Polityka i społeczeństwo

Kompleksowy remont zamku w Kwidzynie z programu FEnIKS

07.08.2023, 14:30aktualizacja: 07.08.2023, 15:05

Fot. Muzeum Kwidzyn
41 mln zł unijnego wsparcia trafi na remont Zespołu Katedralno-Zamkowego w Kwidzynie. Pieniądze pochodzą z programu Fundusze Europejskie na Infrastrukturę, Klimat, Środowisko (FEnIKS). To część uruchomionego przez resort funduszy i rozwoju regionalnego 400-milionowego dofinansowania, kierowanego na rozwój infrastruktury kultury oraz ochronę i podniesienie atrakcyjności turystycznej obiektów dziedzictwa kulturowego.

Zespół katedralno-zamkowy w Kwidzynie powstał w XIV w.na potrzeby diecezji pomezańskiej, jako jej centrum religijne i polityczno-administracyjne. Jest jednym z najbardziej imponujących zabytków architektury gotyckiej w Polsce. Jako jedyny zabytek średniowiecza łączy funkcje sakralne, rezydencjonalne i obronne o unikatowych w skali europejskiej rozwiązaniach architektonicznych.

Katedra pw. św. Jana Ewangelisty dzięki unijnemu wsparciu będzie mogła przeprowadzić prace budowlano-remontowe, które umożliwią zabezpieczenie świątyni przed wilgocią i mikroorganizmami, prace konserwatorskie wnętrza wraz z wyeksponowaniem historycznych elementów wystroju i wyposażenia. W wyniku realizacji inwestycji, po adaptacji poddasza oraz górnego chóru, powstaną nowe przestrzenie wystawiennicze. Planowana jest też rearanżacja dolnego chóru, tzw. Krypt Wielkich Mistrzów.

W kwidzyńskim zamku z kolei zostanie przeprowadzony kompleksowy remont konserwatorski wnętrz oraz dachów, połączony z modernizacją wewnętrznych instalacji, który umożliwi poprawę warunków stałych ekspozycji muzealnych, budowę nowych wystaw oraz aranżację przestrzeni dla wystaw czasowych i zajęć edukacyjnych.

Po ukończeniu projektu możliwe będzie zaplanowanie trasy zwiedzania wspólnej dla zamku i katedry. Tematem przewodnim wspólnej trasy będzie historia budowy zespołu i zachowane dziedzictwo architektoniczne średniowiecznego kompleksu.

Minister kultury Piotr Gliński, który ostatnio odwiedził Kwidzyn, podkreślił, że Zespół Katedralno-Zamkowy w Kwidzynie został potraktowany priorytetowo i włączony do pozakonkursowej formuły programu FEnIKS - dla 11 najważniejszych projektów w Polsce. Przypomniał, że już wcześniej w ramach pierwszego etapu Rządowego Programu Odbudowy Zabytków miasto Kwidzyn uzyskało dofinansowanie w wysokości ponad 3 mln zł na ratunkowe prace odwadniające, pilne naprawy pokrycia dachowego i niezbędne wymiany elementów więźb dachowych katedry w Kwidzynie.

Źródło informacji: Serwis Samorządowy PAP

Data publikacji 07.08.2023, 14:30