Polityka i społeczeństwo

KAS: wspólna akcja KAS, CBŚP, Europolu i FIOD – rozbity gang i zlikwidowane 2 fabryki papierosów (komunikat)

28.04.2021, 07:45aktualizacja: 28.04.2021, 08:44

- KAS informuje:

- Likwidacja 2 fabryk papierosów, przejęcie ponad 115 ton tytoniu i blisko 5,5 mln szt. papierosów oraz maszyn służących do ich produkcji, a także zatrzymanie broni – to efekt międzynarodowych działań KAS, CBŚP, Europolu i holenderskiej FIOD.

- W Królestwie Niderlandów zatrzymano 21 osób, w Polsce 9 podejrzanych.

Dzięki współpracy łódzkiej Krajowej Administracji Skarbowej (KAS), Centralnego Biura Śledczego Policji (CBŚP), Europolu i holenderskiej służby FIOD, została rozbita międzynarodowa grupa przestępcza. Jej członkowie są podejrzani o przestępstwa o charakterze rozbójniczym oraz organizowanie nielegalnych fabryk papierosów. Gang działał nie tylko w Polsce, ale także w innych krajach Unii Europejskiej.

Według wstępnych szacunków, w wyniku działania grupy Skarb Państwa mógł ponieść straty w wysokości ponad 52 mln zł.

Pod koniec marca na terenie Królestwa Niderlandów zatrzymano 21 osób, obywateli Polski i Ukrainy. Podczas akcji służby zlikwidowały 2 fabryki papierosów, przejęły maszyny do ich produkcji. Zabezpieczono ponad 61 ton tytoniu, blisko 5,5 mln szt. papierosów z naniesionym znakiem towarowym jednej ze znanych marek tytoniowych oraz przejęto 800 kg tytoniu do fajki wodnej.

Działania przeprowadzono także na terenie Polski, zatrzymano 9 podejrzanych. KAS, CBŚP i Europol przeszukały kilkadziesiąt miejsc w woj. śląskim, mazowieckim, lubelskim, łódzkim i wielkopolskim. Znaleziono i zabezpieczono 54 tony tytoniu oraz kilkadziesiąt maszyn z linii produkcyjnych papierosów. W trakcie akcji przejęto również broń palną oraz 2 ręczne miotacze gazu. Zabezpieczono również przedmioty przypominające umundurowanie i wyposażenie policyjne, urządzenia do komunikacji radiowej oraz zagłuszarki sygnałów.

W Śląskim Wydziale Zamiejscowym Prokuratury Krajowej w Katowicach przedstawiono podejrzanym zarzuty m.in. udziału w zorganizowanej grupie przestępczej i karnoskarbowe. Niektórzy z podejrzanych usłyszeli zarzuty wymuszenia rozbójniczego, rozboju, pozbawienia wolności, zmuszenia do określonego zachowania czy pobicia. 7 osób zostało tymczasowo aresztowanych.

kom/ agzi/ lena/

Data publikacji 28.04.2021, 07:45