Polityka i społeczeństwo

MFiPR: Europejskie pożyczki dla przedsiębiorców na dostępność – rusza nabór (komunikat)

05.08.2024, 16:34aktualizacja: 05.08.2024, 16:35

- Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej informuje:

Ponad 73 miliony złotych z funduszy europejskich, które pomogą poprawić dostępność prowadzonej działalności gospodarczej, trafi do polskich przedsiębiorców. Pożyczki pozwolą także na dostosowanie się do wymogów ustawy wdrażającej Dyrektywę EAA (Polski akt o dostępności). Dziś rozpoczął się nabór wniosków pożyczkowych w programie Fundusze Europejskie dla Rozwoju Społecznego. Startować mogą mikro, małe, średnie i duże przedsiębiorstwa z całego kraju.

Europejskie pożyczki na dostępność to inicjatywa, która oferuje preferencyjne warunki finansowania dla firm chcących uczynić swoje działalności bardziej przyjaznymi dla wszystkich członków społeczeństwa. Z pożyczki można sfinansować inwestycje, które poprawią dostępność architektoniczną, cyfrową i komunikacyjno-informacyjną przedsiębiorstwa dla osób ze szczególnymi potrzebami.

Mogą to być inwestycje m.in. w zakresie:

- siedziby lub miejsca prowadzenia działalności gospodarczej,

- sposobu lub formy prowadzenia działalności gospodarczej,

- produktów i usług będących przedmiotem działalności gospodarczej.

Ułatwienia dla pożyczkobiorców

Projekt to krok w stronę równouprawnienia i szerszej integracji społecznej, a jednocześnie doskonała okazja dla przedsiębiorców na zmodernizowanie swojego biznesu. Główne parametry pożyczki to:

- Wysokość wsparcia: 1 mln zł (jeden pożyczkobiorca może skorzystać z kilku pożyczek, które łącznie nie przekraczają 1 mln zł)

- Oprocentowanie: od 0,15 proc. w skali roku w całym okresie kredytowania

- Okres spłaty: do 7 lat (dla pożyczek do 500 tys. zł), 10 lat (dla pożyczek powyżej 500 tys. zł)

- Karencja w spłacie: do 12 miesięcy od dnia podpisania umowy pożyczki

- Umorzenie: max. 30%. 15 % – po prawidłowym zrealizowaniu inwestycji i rozliczeniu wydatków finansowanych pożyczką + 15 % – w przypadku uzyskania certyfikatu dostępności w rozumieniu art. 19 ustawy z dnia 19.07.2019 r. o zapewnianiu dostępności osobom ze szczególnymi potrzebami.

O pożyczkę mogą wnioskować mikro-, małe, średnie i duże przedsiębiorstwa. Warunkiem otrzymania dofinansowania jest przeprowadzenie audytu dostępności ex-ante w zakresie inwestycji finansowanej z pożyczki.

Dzięki pieniądzom z pożyczki przedsiębiorcy przeprowadzą 750 inwestycji na poprawę dostępności, w tym umożliwienia dostosowania do wymogów określonych w przepisach prawa.

Wartość projektu to 73 070 227,00 zł, w tym wkład UE: 60 296 552,00 zł. Projekt realizuje Bank Gospodarstwa Krajowego wraz z partnerami finansującymi: Polską Fundacją Przedsiębiorczości ze Szczecina i Agencją Rozwoju Regionalnego MARR S.A.

5 sierpnia nabór wniosków rozpoczyna Polska Fundacja Przedsiębiorczości a w następnej kolejności Agencja Rozwoju Regionalnego MARR S.A.

Więcej szczegółów tutaj: https://www.gov.pl/web/fundusze-regiony/europejskie-pozyczki-dla-przedsiebiorcow-na-dostepnosc--rusza-nabor

zs/ js/

Data publikacji 05.08.2024, 16:34