Polityka i społeczeństwo

KPRM: Odbudowa i wsparcie po powodzi (komunikat)

08.10.2024, 19:35aktualizacja: 08.10.2024, 19:36

- Kancelaria Prezesa Rady Ministrów informuje:

Posiedzenie Rady Ministrów rozpoczęło się raportem dotyczącym usuwania skutków powodzi. Omówiono w nim zarówno postępy w odbudowie, wsparcie udzielane poszkodowanym, jak i badanie spraw związanych z nieprawidłowościami podczas powodzi. Premier podkreślił, że rząd w tej sprawie musi być zjednoczony i wzajemnie się wspierać.

Skuteczna pomoc i szybkie działania

Choć sytuacja powodziowa jest już pod kontrolą, rząd nie przestaje monitorować terenów dotkniętych żywiołem. Rada Ministrów przyjęła we wtorek uchwałę w sprawie koordynacji działań związanych z wystąpieniem powodzi we wrześniu 2024 roku, co pozwoli Ministrowi Marcinowi Kierwińskiemu skuteczniej koordynować działanie związane z usuwaniem skutków powodzi, czyli przede wszystkim kierowanie pieniędzy tak, żeby trafiały w sposób optymalny i uzgodniony z miejscowymi środowiskami.

"Rolą Ministra Kierwińskiego jest koordynowanie, ułatwianie nam jako zespołowi tej pracy. To jest zobowiązanie rządu jako całości, a nie poszczególnych resortów"– tłumaczył Prezes Rady Ministrów.

Na wtorkowym posiedzeniu Premier zapowiedział powołanie specjalnego zespołu, który będzie organem pomocniczym wspierającym Ministra ds. koordynacji działań związanych z odbudową po powodzi.

Wsparcie finansowe dla poszkodowanych

Do tej pory wojewodowie wypłacili już około 200 milionów złotych zasiłków pomocowych dla osób poszkodowanych przez powódź.

"Nie ma w tym zakresie żadnych zatorów. Do wypłaty czeka kolejne 13 milionów złotych. Myślę, że to jest kwestia dzisiaj, najpóźniej jutro, jak te pieniądze trafią do poszkodowanych"– zaznaczył Minister Marcin Kierwiński.

Na tereny dotknięte powodzią Ministerstwo Rozwoju i Technologii oddelegowało 120 pracowników Głównego Urzędu Nadzoru Budowlanego, którzy przyspieszą proces wyceny i przyznania mieszkańcom wsparcia w kwocie 100-200 tys. zł.

Odbudowa infrastruktury sportowej i szkolnej

Jednym z priorytetów rządu jest szybka odbudowa infrastruktury, w tym placówek oświatowych i sportowych. Samorządowcy za pomocą specjalnej aplikacji mogą zgłaszać straty w obiektach użyteczności publicznej, co pomoże oszacować plan odbudowy z wykorzystaniem środków unijnych.

"Dzięki środkom przygotowanym przez Ministra Sławomira Nitrasa, rozpoczęliśmy program odbudowy infrastruktury sportowej i turystycznej na kwotę 400 milionów złotych. Po mojej wizycie na terenach zalanych wiem, że bardzo istotnym problemem jest kwestia szybkiego odtworzenia i przywrócenia normalnego funkcjonowania infrastrukturalnego szkół"– podkreślił M. Kierwiński.

W wyniku zalania ucierpiały między innymi szkolne kotłownie. W perspektywie czasu jesienno-zimowego ich remont i odbudowa są priorytetem, by móc w komfortowych warunkach prowadzić lekcje.

Sprawy związane z powodzią pod lupą prokuratury

W trakcie posiedzenia Minister Sprawiedliwości Adam Bodnar poinformował o zaangażowaniu prokuratury w badanie nieprawidłowości związanych z powodzią.

"Prokuratura intensywnie współpracuje z ekspertami z Politechniki Wrocławskiej, by wyjaśnić wszelkie okoliczności związane z uszkodzeniami wałów przeciwpowodziowych"– mówił Adam Bodnar.

Minister Sprawiedliwości zwrócił uwagę na kilka prowadzonych postępowań, w tym sprawy szabrownictwa, dezinformacji czy rozmycia zapory ziemnej w Stroniu Śląskim, która dotyczy ponad 2 tys. osób poszkodowanych. Analiza tych spraw ma na celu wyeliminowanie podobnych zagrożeń w przyszłości.

Przyszłość: Odbudowa Plus

Odbudowa po powodzi będzie również okazją do poprawy jakości życia mieszkańców. Regiony dotknięte niszczycielskim żywiołem zostaną nie tylko odbudowane, ale i zmodernizowane.

"Odbudowa ma być tą Odbudową Plus. Ta przestrzeń ma być lepsza, niż była przed powodzią. Pokonamy skutki tej powodzi, jeśli będziemy działali zjednoczeni i wzajemnie się wspierając"– zapowiedział Premier.

Odbudowa będzie prowadzona z myślą o długoterminowych korzyściach, przy jednoczesnym zapewnieniu, że pomoc trafi do wszystkich poszkodowanych w wyniku powodzi. Premier podziękował członkom rządu za stałe zaangażowanie w pomoc dotkniętym klęską żywiołową regionom i ich mieszkańcom.

WIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=RtGiULithI8

kom/ klem/ wus/