Polityka i społeczeństwo

MFiPR: Rozmowa z młodzieżą o pracy w administracji publicznej – minister Puda na spotkaniu Akcja Inspiracja (komunikat)

12.06.2023, 16:18aktualizacja: 12.06.2023, 16:19

- Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej informuje:

O tym, dlaczego warto pracować w administracji publicznej, o perspektywach młodego pokolenia, możliwości rozwoju ich umiejętności i poszerzania kompetencji w pracy rozmawiał dziś z młodzieżą w Bielsko-Białej minister funduszy i polityki regionalnej Grzegorz Puda. Spotkanie odbyło się w ramach ogólnopolskiej inicjatywy Akcja Inspiracja zorganizowanej przez Our Future Foundation, która ma na celu zwiększenie społecznej oraz edukacyjnej aktywności młodych osób poprzez kontakt z liderami biznesu i życia publicznego.

Uczestnicy wydarzenia mieli okazję wziąć udział w panelu dyskusyjnym, którego celem było przekazanie młodzieży licealnej oraz studentom stojących przed momentem wyboru swojej ścieżki zawodowej, w jaki sposób mogą kształtować swoją przyszłą karierę i jak podejmować decyzje zawodowe i edukacyjne.

– Administracja publiczna dotyczy praktycznie każdego wymiaru życia. Współcześnie urzędy są nowoczesnymi miejscami pracy, a urzędnicy to osoby z różnym doświadczeniem, rozumiejący współczesny świat i potrzeby obywateli – mówił minister Grzegorz Puda.

Szef MFiPR motywował młodzież do aktywnego uczestnictwa w życiu publicznym. Zachęcał do rozpoczęcia działalności w życiu publicznym na poziomie samorządu, dzięki czemu powstaje możliwość współtworzenia małych ojczyzn, ale też zdobywania nowych doświadczeń i rozwijania kompetencji.

Minister zachęcał również do skorzystania z oferty staży i praktyk organizowanych w resorcie funduszy i polityki regionalnej.

– W MFiPR realizujemy płatne, letnie praktyki dla studentów – trwa nabór na kolejną edycję programu „zaFUNDuj sobie przyszłość”. Umożliwiamy odbycie obowiązkowych praktyk studenckich, współpracujemy z uczelniami w zakresie programów stażowych – mówił Grzegorz Puda.

Dyskusja miała na celu pomóc młodym słuchaczom odnaleźć swoje miejsce w procesie budowania kariery.

– Bardzo doceniam zaangażowanie młodzieży w działania na rzecz lokalnych społeczności. Młodzi poprzez skuteczne działania budują swoją wiarygodność i zdobywają doświadczenie. To doskonały wstęp do przyszłej aktywności zawodowej, także w administracji publicznej – dodał minister Grzegorz Puda.

Młodzież wzięła również udział w warsztatach podczas których miała możliwość interakcji z uznanymi przedsiębiorcami, przedstawicielami administracji publicznej i działaczami społecznymi.

Akcja Inspiracja to seria spotkań z uczniami, która aktywizuje lokalną młodzież we wszystkich regionach Polski. Ma też na celu wyrównywanie szans naukowych młodzieży z mniejszych ośrodków, a także inspirowanie ich do realizacji swoich planów i poszerzania horyzontów edukacyjnych.

kom/ maja/ amac/

Data publikacji 12.06.2023, 16:18