którym nie ma siedlisk ludzkich, ani szlaków komunikacyjnych.

„Ścieżka ciszy” to nowy produkt turystyczny w województwie kujawsko-pomorskim. Zostanie wzbogacony o ofertę edukacyjną. Na trasie ścieżki ciszy będą organizowane warsztaty ekologiczne dla dzieci i młodzieży. W przyszłości formuła warsztatów może być wykorzystywana także w innych parkach krajobrazowych położonych na obszarze województwa kujawsko-pomorskiego. Władze samorządowe mają także nadzieję, że istniejąca infrastruktura oraz promocja szlaku zachęcą lokalnych przedsiębiorców i organizacje do tworzenia komercyjnych ofert związanych z aktywnościami na ścieżce (np. kąpielami leśnymi).

Program Interreg Europa 2021-2027 kieruje swoją ofertę głównie do władz publicznych – centralnych, regionalnych i lokalnych, które w państwach członkowskich UE, Norwegii i Szwajcarii odpowiadają za prowadzenie polityki rozwoju regionalnego. W ramach projektów, które mogą dotyczyć wszystkich zagadnień polityki spójności, także będzie można wdrażać akcje pilotażowe. O pilotaże można ubiegać się na etapie wnioskowania o środki lub w trakcie realizacji projektu. Istotą akcji pilotażowych jest testowanie konkretnego rozwiązania, które sprawdziło się na innym gruncie.

Źródło informacji: Serwis Samorządowy PAP

Data publikacji 20.09.2022, 13:37