Polityka i społeczeństwo

MRiPS: 40 mln zł na aktywizację cudzoziemców. Ministerstwo Rodziny ogłasza konkurs (komunikat)

25.02.2022, 12:31aktualizacja: 25.02.2022, 13:36

- Ministerstwo Rodziny i Polityki Społecznej informuje:

Samorządy, organizacje pozarządowe i instytucję rynku pracy mogą ubiegać się o środki z Funduszu Pracy na aktywizację zawodową i integrację cudzoziemców legalnie przebywających w Polsce. Ministerstwo Rodziny i Polityki Społecznej ogłosiło konkurs w ramach Resortowego Programu Aktywizacyjnego dla Cudzoziemców. W pierwszej odsłonie programu pomoc skupiona będzie na obywatelach Ukrainy i Afganistanu.

Celem programu jest aktywizacja zawodowa i integracja społeczna cudzoziemców, którzy opuścili swój kraj w obawie o utratę zdrowia lub życia w związku z trwającym konfliktem zbrojnym. Przede wszystkim wsparciem objęte zostaną osoby ewakuowane do Polski w ramach rządowego wsparcia sojuszników z Afganistanu, a także mieszkańcy pogrążonej w wojnie Ukrainy - mówi minister rodziny i polityki społecznej Marlena Maląg.

Konkurs ofert "Razem Możemy Więcej – Pierwsza Edycja Programu Aktywizacyjnego dla Cudzoziemców na lata 2022–2023", to pierwsza odsłona Resortowego Programu Aktywizacyjnego dla Cudzoziemców przewidzianego na kolejne trzy lata. Celem programu jest aktywizacja zawodowa oraz integracja i aktywność społeczna cudzoziemców, którzy legalnie przebywają w Polsce, a którzy spotykają się z trudnościami z m.in. znalezieniem zatrudnienia, barierą językową i integracyjną w społeczeństwie.

W ogłoszonym konkursie ofert – w ramach pierwszej edycji programu – jednostki samorządu terytorialnego, organizacje pozarządowe oraz instytucje rynku pracy mogą ubiegać się o dofinansowanie na realizacje projektów realizowanych w priorytetowych obszarach programu – aktywizacji zawodowej i integracji. Zadania dotyczyć mogą m.in. wsparcia dla cudzoziemców poszukujących pracy, planujących otworzenie działalności.

Dodatkowym atutem zgłoszonych ofert w bieżącej edycji programu będzie uwzględnienie grupy cudzoziemców, którzy zostali ewakuowani w ubiegłym roku do Polski w ramach rządowego wsparcia sojuszników z Afganistanu lub którzy znaleźli się w szczególnie trudnej sytuacji w związku z ewakuowaniem z obszarów objętych działaniami wojennymi na Ukrainie – mówi minister rodziny i polityki społecznej Marlena Maląg.

Ważne terminy

Podmiot ubiegający się o wsparcie może złożyć tylko jedną ofertę w ramach jednego obszaru priorytetowego, a nie więcej niż dwie oferty w ramach jednego konkursu. Pojedyncza oferta może natomiast obejmować dwa obszary priorytetowe, przy czym wskazane jest określenie priorytetu wiodącego.

Oferty wraz z oświadczeniami i wszystkimi niezbędnymi załącznikami należy złożyć w terminie do 21 marca 2022 r. do godz. 16:00, za pośrednictwem Elektronicznej Platformy Usług Administracji Publicznej (ePUAP).

Zadania powinny być zrealizowane najpóźniej do końca 2023 roku. Na realizację projektów w ramach konkursu Ministerstwo przeznaczy kwotę do 40 mln zł.

kom/ kkr/ mhr/

Data publikacji 25.02.2022, 12:31