Polityka i społeczeństwo

MFiPR: ponad 16 km nowej drogi ekspresowej S61 dostępne dla kierowców (komunikat)

09.08.2021, 17:45aktualizacja: 10.08.2021, 08:52

- MFiPR informuje:

Od dziś podróżni mogą korzystać z kolejnego odcinka drogi szybkiego ruchu S61. Odcinek Kolno – Stawiski to 16,4 km drogi ekspresowej w północno-wschodniej części Polski. Inwestycja została sfinansowana ze środków krajowych i funduszy unijnych Programu Infrastruktura i Środowisko (POIiŚ) na lata 2014-2020.

– Dzięki Funduszom Europejskim i środkom krajowym zrealizowano kolejną, niezwykle potrzebną inwestycję. Dofinansowanie unijne przekroczyło połowę wartości całego projektu. To najlepszy przykład jak środki Unii Europejskiej realnie wpływają na poprawę komfortu życia Polaków. Możliwość szybkiego i bezpiecznego przemieszczania się to wymierna korzyść dla podróżujących – mówi Waldemar Buda wiceminister funduszy i polityki regionalnej.

Oddany dziś do ruchu fragment drogi stanowi jeden z dwóch odcinków realizowanych w ramach projektu „Budowa drogi ekspresowej S61 odcinek węzeł Łomża Zachód – węzeł Stawiski”, wspieranego Funduszami Europejskimi.

– S61 jest przykładem jak unijny budżet łączy Europę. Bardzo cieszę się z otwarcia kolejnych 34 km trasy, tak długo wyczekiwanej zarówno przez mieszkańców, jak i przejeżdżających tranzytem. Ta droga jest ważna nie tylko dla Polski. W wymiarze europejskim stanowi część sieci łączącej państwa Bałtyckie z Polską i dalej z Euro–pą Zachodnią i Południową, a także przyczyni się do nieskrępowanego przepływu towarów w ramach korytarza Morze Północne – Morze Bałtyckie – podkreśla Elisa Ferreira, europejska Komisarz ds. spójności i reform.

Całkowita wartość projektu to ponad miliard złotych, a dofinansowanie unijne przekracza 588 milionów złotych. Realizacja inwestycji pozwoli zlikwidować „wąskie gardła” oraz poprawi przepustowość i warunki ruchu. Otwarcie nowego odcinka drogi ekspresowej S61 usprawni międzyregionalny transport osób i towarów.

Domknięcie najważniejszych ciągów autostrad i dróg ekspresowych jest jednym z priorytetów POIiŚ. Dotychczas Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad – największy beneficjent Programu – udostępniła do ruchu w ramach projektów POIiŚ 81 km autostrad i 972 km dróg ekspresowych.

kom/ ewes/

Data publikacji 09.08.2021, 17:45