Polityka i społeczeństwo

MKiDN: prezydent Austrii i wiceminister M. Gawin na obchodach w KL Gusen (komunikat)

07.05.2017, 21:11aktualizacja: 07.05.2017, 21:11

- MKiDN informuje:

W uroczystościach upamiętniających 72. rocznicę wyzwolenia byłego niemieckiego obozu koncentracyjnego KL Gusen, które odbyły się 6 maja 2017 r. przy Memoriale KL Gusen, po raz pierwszy w historii uczestniczył prezydent Austrii. Obecność Alexandra Van der Bellena była wydarzeniem bez precedensu, nigdy wcześniej tak wysoki rangą przedstawiciel władz austriackich nie był obecny na oficjalnych obchodach w tym miejscu. Podczas ceremonii Polskę reprezentowała wiceminister kultury i dziedzictwa narodowego prof. Magdalena Gawin.

Prezydent Austrii wraz z wiceminister Gawin spotkali się z byłymi więźniami obozu. Wiceminister w oficjalnym przemówieniu apelowała do władz Austrii o zachowanie pozostałości obozu Gusen i wykupienie terenu byłego obozu pod nowe przedsięwzięcie - Europejskie Centrum Edukacyjne im. Henryka Sławika. Prof. Gawin wyraziła głęboką nadzieję, że będzie to wspólna inicjatywa prezydentów Polski i Austrii. Mówiła także: „Pochodzę z Polski, kraju szczególnie doświadczonego przez wojnę i totalitaryzmy: nazistowski i sowiecki. Mówię tutaj o tym nie tylko po to, by przypominać o martyrologii mojego narodu, ale także aby podkreślić, że Polska zabezpieczyła miejsca zagłady, bo są ważnym nośnikiem pamięci dla następnych pokoleń. Bez zabezpieczenia takich miejsc - pamięć o ofiarach wojny może ulec zniekształceniu, a przekaz historyczny – banalizacji”.

Po zakończeniu oficjalnych uroczystości wiceminister Magdalena Gawin wraz z polską delegacją z Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego złożyła wieńce pod polskim pomnikiem KL Gusen.

kom/ agzi/

Data publikacji 07.05.2017, 21:11