Polityka i społeczeństwo

MFiPR: "Prosto ze Wspólnej" – nowy odcinek podcastu Ministerstwa Funduszy i Polityki Regionalnej (komunikat)

05.05.2021, 15:18aktualizacja: 05.05.2021, 15:19

- Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej informuje:

Większy dostęp do ultraszybkiego internetu szerokopasmowego, rozwój usług cyfrowych i gospodarki opartej na danych, cyberbezpieczeństwo oraz zaawansowane kompetencje cyfrowe to priorytety nowego programu Fundusze Europejskie na Rozwój Cyfrowy na lata 2021-2027 (FERC). Do 25 maja trwają konsultacje społeczne programu.

FERC jest następcą programu Polska Cyfrowa, który przez ostatnie siedem lat wspiera cyfryzację w naszym kraju. Nowy program to nowe możliwości. Dofinansowywanie będą mogły uzyskać projekty dotyczące podłączania do ultraszybkiego internetu, usług cyfrowych czy też otwierania danych. Widzimy też miejsce na nowy typ projektów, na przykład działania wspierające ponowne wykorzystywanie informacji przez przedsiębiorstwa. Bardzo istotne będzie również finansowanie w nowej perspektywie cyberbezpieczeństwa.

O tym, jak z pomocą Funduszy Europejskich przeprowadzamy cyfrową transformację kraju i jakie mamy plany na przyszłą perspektywę dowiemy się z nowego odcinka podcastu Ministerstwa Funduszy i Polityki Regionalnej. Zachęcamy do wysłuchania rozmowy z Rafałem Sukiennikiem, dyrektorem Departamentu Rozwój Cyfrowy. Jednocześnie namawiamy do wykorzystania treści rozmowy w dalszej komunikacji.

Podcast dostępny jest na naszej stronie internetowej pod adresem https://www.gov.pl/web/fundusze-regiony/prosto-ze-wspolnej---fundusze-europejskie-na-rozwoj-cyfrowy.

kom/ maja/

Data publikacji 05.05.2021, 15:18