Polityka i społeczeństwo

MON: Kolejne umowy na sprzęt dla wojska (komunikat)

06.09.2017, 15:39aktualizacja: 06.09.2017, 15:39

- MON informuje:

Podczas Międzynarodowego Salonu Przemysłu Obronnego w Kielcach, w obecności sekretarza stanu w MON Bartosza Kownackiego podpisane zostały umowy na dostawę sprzętu i wyposażenia dla polskiej armii.

Umowa na dostawę „Pojazdów dalekiego rozpoznania kr. ŻMIJA”.

Dziś podpisana została umowa na dostawę 118 pojazdów z konsorcjum firm, którego liderem jest Polski Holding Obronny Sp. z o.o. oraz Concept Sp. z o. o.

Wykonawca dostarczy w 2020 r. 25 pojazdów, w 2021 r. 35 pojazdów, a w roku w 2022 r. 58 pojazdów.

Wartość umowy wynosi 90.712.500,00 zł.

Pojazd dalekiego rozpoznania ŻMIJA jest pojazdem z układem napędowym 4x4 o masie własnej poniżej 1700 kg, zapewniający przewóz 3 osób - załogi (kierowcy, dowódcy oraz strzelca), uzbrojenia oraz ładunków o minimalnej masie 900 kg umożliwiając im pełną autonomiczność przez 7 dni w trakcie wykonywania zadań rozpoznawczych.

Umowa na dostawę sprzętu optoelektronicznego.

Postępowanie na dostawę sprzętu optoelektronicznego uruchomiono 28.08.2017 r. w oparciu o ustawę Prawo zamówień publicznych w trybie zamówienia z wolnej ręki.

Podczas kieleckich targów tj. 6.09.2017 r. podpisana została umowa z PCO S.A. wchodzącą w skład Polskiej Grupy Zbrojeniowej, na dostawę 266 kpl. lornetek noktowizyjnej NPL-1M „BROM–M” oraz 620 kpl. gogli noktowizyjnych MU-3ADM.

Wartość umowy wynosi 67.810.000,00 zł.

Lornetka noktowizyjna NPL-1M "BROM-M" zapewnia trzykrotne powiększenie i umożliwia obserwację od odległości 5 m w warunkach nocnych bez korzystania z jakichkolwiek źródeł sztucznego oświetlenia.

Gogle noktowizyjne MU-3ADM przeznaczone są do obserwacji otoczenia w warunkach naturalnego nocnego oświetlenia oraz w warunkach całkowitej ciemności zapewniając zasięg dostrzegania celu powyżej 20 m.

Umowa na dostawę karabinów wyborowych BOR

Postępowanie uruchomiono 29.05.2017 r. w oparciu o „Wytyczne dotyczące udzielania w resorcie obrony narodowej zamówień o podstawowym znaczeniu dla bezpieczeństwa państwa” w trybie negocjacji z jednym wykonawcą.

Podpisana dziś umowa z Zakładami Mechanicznymi TARNÓW S.A. wchodzącymi w skład Polskiej Grupy Zbrojeniowej dotyczy dostawy, w latach 2017-2019, 657 kpl. karabinów wyborowych BOR.

Wykonawca dostarczy w 2017 r. 60 karabinów, w 2018 r. 250 karabinów oraz pozostałe 347 kompletów w 2019 r.

Wartość umowy wynosi 23.980.500,00 zł.

Karabin wyborowy kal. 7,62 BOR jest powtarzalnym karabinem przeznaczonym do prowadzenia precyzyjnego ognia na odległość do 1200 m do celów żywych oraz sprzętu wojskowego lekko opancerzonego. Karabin wyposażony jest w uniwersalną szynę montażową do osadzania celownika optycznego oraz dodatkowy zestaw szyn montażowych.

Umowa na dostawę lotniskowego urządzenia zasilania elektroenergetycznego samolotów LUZES V/N.

Postępowanie na dostawę lotniskowego urządzenia zasilania elektroenergetycznego samolotów LUZES V/N zostało wszczęte w lipcu 2017 r. po wprowadzeniu korekty do „Planu Modernizacji Technicznej” i było prowadzone w trybie zamówienia z wolnej ręki.

Podpisana dziś umowa z Wojskowym Centralnym Biurem Konstrukcyjno-Technologicznym S.A. w Warszawie wchodzącym w skład Polskiej Grupy Zbrojeniowej dotyczy dostawy, jeszcze w tym roku, lotniskowego urządzenia zasilania elektroenergetycznego samolotów LUZES V/N.

Wartość umowy wynosi 2.779.140 zł.

LUZES V/N przeznaczony jest do zasilania systemów pokładowych statków powietrznych energią elektryczną w czasie rozruchu silników oraz sprawdzania stanu technicznego wyposażenia pokładowego w dowolnym miejscu lotniska i lądowiska. Urządzenie zabudowane jest na dwuosiowej przyczepie przystosowanej do holowania z maksymalną prędkością 15 km/h. Urządzenie wyposażone jest w zespół napędowy (silnik diesla) połączony z prądnicą prądu przemiennego trójfazowego oraz przetwornik częstotliwości 400 Hz.

Umowa na dostawę kaset minowych ISM z minami narzutowymi MN-123

Postępowanie na dostawę kaset minowych ISM z minami narzutowymi MN-123 zostało wszczęte w czerwcu 2017 r. w trybie negocjacji z jednym wykonawcą.

Podpisana 6.09.2017 r. umowa dotyczy dostawy, w latach 2017-2018, 160 kompletów kaset minowych ISM z minami narzutowymi MN-123 z Bydgoskimi Zakładami Elektromechanicznymi "BELMA" S.A., wchodzącymi w skład Polskiej Grupy Zbrojeniowej.

Łączna wartość umowy wynosi 4 112 000,00 zł.

Miny MN-123 przeznaczone są do ustawiania pól minowych za pomocą inżynieryjnego systemu minowania narzutowego. Mina MN-123 wyposażona jest w ładunek kumulacyjny oraz zapalnik niekontaktowy z samolikwidacją i samoneutralizacją. Zadziałanie miny następuje pod obrysem przejeżdżającego nad nią pojazdu bojowego lub w wyniku upływu zaprogramowanego czasu samolikwidacji.

kom/ zjt/ bos/

Data publikacji 06.09.2017, 15:39