Polityka i społeczeństwo

MFiPR: Zielona energia i zmniejszenie energochłonności w Krajowym Planie Odbudowy - wysłuchanie odwrócone (komunikat)

02.07.2021, 12:39aktualizacja: 02.07.2021, 16:37

Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej informuje:

Za nami kolejne spotkanie z cyklu wysłuchań odwróconych, podczas których Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej prezentuje zmiany w Krajowym Planie Odbudowy (KPO) po konsultacjach społecznych. Dziś przedstawiamy modyfikacje w dokumencie w zakresie zielonej energii i zmniejszenia energochłonności. Wysłuchanie otworzył wiceminister funduszy i polityki regionalnej Jacek Żalek.

- Krajowy Plan Odbudowy jest podstawą do skorzystania z Funduszu Odbudowy, z którego Polska otrzyma 58,1 miliardów euro na dotacje i pożyczki. KPO odpowiada na polskie potrzeby rozwojowe - mówił wiceminister Jacek Żalek i dodał - Pieniądze z Funduszu Odbudowy zainwestujemy między innymi w transformację w kierunku "zielonej" gospodarki, innowacyjne rozwiązania czy przyjazny środowisku transport.

Zielona energia i zmniejszenie energochłonności w KPO po zmianachDo części Krajowego Planu Odbudowy (KPO) dotyczącej zielonej energii i zmniejszenia energochłonności uwagi zgłosiło około 350 osób, instytucji czy organizacji. W ich wyniku wprowadzono szereg zmian. Przyjęto między innymi możliwość wsparcia rozwoju morskich farm wiatrowych. Dodano także reformy, których celem jest ułatwienie możliwości realizacji inwestycji w zakresie lądowych elektrowni wiatrowych. Wyodrębniono środki na działania w budynkach wielorodzinnych w ramach inwestycji wspierających czyste powietrze. Umożliwiono finansowanie działań na rzecz społeczności energetycznych. Zwiększono fundusze na poprawę efektywności energetycznej i OZE w przedsiębiorstwach. Wprowadzono zmiany dotyczące zielonych miast.

Wysłuchania odwróconeWysłuchania odwrócone są odpowiedzią na pierwszą serię spotkań. Mają na celu zaprezentowanie zmian wprowadzonych w dokumencie, zaproponowanych podczas konsultacji społecznych oraz przedstawienie stanowiska w sprawie tych uwag, które nie znalazły swojego odzwierciedlenia w tekście KPO.

Ostatnie spotkanie odbędzie się 5 lipca i poświęcone będzie zielonej, inteligentnej mobilności.Wysłuchania transmitowane są na żywo na kanale MFiPR w You Tube. Więcej informacji na stronie www.funduszeeuropejskie.gov.pl.

kom/ maja/

Data publikacji 02.07.2021, 12:39