Polityka i społeczeństwo

KAS: KAS skutecznie walczy z „przekrętami” podatkowymi (komunikat)

07.02.2020, 08:07aktualizacja: 07.02.2020, 08:07

- KAS informuje:

Rozbiliśmy grupę podmiotów oszukującą na podatku VAT

- Komórka szefa KAS ds. STIR i komórka analityczna Wielkopolskiego Urzędu Celno-Skarbowego w Poznaniu wykryły podmioty, które nie płaciły podatku VAT w obrocie elektroniką.

- Zablokowaliśmy ok. 3,4 mln zł. na poczet niezapłaconych podatków.

- Straty Skarbu Państwa z tytułu nieopłacenia należnego podatku VAT wyniosły co najmniej 27,9 mln zł.

Jedna z podejrzanych firma handlująca sprzętem elektronicznym zorganizowała działalność, która miała na celu unikanie odprowadzania podatku VAT w Polsce. Została zarejestrowana na terenie jednego z krajów Unii Europejskiej, choć nie prowadziła tam żadnej działalności gospodarczej. Jej działanie miało na celu unikanie płacenia podatków w Polsce, gdzie faktycznie miała miejsce sprzedaż towarów.

Ustaliliśmy, że podatek od sprzedaży towarów nie został odprowadzony zarówno w kraju rejestracji jak i w Polsce.

Podczas akcji przeszukaliśmy 6 lokalizacji na terenie województw wielkopolskiego i dolnośląskiego, w tym siedzibę jednego z kontrolowanych podmiotów, 3 mieszkania oraz 2 miejsca, w którym przechowywana była dokumentacja księgowa.

Przesłuchano 20 osób, wśród których byli pracownicy firmy, biur rachunkowych oraz osoby bezpośrednio zaangażowane w przestępczą działalność. Zabezpieczyliśmy dokumentację rachunkową, ewidencje zakupów i sprzedaży, umowy, zamówienia, pełnomocnictwa, a także sprzęt elektroniczny.

W działaniach wzięło udział 43 funkcjonariuszy KAS.

Na poczet niezapłaconych podatków KAS zabezpieczyła na kontach bankowych jednej z firm kwotę 2,5 mln zł.

Szacowana wartość uszczupleń w podatku od towarów i usług (w przypadku kontrolowanego podmiotu) wyniosła 26 mln zł. Postępowanie w sprawie trwa.

ryb/ mmu/

Data publikacji 07.02.2020, 08:07