Polityka i społeczeństwo

MFiPR: Wyzwania rewitalizacyjne Mazowsza (komunikat)

13.09.2024, 17:58aktualizacja: 13.09.2024, 17:59

- Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej informuje:

Efekty blisko 20 lat procesów odbudowy Żyrardowa to temat przewodni konferencji „Zabytkowe miasto przyszłości. XX lat rewitalizacji Żyrardowa. Inauguracja projektu Regiony Rewitalizacji Edycja 3.0 na Mazowszu”. W wydarzeniu uczestniczył wiceminister funduszy i polityki regionalnej Konrad Wojnarowski.

„Żyrardów od wielu lat skutecznie prowadzi proces rewitalizacji z wykorzystaniem funduszy unijnych. Sięga przy tym po środki z kolejnych edycji programów regionalnych, a także bezpośrednio z programów krajowych. Z dorobku działań rewitalizacyjnych, które mogą być doskonałą inspiracją dla innych samorządów, mieszkańcy miasta korzystają każdego dnia - mówił otwierając konferencję wiceminister funduszy i polityki regionalnej Konrad Wojnarowski.

Żyrardowska rewitalizacja

Żyrardów jest pionierem rewitalizacji w skali całego kraju i konsekwentnie od 20 lat prowadzi działania w tym obszarze. Efekty tych przedsięwzięć są widoczne w przestrzeni miasta gołym okiem. To wyjątkowa przestrzeń. Zabytkowe centrum Żyrardowa jest jedynym w Europie zachowanym w całości miejskim zespołem urbanistyczno-architektonicznym przemysłowego z przełomu XIX i XX wieku. W styczniu 2012 r. otrzymało status Pomnika Historii.

„Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej bezpośrednio wspierało proces rewitalizacji w Żyrardowie. W latach 2016-2019 miasto - jako jedno z 20 miast-laureatów konkursu „Modelowa Rewitalizacja Miast” - otrzymało dotację ze środków Programu Operacyjnego Pomoc Techniczna na lata 2014-2020 – podkreślił wiceminister Wojnarowski.

Ta dotacja pozwoliła na realizację projektu modelowego pn. „Rewitalizacja Miasta Żyrardowa motorem przemian społeczno-gospodarczych”. Projekt pomógł miastu przygotować się do procesu rewitalizacji. Zwieńczeniem tego było uchwalenie w styczniu 2021 roku Gminnego Programu Rewitalizacji Miasta Żyrardowa do roku 2030, który obecnie jest wdrażany.

Projekt Regiony Rewitalizacji Edycja 3.0

W ramach projektu Regiony Rewitalizacji Edycja 3.0 przez następne 4 lata Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej będzie ściśle współpracować z 16 zespołami ds. rewitalizacji z wszystkich województw naszego kraju, wspierając setki gmin podejmujących wyzwanie rewitalizacji. Wsparcie doradcze, edukacyjne, promocja dobrych praktyk rewitalizacyjnych, wsparcie realizacji gminnych programów rewitalizacji – to tylko niektóre z planowanych do realizacji zadań.

Komplementarne do projektu Regiony Rewitalizacji Edycja 3.0 są działania Narodowego Instytutu Dziedzictwa rozwijające kompetencje w zakresie ochrony dziedzictwa kulturowego oraz jego znaczenia w procesie rewitalizacji, które także wspieramy.

Wskazane projekty są finansowane w ramach projektu pn. „Wsparcie JST w realizacji działań rozwojowych” w ramach Pomocy Technicznej dla Funduszy Europejskich 2021-2027.

kom/ wm/ js/

Data publikacji 13.09.2024, 17:58