Polityka i społeczeństwo

KPRM: Komunikat po posiedzeniu Rady Ministrów (komunikat)

13.08.2024, 19:28aktualizacja: 13.08.2024, 19:29

- Kancelaria Prezesa Rady Ministrów informuje:

Rząd przyjął projekt ustawy, który przewiduje możliwość wyboru przez przedsiębiorców kasowej metody rozliczania przychodów i kosztów uzyskania przychodów, czyli tzw. kasowego PIT. Nowe rozwiązanie realizuje zapowiedź z exposé Premiera Donalda Tuska. Rada Ministrów przyjęła także m.in. Plan dla Chorób Rzadkich na lata 2024‒2025.

Rząd przyjął:

1. Projekt ustawy o zmianie ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych oraz niektórych innych ustaw;

Rada Ministrów przyjęła projekt ustawy o zmianie ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych oraz niektórych innych ustaw, przedłożony przez Ministra Finansów. Rząd zamierza wprowadzić możliwość wyboru przez przedsiębiorców kasowej metody rozliczania przychodów i kosztów uzyskania przychodów, czyli tzw. kasowego PIT. Nowe rozwiązanie realizuje zapowiedź z exposé Premiera Donalda Tuska.

Obecnie, w podatku dochodowym od osób fizycznych zasadą jest tzw. memoriałowy sposób ustalania przychodów z działalności gospodarczej. Oznacza to, że dla przedsiębiorców przychód z działalności gospodarczej powstaje z datą wystawienia faktury, wykonania usługi lub wydania towaru, niezależnie od tego, czy otrzymali należną im zapłatę. W konsekwencji, przedsiębiorcy muszą zapłacić podatek dochodowy od przychodu, którego jeszcze faktycznie nie otrzymali.

Tak skonstruowana zasada ustalania przychodów z działalności gospodarczej jest szczególnie uciążliwa dla przedsiębiorców, którzy prowadzą działalność w niewielkich rozmiarach. Zasada ta negatywnie wpływa na ich płynność finansową, przez co zmniejsza możliwość konkurowania z większymi firmami.

Najważniejsze rozwiązania

- Wprowadzona zostanie możliwość wyboru kasowego rozliczania przychodów i kosztów uzyskania przychodów, tzw. kasowego PIT.

- Rozwiązanie dotyczyć będzie przedsiębiorców, którzy prowadzą działalność gospodarczą w niewielkich rozmiarach.

- Kasowy PIT będą mogli wybrać przedsiębiorcy, którzy wykonują działalność wyłącznie samodzielnie, jeżeli ich przychody z tej działalności w poprzednim roku podatkowym nie przekroczyły kwoty odpowiadającej równowartości 250 tys. euro.

- Nowe rozwiązanie dotyczyć będzie także przedsiębiorców, którzy rozpoczynają prowadzenie działalności gospodarczej.

- Kasowy PIT będzie dobrowolną formą rozliczeń, którą podatnik będzie wybierał, składając oświadczenie naczelnikowi urzędu skarbowego.

- Dzięki nowym przepisom, przedsiębiorcy będą płacić podatek dochodowy od osób fizycznych dopiero po faktycznym otrzymaniu zapłaty za wydany towar albo wykonaną usługę oraz potrącać koszty uzyskania przychodów w dacie zapłaty za otrzymany towar lub wykonaną usługę.

- Po upływie 2 lat, licząc od dnia wystawienia faktury, przedsiębiorcy będą musieli rozpoznać przychód z działalności gospodarczej, nawet jeżeli nie otrzymają od kontrahentów zapłaty za wydany towar lub wykonaną usługę.

Rozwiązania dotyczące kasowego PIT mają wejść w życie 1 stycznia 2025 roku.

2. Uchwałę w sprawie przyjęcia dokumentu Plan dla Chorób Rzadkich na lata 2024-2025;

Rada Ministrów przyjęła uchwałę w sprawie przyjęcia dokumentu Plan dla Chorób Rzadkich na lata 2024‒2025, przedłożoną przez Minister Zdrowia. Rząd poprawia sytuację pacjentów, którzy cierpią na choroby rzadkie oraz ich rodzin. Dzięki nowym rozwiązaniom powstanie model opieki zdrowotnej, który umożliwi w tym zakresie kompleksową i skoordynowaną opiekę. Zwiększy się także dostęp do nowoczesnej aparatury medycznej oraz leków i środków specjalnego przeznaczenia żywieniowego, które wykorzystywane są w chorobach rzadkich. W latach 2024-2025 rząd chce wydać na ten cel prawie 100 mln zł.

Choroby rzadkie to takie, których częstość występowania nie przekracza progu 5 chorych na 10 tys. osób – wszystkie te choroby mają charakter poważny, przewlekły i często zagrażający życiu. Szacuje się, że w Polsce na choroby rzadkie cierpi od 2 do 3 mln osób.

Najważniejsze rozwiązania

- W kolejnych województwach powstaną Ośrodki Eksperckie Chorób Rzadkich, których zadaniem będzie realizacja świadczeń opieki zdrowotnej ze szczególnym uwzględnieniem pacjentów z chorobami rzadkimi.

- Rada do Spraw Chorób Rzadkich opracuje warunki powstawania nowych ośrodków.

- Doposażone zostaną laboratoria i poprawiony zostanie dostęp do badań diagnostycznych, które są wykorzystywane w diagnostyce i leczeniu chorób rzadkich.

- Do 31 grudnia 2024 roku przeprowadzone zostaną analizy dotyczące uzupełnienia wykazu świadczeń gwarantowanych oraz określenia sposobu finansowania badań genetycznych.

- Analizowany będzie również sposób finansowania wysokospecjalistycznych niegenetycznych badań laboratoryjnych, które są wykorzystywane w diagnostyce i monitorowaniu chorób rzadkich. Na tej podstawie do 31 marca 2025 roku zostaną uzupełnione świadczenia gwarantowane w tym zakresie.

- Wprowadzona zostanie kontrola jakości laboratoriów wykonujących wielkoskalowe badania genomowe, które stosowane są w diagnostyce genetycznej chorób rzadkich.

- Poprawiony będzie dostęp do nowoczesnej aparatury medycznej oraz leków i środków specjalnego przeznaczenia żywieniowego w chorobach rzadkich. Poprawi się także infrastruktura podmiotów leczniczych.

- Minister Zdrowia aktualizuje co kwartał listę leków refundowanych przez Narodowy Fundusz Zdrowia. Dotyczy to także nowych leków na choroby rzadkie.

- Gromadzone będą dane zasilające Polski Rejestr Chorób Rzadkich, powstanie także Karta Pacjenta z Chorobą Rzadką – składowe systemu, niezbędne do monitorowania procesów związanych z opieką medyczną. Rozwiązanie to podniesie także bezpieczeństwo pacjentów z chorobą rzadką.

- W celu podnoszenia świadomości o chorobach rzadkich przeprowadzona zostanie ogólnopolska kampania społeczna.

3. Uchwałę zmieniającą uchwałę – Regulamin pracy Rady Ministrów.

Rada Ministrów przyjęła uchwałę zmieniającą uchwałę – Regulamin pracy Rady Ministrów, przedłożoną przez Ministra – Członka Rady Ministrów Macieja Berka. W demokratycznym państwie prawnym, jednym z podstawowych warunków procesu legislacyjnego jest udział strony społecznej w tworzeniu prawa. Dlatego też w regulaminie pracy Rady Ministrów wprowadzone zostały zmiany mające na celu realizację „kamienia milowego” Krajowego Planu Odbudowy, związanego z usprawnianiem procesu stanowienia prawa.

- Rządowe Centrum Legislacji (RCL) będzie odpowiedzialne za weryfikację realizacji obowiązku związanego ze skierowaniem projektu do konsultacji publicznych i do opiniowania.

- Prezes RCL opracuje opis procedur i rekomendacji dotyczących procesu przeprowadzania konsultacji publicznych, które mają być uwzględnione w momencie kierowania projektu do konsultacji publicznych.

- Odstąpienie od prowadzenia konsultacji publicznych będzie możliwe tylko w wyjątkowych przypadkach. Chodzi o sytuacje, które związane są z:

- bezpieczeństwem,

- porządkiem publicznym,

- ochroną zdrowia,

- ochroną środowiska.

- Ponadto, uchwała ma na celu usprawnienie i racjonalizację rządowego procesu legislacyjnego w tych obszarach, które dotyczą współpracy z organizacjami i partnerami społecznymi, a także współpracy organów wewnętrznych i pomocniczych Rady Ministrów oraz administracji rządowej.

Nowe rozwiązania mają wejść w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia w Dzienniku Ustaw.

Rada Ministrów zatwierdziła także kandydata Rzeczypospolitej Polskiej na stanowisko członka Komisji Europejskiej.

Rada Ministrów przyjęła wniosek Ministra do spraw Unii Europejskiej o zatwierdzenie przez Radę Ministrów kandydata Rzeczypospolitej Polskiej na stanowisko członka Komisji Europejskiej. W związku z formowaniem nowego składu Komisji Europejskiej konieczne jest desygnowanie przez Polskę kandydata na nowego członka Komisji. Rząd zatwierdził kandydaturę Piotra Serafina, który obecnie kieruje Stałym Przedstawicielstwem RP przy Unii Europejskiej w Brukseli, w randze ministra pełnomocnego.

Piotr Serafin jest prawnikiem i wieloletnim urzędnikiem państwowym. W przeszłości sprawował funkcję zastępcy szefa gabinetu Janusza Lewandowskiego, komisarza Unii Europejskiej ds. budżetu. Był także sekretarzem stanu w Ministerstwie Spraw Zagranicznych i pełnomocnikiem premiera ds. koordynacji udziału Prezesa Rady Ministrów w spotkaniach Rady Europejskiej.

W latach 2014-2019 był szefem gabinetu Przewodniczącego Rady Europejskiej Donalda Tuska. Pełnił także funkcję dyrektora w Sekretariacie Generalnym Rady UE, odpowiedzialnego za transport, telekomunikację i energię.

Odznaczony Krzyżem Oficerskim Orderu Odrodzenia Polski.

Rząd wysłuchał ponadto informacji o pracach Komisji do spraw badania wpływów rosyjskich i białoruskich na bezpieczeństwo wewnętrzne i interesy Rzeczypospolitej Polskiej w latach 2004-2024.

Podsumowanie dotychczasowych prac Komisji do spraw wpływów rosyjskich i białoruskich - https://www.gov.pl/web/sprawiedliwosc/podsumowanie-dotychczasowych-prac-komisji-do-spraw-wplywow.

kom/ kblu/ wus/

Data publikacji 13.08.2024, 19:28