Polityka i społeczeństwo

MKiŚ: Piotr Otawski Generalnym Dyrektorem Ochrony Środowiska (komunikat)

27.02.2024, 19:40aktualizacja: 27.02.2024, 19:41

- Ministerstwo Klimatu i Środowiska informuje:

Minister Paulina Hennig-Kloska wręczyła nominację Generalnemu Dyrektorowi Ochrony Środowiska Piotrowi Otawskiemu.

Piotr Otawski jest radcą prawnym, doktorem nauk prawnych, ukończył magisterskie studia w zakresie ochrony środowiska. Specjalizuje się w prawie ochrony środowiska, prawie planowania przestrzennego i regulacjach dotyczących procesu inwestycyjnego. Posiada wieloletnią praktykę orzeczniczą, legislacyjną i negocjacyjną.

W 2008 r. był jedną z osób odpowiedzialnych za przygotowania i wdrożenie kompleksowej reformy prawa w zakresie ocen oddziaływania na środowisko oraz zarządzania zasobami przyrody ożywionej.

W latach 2009-2014 zastępca Generalnego Dyrektora Ochrony Środowiska. Reprezentował Polskę na forum Konwencji o ocenach oddziaływania na środowisko w kontekście transgranicznym (Konwencja z Espoo), zasiadając w organach Konwencji - jako Przewodniczący Grupy Roboczej, a następnie Przewodniczący Biura Konwencji oraz Przewodniczący Spotkania Stron Konwencji.

W latach 2012-2016 członek Komisji Kodyfikacyjnej Prawa Budowlanego.

W latach 2014-2015 podsekretarz stanu w Ministerstwie Środowiska – Główny Konserwator Przyrody.

Od 2022 r. członek Komisji Ekspertów ds. Klimatu i Przestrzeni przy Rzeczniku Praw Obywatelskich pracującej nad założeniami środowiskowej reformy planowania przestrzennego.

Wieloletni wykładowca uniwersytecki na Uniwersytecie im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, Uniwersytecie Warszawskim, Uczelni Łazarskiego oraz Collegium Civitas w obszarze prawa ochrony środowiska oraz polityki ochrony środowiska zarówno w aspekcie krajowym, jak i europejskim.

Autor wielu publikacji dotyczących prawa ochrony środowiska oraz procesu inwestycyjnego.

Był założycielem i partnerem w kancelarii prawnej specjalizującej się w obsłudze procesów inwestycyjnych oraz prawie ochrony środowiska.

ms/ mmu/

Data publikacji 27.02.2024, 19:40