Polityka i społeczeństwo

MFiPR: Pracujemy nad społecznym planem klimatycznym (komunikat)

03.10.2024, 18:29aktualizacja: 04.10.2024, 09:55

- Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej informuje:

W Katowicach zakończyła się trzecia edycja największej konferencji klimatycznej w tej części Europy. W ciągu dwóch dni debat uczestnicy szukali odpowiedzi na najpilniejsze pytania dotyczące transformacji energetycznej, jej finansowania oraz zrównoważonego rozwoju i walki ze zmianą klimatu. Wiceminister Jan Szyszko zapowiedział skierowanie do konsultacji publicznych społecznego planu klimatycznego. W debatach o gospodarce obiegu zamkniętego, Agendzie 2030 oraz celach Zrównoważonego Rozwoju ONZ wziął udział wiceminister Konrad Wojnarowski.

- Społeczny plan klimatyczny ma zarysować priorytety strategiczne inwestowania pieniędzy ze społecznego funduszu klimatycznego. Będzie to mechanizm pozwalający zmierzyć się z wyzwaniem, jakim niesie ze sobą wejście w życie systemu ETS2 - powiedział wiceminister Jan Szyszko.

Jan Szyszko zaznaczył, że prace nad społecznym planem klimatycznym to kluczowy proces prowadzony w MFiPR. Wiceminister zadeklarował, że w ciągu najbliższych tygodni plan ten trafi do konsultacji publicznych.

Zastrzegł jednocześnie, że resort funduszy i polityki regionalnej ma sceptyczne podejście do modelu tego systemu, który jest w tym momencie zaproponowany.

- On jest dalszą częścią realizacji sprawiedliwej transformacji przez niesprawiedliwe społecznie pomysły, jakim jest obciążanie najbiedniejszych proporcjonalnie w największym stopniu za koszty transformacji – wyjaśnił wiceminister Jan Szyszko.

Polska ma być największym beneficjentem osłonowego Społecznego Funduszu Klimatycznego finansowanego z dochodów z ETS2 z budżetem ok. 50 mld zł. Nowy unijny system handlu emisjami ETS2, jeśli wejdzie w życie, będzie wiązał się m.in. z wprowadzeniem opłaty od emisji dwutlenku węgla pochodzących z budynków i transportu drogowego.

Zielona transformacja

- Jeżeli zielona transformacja ma być procesem, który będzie sukcesem gospodarczym i społecznym, to musi być ona sprawiedliwa oraz bardzo dobrze tłumaczona społeczeństwu. Koszty transformacji muszą być również sprawiedliwie rozłożone. Nie mogą w większym stopniu obciążać ludzi mniej zamożnych. Tymi zasadami kierujemy się w Ministerstwie Funduszy i Polityki Regionalnej planując instrumenty i działania finansowe w ramach zielonej transformacji. Takim naczelnym instrumentem, który już obowiązuje jest Krajowy Plan Odbudowy - powiedział wiceminister Jan Szyszko.

Wiceminister dodał, że Instrument Zielonej Transformacji Miast z KPO jest tak skrojony, aby realizować z niego przedsięwzięcia, które podnoszą jakość życia. Jego zakres działań jest bardzo szeroki, tak aby mogły z niego korzystać i metropolie i najmniejsze miasta.

Celem przedsięwzięcia jest zapewnienie finansowania inwestycji wpływających na „zazielenienie” terenów miejskich, łagodzenie zmian klimatu i adaptację do nich, bardziej efektywne wykorzystanie zasobów, zmniejszenie poziomu zanieczyszczeń, przeciwdziałanie utracie różnorodności biologicznej czy rewitalizację budynków i przestrzeni miejskich.

Źródłem finansowania inwestycji na rzecz zielonej transformacji miast są preferencyjne pożyczki. Jest to wsparcie w formie zwrotnej z oprocentowaniem 0 proc. dla projektów nie generujących przychodu lub oszczędności. Możliwe jest umorzenie do 5 proc. wartości kapitału po zakończeniu realizacji przedsięwzięcia.

Budżet tego działania wynosi 40 mld złotych.

O Gospodarce Obiegu Zamkniętego i Agendzie 2030

Natomiast wiceminister funduszy i polityki regionalnej Konrad Wojnarowski zabrał głos w debatach o Gospodarce Obiegu Zamkniętego i Agendzie 2030.

W pierwszej debacie paneliści rozmawiali o tym, w jaki sposób przedsiębiorstwa mogą efektywnie wdrażać Gospodarkę Obiegu Zamkniętego i po jakie instrumenty wsparcia sięgać. W drugiej dyskusji jej uczestnicy rozmawiali o Celach Zrównoważonego Rozwoju ONZ - na jakim etapie tego procesu jesteśmy, które z celów są na dobrej ścieżce do realizacji, a które jeszcze nie.

- Program Fundusze Europejskie dla Nowoczesnej Gospodarki kieruje wsparcie z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego na innowacje, w tym badawczo-rozwojowe oraz inne, które zwiększają konkurencyjność polskiej gospodarki. Z FENG korzystać mogą m.in. przedsiębiorstwa, w szczególności MŚP, organizacje badawcze, instytuty naukowe, konsorcja przedsiębiorstw oraz ośrodki innowacji. Program uwzględnia również działania na rzecz zielonej transformacji, w tym wsparcie projektów mających na celu zwiększenie efektywności energetycznej firm – mówił wiceminister Konrad Wojnarowski.

Konferencja PRECOP ma na celu wypracowanie wspólnej polityki na rzecz przeciwdziałania zmianie klimatu. Wydarzenie ma przygotować uczestników do listopadowego szczytu klimatycznego ONZ – COP29 w Baku w Azerbejdżanie. PRECOP jest organizowany przez United Nations Global Compact Network Poland oraz Grupę PTWP.

kom/ kl/ amac/

Data publikacji 03.10.2024, 18:29