Polityka i społeczeństwo

MFIPR: Warsztaty dla beneficjentów programu Fundusze Europejskie dla Polski Wschodniej w Lublinie (komunikat)

16.06.2023, 14:11aktualizacja: 16.06.2023, 14:12

- Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej informuje:

Fundusze Europejskie dla Polski Wschodniej (FEPW) są już dostępne, a realizacja programu nabiera tempa. Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej (MFiPR) przygotowało dla przedsiębiorców oraz samorządowców cykl bezpłatnych warsztatów dotyczących możliwości pozyskania dofinansowania z programu. Wiceminister Małgorzata Jarosińska-Jedynak oraz marszałek województwa lubelskiego Jarosław Stawiarski spotkali się dziś z beneficjentami w Lublinie.

Sukces realizacji programu to nie tylko liczby, a przede wszystkim konkretne korzyści dla mieszkańców makroregionu, kolejne szanse dla przedsiębiorców, samorządów i nowe atuty dla przyszłych inwestorów. Przedsiębiorcy i samorządy z Polski Wschodniej aktywnie i skutecznie sięgają po dotacje. Głównym celem nowego programu Fundusze Europejskie dla Polski Wschodniej jest utrwalanie warunków sprzyjających konkurencyjności gospodarki oraz wyższej jakości życia w Polsce Wschodniej – powiedziała sekretarz stanu Małgorzata Jarosińska-Jedynak.

Od momentu uruchomienia w latach 2007-2013 roku pierwszego programu wsparcia dla Polski Wschodniej udało się zrobić naprawdę wiele. Dzięki dobremu zarządzaniu środkami unijnymi oraz trafnym inwestycjom Polska Wschodnia jest coraz lepszym miejscem do życia. Tylko w województwie lubelskim w latach 2014-2020 wsparcie z Programu Polska Wschodnia otrzymało blisko 900 projektów o wartości ok. 2,7 mld zł, w tym środki EFRR w wysokości ok. 1,8 mld zł – dodała wiceszefowa MFiPR.

Program Fundusze Europejskie dla Polski Wschodniej jest najlepszym przykładem na to w jaki sposób zaprojektowana została Polityka Spójności. Dzięki wsparciu z budżetu Unii Europejskiej, w wysokości blisko 12 miliardów złotych, najbardziej potrzebujące go regiony Polski otrzymują możliwość rozwoju infrastruktury i transportu, przedsiębiorczości, sieci elektroenergetycznej dla dystrybucji zielonej energii oraz turystyki. W dobie aktualnych wyzwań to właśnie dzięki temu programowi mieszkańcy Podkarpacia będą mieć możliwość nie tylko na podniesienie poziomu swojego życia, ale przede wszystkim na zwiększenie poczucia bezpieczeństwa – powiedziała Angela Martinez-Sarasola – kierowniczka Wydziału Polskiego w Dyrekcji Generalnej ds. Polityki Regionalnej i Miejskiej.

Uczestnicy spotkania poszerzyli i uporządkowali swoją wiedzę o możliwościach wsparcia z programu FEPW, nadchodzących naborach, warunkach przyznania dofinansowania i realizacji projektów.

Program spotkań obejmuje: prezentację możliwości finansowania z programu Fundusze Europejskie dla Polski Wschodniej, a następnie dwa równoległe warsztaty: dla przedsiębiorców (nt. konkursów Automatyzacja i robotyzacja w MŚP oraz Wzornictwo w MŚP) oraz dla przedstawicieli samorządów (na temat konkursów Adaptacja do zmian klimatu i Zrównoważona mobilność miejska). Część warsztatową poprowadzili eksperci Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości oraz Ministerstwa Klimatu i Środowiska – Instytucji Pośredniczących w programie.

Kolejne warsztaty odbędą się w Olsztynie i Białymstoku. W czasie spotkań będzie można zadawać pytania związane z przygotowywaniem wniosków o dofinansowanie oraz z warunkami pozyskania wsparcia. Harmonogram spotkań i formularz zapisów dostępne są na: www.warsztatyfepw.pl

Fundusze Europejskie dla Polski Wschodniej

Program Fundusze Europejskie dla Polski Wschodniej to wsparcie dla wschodnich województw, aby przyspieszyć ich rozwój. Program jest finansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego. Będzie służył utrwaleniu warunków sprzyjających konkurencyjności gospodarki oraz wyższej jakości życia w sześciu województwach Polski Wschodniej: warmińsko-mazurskim, podlaskim, lubelskim, świętokrzyskim, podkarpackim oraz mazowieckim (bez Warszawy i otaczających ją powiatów).

Program Fundusze Europejskie dla Polski Wschodniej będzie naturalną kontynuacją inwestycji w obszarach, o których rozwój dbaliśmy do tej pory. Nadal chcemy inwestować w innowacje biznesowe, wspierać start-upy, w ramach Platform Startowych, czy rozwijać infrastrukturę transportową – niskoemisyjnego transportu publicznego w miastach, a także ponadregionalnych sieci dróg i kolei. Będziemy też finansować nowe obszary – inwestycje w sieci energetyczne, adaptację miast do zmian klimatu czy bioróżnorodność – powiedziała wiceminister Małgorzata Jarosińska-Jedynak.

Z programu dofinansowywane będą projekty nastawione na biznes, adaptację miast do zmian klimatu, rozwój niskoemisyjnej mobilności miejskiej, ochronę bioróżnorodności, rozwój inteligentnych sieci dystrybucji energii, zwiększenie dostępności kolejowej i drogowej oraz rozwój zrównoważonej turystyki. Budżet programu Fundusze Europejskie dla Polski Wschodniej na lata 2021-2027 wyniesie 2,65 mld euro.

Harmonogram naborów projektów dostępny jest na www.fepw.gov.pl/#Nabory wniosków.

kom/ amac/

Data publikacji 16.06.2023, 14:11