Polityka i społeczeństwo

MON: Stanowisko Dowództwa Wojsk Obrony Terytorialnej ws. artykułu na portalu onet.pl (komunikat)

11.06.2017, 21:48aktualizacja: 11.06.2017, 21:48

– MON informuje:

Odnosząc się do artykułu pt. „Żołnierze WOT chcą dodatków za służbę w weekendy”, autorstwa red. Edyty Żemły, jaki ukazał się na łamach portalu onet.pl poniżej przedkładam stanowisko DWOT:

- Nie jest prawdą, że „żołnierze WOT chcą dodatków za służbę w weekendy”.

Prawdą jest, że Dowódca Wojsk Obrony Terytorialnej nakazał przygotowanie koncepcji zrekompensowania trudów służby dla żołnierzy zawodowych - instruktorów, którzy są zaangażowani w szkolenie w soboty i niedziele, a w pozostałe dni tygodnia muszą przygotować szkolenie pod względem organizacyjnym i logistycznym. Na obecnym etapie rekompensata finansowa to tylko jeden z rozpatrywanych wariantów. Ostateczne rekomendacje w tym zakresie zostaną zebrane i przedstawione ministrowi obrony, który podejmie decyzje w tym zakresie.

- Nie jest prawdą, że WOT ma problemy z pozyskaniem instruktorów do szkolenia, a gratyfikacja finansowa ma przyciągnąć doświadczonych żołnierzy.

Prawdą jest, że formowanie WOT jest długotrwałym procesem a instruktorzy pozyskiwani są zgodnie z harmonogramem formowania jednostek. Na obecnym etapie nie ma żadnych problemów z obsadą stanowisk etatowych związanych ze szkoleniem. Obserwujemy również duże zainteresowanie byłych żołnierzy zawodowych, którzy chętnie wracają do służby i przekazują swoje doświadczenie żołnierzom TSW.

- Nie jest prawdą, że WOT jest formacją roszczeniową.

Prawdą jest, że specyfika służby w WOT wiąże się ze szkoleniem żołnierzy TSW w dni wolne od pracy. Szkolenie to trwa od 24 do 36 godzin w okresie weekendu i jest poprzedzone długotrwałymi przygotowaniami. Zasadnym jest przyznanie formy rekompensaty (na obecnym etapie w formie jeszcze nie określonej) dla tych, którzy w takim reżimie wykonują swoje obowiązki. Prawdą jest, że żołnierze innych RSZ mają rozliczany czas służby, a godziny służby w dni wolne zostają im zrekompensowane. System służby w WOT odbiega jednak od innych RSZ i nie wszystkie zasady tam wykorzystywane są możliwe do zaadoptowania w WOT.

Misją Dowództwa Wojsk Obrony Terytorialnej jest zapewnienie najlepszych warunków służby żołnierzy w podległych jednostkach, w tym poszukiwanie rozwiązań systemowych zapewniających odpowiednie tempo szkolenia i wartościowanie wysiłku kadr ponoszących zasadniczy trud szkolenia. Dlatego poszukiwania rozwiązań optymalizujących tok służby żołnierzy i łagodzenie negatywnych skutków ich służby na życie rodzinne będzie kontynuowane.

ppłk Marek PIETRZAK

Rzecznik Prasowy