Polityka i społeczeństwo

MFiPR: Rusza druga edycja Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy (SPWW) (komunikat)

12.12.2023, 18:40aktualizacja: 12.12.2023, 18:41

- Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej informuje:

Z udziałem minister funduszy i polityki regionalnej Małgorzaty Jarosińskiej- Jedynak oraz ambasadora Szwajcarii w Polsce Fabrice Fillieza odbyła się konferencja inaugurująca kolejne rozdanie Funduszy Szwajcarskich dla Polski. Nasz kraj otrzyma ponad 320 mln franków szwajcarskich na dwa programy - Rozwój Miast oraz Badania Naukowe i Innowacje.

- Łączy nas wieloletnia współpraca w ramach poprzedniej edycji Szwajcarsko-Polskiego Programu. Wierzę, że jej kontynuacja jeszcze bardziej wzmocni dotychczasowe doskonałe relacje pomiędzy naszymi krajami - powiedziała minister Małgorzata Jarosińska- Jedynak.

W nowej odsłonie Funduszy Szwajcarskich w Polsce będą realizowane dwa programy. Polsko-Szwajcarski Program Rozwoju Miast z budżetem 278,7 mln franków wkładu Szwajcarii skierowany jest do miast średnich tracących funkcje społeczno-gospodarcze. Program Badania Naukowe i Innowacje o wartości 35 mln franków szwajcarskich ma na celu poprawę jakości badań stosowanych w Polsce.- Wdrażanie kolejnej edycji Funduszy Szwajcarskich w Polsce poprawi jakość życia mieszkańców Polski i przyczyni się do dalszego rozwoju i wzrostu konkurencyjności polskiej gospodarki – dodała minister.

Z Programu Rozwoju Miast finansowane będą m.in. inwestycje na ochronę środowiska, transport publiczny, przedsiębiorczość, zaangażowanie obywatelskie oraz zarządzanie migracją. Inaugurowany Program Badania i Innowacje stanowi kontynuację programu współpracy badawczej ze Szwajcarią zrealizowanej w poprzedniej edycji SPPW, w latach 2007–2017. Ma on celu poprawę jakości badań stosowanych w Polsce poprzez wzmocnienie współpracy naukowo-badawczej pomiędzy Polską i Szwajcarią. Narzędziem do realizacji tego celu będzie wsparcie konsorcjów polsko-szwajcarskich w zakresie realizacji projektów B+R. Program obejmie również część dotyczącą umiędzynarodowienia badań podstawowych, w której przewidziana jest współpraca multilateralna. Szwajcaria, chociaż nie jest członkiem Unii Europejskiej, wspiera rozwój kilkunastu państw Wspólnoty (w tym Polski) poprzez specjalną pulę funduszy.

Pierwsza edycja Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy obejmowała lata 2007-2017. Program zakończył się 14 czerwca 2017 r., po 10 latach od decyzji parlamentu szwajcarskiego o przyznaniu Polsce funduszy. Polska otrzymała 489 mln franków szwajcarskich. Dofinansowaliśmy 58 dużych projektów i ponad 1700 mniejszych m.in. w dziedzinie ochrony środowiska, innowacji w energetyce i działalności MŚP, poprawy infrastruktury transportowej i profilaktyki zdrowotnej. Wsparcie otrzymały podmioty sektora publicznego i prywatnego oraz organizacje pozarządowe.

kom/ ewes/

Data publikacji 12.12.2023, 18:40