Polityka i społeczeństwo

MKiDN: NSA odrzucił skargi kasacyjne ws. Muzeum II Wojny Światowej (komunikat)

11.09.2017, 18:04aktualizacja: 11.09.2017, 18:04

- MKiDN informuje:

Naczelny Sąd Administracyjny postanowieniem z 7 września 2017 r. oddalił skargi kasacyjne Rzecznika Praw Obywatelskich oraz Gminy Miasta Gdańska i Pawła Machcewicza od postanowienia Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie z 9 maja br. W postanowieniu tym WSA zdecydował o odrzuceniu skarg Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku, Pawła Machcewicza oraz Rzecznika Praw Obywatelskich na zarządzenie Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego z 6 września 2016 r. w sprawie połączenia Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku oraz Muzeum Westerplatte i Wojny 1939 i utworzenia nowej instytucji kultury - Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku.

W ocenie Naczelnego Sądu Administracyjnego żadna z wniesionych w sprawie skarg kasacyjnych nie zasługiwała na uwzględnienie.

Tym samym Naczelny Sąd Administracyjny uznał słuszność decyzji Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego dotyczącej jego wyłącznych kompetencji w sprawie połączenia Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku oraz Muzeum Westerplatte i Wojny 1939, czym jednoznacznie przesądził o prawidłowości dotychczasowych działań resortu kultury i jednocześnie błędnej argumentacji Rzecznika Praw Obywatelskich oraz Gminy Miasta Gdańska i Pawła Machcewicza.

Nowa instytucja kultury - Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku - powstała 6 kwietnia 2017 r. w wyniku połączenia gdańskich placówek: Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku oraz Muzeum Westerplatte i Wojny 1939. Nowo utworzone Muzeum pod nowym kierownictwem kontynuuje dotychczasową działalność połączonych instytucji.

kom/ mgost/

Data publikacji 11.09.2017, 18:04