Polityka i społeczeństwo

MON: szef MON o przygotowaniach szczytu NATO (komunikat)

16.03.2016, 22:45aktualizacja: 16.03.2016, 22:45

- MON informuje:

Szczyt NATO to najważniejsze wydarzenie w sferze bezpieczeństwa na świecie. Przypada w istotnym czasie ze względu na sytuację geopolityczną, a dla nas jest zaszczytem, że odbędzie się w Warszawie, mieście, które jest symbolem w walce o polską niepodległość - mówił szef resortu obrony Antoni Macierewicz w środę 16 marca na spotkaniu przedstawicieli przygotowujących lipcowe wydarzenie.

Szczyt NATO w Warszawie, który odbędzie w dniach 8-9 lipca br, jest bezprecedensowym wydarzeniem i o najwyższej randze z dotychczas organizowanych w Polsce spotkań na szczeblu międzynarodowym. Przygotowania wymagają współpracy wielu resortów i instytucji.

Międzyresortowy Zespół ds. Przygotowania Szczytu NATO pod przewodnictwem ministra obrony narodowej został powołany w marcu 2015 r. Rządowy plan działań został zaakceptowany przez poprzedni rząd dopiero 27 października 2015 roku.

W ciągu ostatnich 4 miesięcy uruchomiono prace mające na celu zniwelowanie opóźnień w procesie przygotowań organizacyjnych i stworzenie warunków finansowych dla realizacji zadań. Dyrektor generalny MON Bogdan Ścibut podpisał w lutym br. umowę na najem stadionu PGE Narodowy w Warszawie jako miejsca obrad delegatów. Ponadto wyłoniono wykonawcę aranżacji stadionu, a 18 marca ukończone zostaną prace nad wyłonieniem generalnego wykonawcy adaptacji tego obiektu. Na stadionie stworzone będą komfortowe warunki do pracy w ramach powierzchni konferencyjnych, biurowych i medialnych.

Szczyt NATO wymaga zapewnienia warunków pracy dla ok. 2,5 tysiąca delegatów,1500 dziennikarzy i 500 ekspertów z ośrodków opiniotwórczych i analitycznych. Uczestnikom szczytu towarzyszyć będzie 250 oficerów łącznikowych – polskich dyplomatów i wojskowych. Twa procedura wyboru wolontariuszy prowadzona przez MSZ.

Szczyt NATO w Warszawie to wspólne przedsięwzięcie Polski i Sojuszu Północnoatlantyckiego, z którym blisko współpracujemy w kwestiach organizacyjnych.

Aktualnie trwają zaawansowane prace nad przygotowaniem kompleksowego planu transportu na podstawie przygotowanej koncepcji. KG NATO przywiązuje szczególną wagę do tej kwestii. Istotnym elementem planu transportu jest zapewnienie efektywnego systemu wahadłowej komunikacji między hotelami a lokalizacjami szczytu. Przygotowana została koncepcja zapewnienia bezpieczeństwa wraz z planami szczegółowymi prowadzony przez instytucje za to odpowiedzialne.

W Sejmie RP procedowany jest obecnie projekt specustawy wyłączającej zamówienia udzielane w związku ze szczytem NATO spod rygorów ustawy Prawo Zamówień Publicznych. Przyjęcie ustawy wyłączającej zamówienia spod rygorów uPZP jest niezbędne ze względu na ograniczenia czasowe i bezpieczeństwo szczytu. Zadania w zakresie przygotowania i organizacji szczytu finansowane są w ramach wydatków budżetowych, stosownie do zapisów ustawy budżetowej na 2016 rok.

Działania w obszarze dyplomacji publicznej skierowane są do polskiej i zagranicznej opinii publicznej, opiniotwórczych środowisk oraz uczestników szczytu. Te przedsięwzięcia to między innymi: cykl konferencji i seminariów za granicą i w Polsce, projekty edukacyjno- dydaktyczne skierowane do uczniów w polskich szkołach, wizyty studyjne dla dziennikarzy zagranicznych i polskich analityków w Brukseli, otwarte wydarzenia o charakterze promocyjnym, czy cykl kilkudziesięciu konferencji eksperckich i seminariów organizowanych przez polskie placówki dyplomatyczne. MSZ we współpracy z Kancelarią Prezydenta RP doprowadziło do wyłonienia zwycięzcy konkursu na logotypu szczytu, które zostało oficjalnie zaprezentowane w Brukseli 1 grudnia 2015 r. podczas spotkania ministrów spraw zagranicznych.

Podczas dzisiejszego spotkania przyjęto uchwałę zmieniającą uchwałę Międzyresortowego Zespołu o utworzeniu Międzyresortowej Grupy Roboczej do spraw Przygotowania Szczytu NATO w 2016 r oraz uchwałę określającą osoby odpowiedzialne za obszary przygotowań wskazane w rządowym Planie Działań z 27.10.2015 r.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi wyłączną i pełną odpowiedzialność za jego treść. (PAP)

kom/ ale/

Data publikacji 16.03.2016, 22:45