Polityka i społeczeństwo

MKiDN: Od 7 listopada wchodzą w życie ograniczenia działalności instytucji kultury(komunikat)

06.11.2020, 21:13aktualizacja: 06.11.2020, 21:15

- MKiDN informuje:

Od soboty, 7 listopada 2020 r. wchodzą w życie ograniczenia w działalności instytucji kultury. Do 29 listopada teatry, filharmonie, opery, muzea, kina, domy kultury, ogniska muzyczne, biblioteki i galerie sztuki zostaną zamknięte dla publiczności. Będą mogły jednak prowadzić działania związane z przygotowaniem wydarzeń artystycznych (w tym próby i ćwiczenia), dokonywać nagrań oraz realizować aktywności z wykorzystaniem środków porozumiewania się na odległość.

Zgodnie z rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 6 listopada 2020 r., zmieniającym rozporządzenie w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii, czasowe zamknięcie instytucji kultury, muzeów, domów kultury i bibliotek oznacza, że nie będą mogły być w nich organizowane wydarzenia z udziałem publiczności oraz realizowane czynności związane z bezpośrednią obsługą zewnętrznych użytkowników. Zakaz obejmuje również organizowanie wydarzeń na otwartej przestrzeni.

Przy uwzględnieniu zasad reżimu sanitarnego w dalszym ciągu mogą być prowadzone następujące działania:

- próby i ćwiczenia, które są niezbędne do przygotowania wydarzeń artystycznych

- nagrania fonograficzne i audiowizualne

- udostępnianie przestrzeni i zbiorów, które znajdują się na wolnym powietrzu

- udostępnianie do zwiedzania lasów, parków i ogrodów zabytkowych, należących do instytucji kultury

- wypożyczenia biblioteczne realizowane bez bezpośredniego kontaktu między pracownikiem biblioteki a wypożyczającym

Wszystkie inne formy działalności kulturalnej związane z udziałem publiczności, takie jak koncerty, przedstawienia teatralne, projekcje filmów, spotkania autorskie, zajęcia edukacyjne, wernisaże czy udostępnianie zbiorów przez muzea i biblioteki (z wyłączeniem książkomatów i wrzutni), będą mogły odbywać się jedynie w przestrzeni wirtualnej.

Chroń siebie i bliskich – stosuj zasadę DDMA+W

Każdy z nas ma wpływ na to, jak szybko uda się zahamować epidemię. Chrońmy siebie i bliskich. Skuteczna walka z koronawirusem jest możliwa dzięki przestrzeganiu podstawowych zasad postępowania. Rozszerzamy zasadę DDMA na DDMA+W, czyli:

D jak dystans

D jak dezynfekcja

M jak maseczka

A jak aplikacja STOP COVID – ProteGO Safe

W jak Wietrzenie

Utrzymywanie dystansu min. 1,5 m od innych osób, częste mycie rąk wodą z mydłem i ich dezynfekcja, a także zakrywanie ust i nosa w przestrzeni publicznej – to podstawowe czynności, które pozwalają ograniczyć ryzyko zakażenia koronawirusem.

Walkę z zagrożeniem wspiera także aplikacja STOP COVID – ProteGO Safe. Jest w pełni bezpieczna, bezpłatna i dobrowolna. Co ważne, im więcej osób będzie z niej korzystać, tym szybciej i skuteczniej ograniczymy tempo i zasięg rozprzestrzeniania się koronawirusa.

Więcej informacji na https://www.gov.pl/web/koronawirus

kom/ mmi/