Polityka i społeczeństwo

MRiRW: 100 lat szkoły rolniczej w Dobryszycach – znaczenie kształcenia w zawodach rolniczych (komunikat)

06.10.2023, 17:53aktualizacja: 06.10.2023, 17:54

- Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi informuje:

– Chociaż mamy inną rzeczywistość niż 100 lat temu, to szkoła jest nam tak samo potrzebna – stwierdził minister rolnictwa i rozwoju wsi Robert Telus podczas dzisiejszych obchodów 100-lecia szkoły rolniczej w Dobryszycach. Placówka od 2009 r. należy do sieci szkół rolniczych prowadzonych i nadzorowanych przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Ministrowi podczas uroczystości towarzyszył podsekretarz stanu Krzysztof Ciecióra.

– Chciałbym, aby szkół należących do resortowej sieci było jak najwięcej, bo to jest bardzo ważne dla rozwoju naszego rolnictwa – stwierdził minister Robert Telus.

– Dzisiaj rolnik to także przedsiębiorca. Musi odznaczać się doskonałym, wielokierunkowym wykształceniem. W Polsce pod Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi podlegają 63 szkoły rolnicze, które przekazują wiedzę młodemu pokoleniu. Edukacja to nie tylko udzielanie poprawnych odpowiedzi, ale również zadawanie pytań, ciekawość i odkrywanie świata – zauważył wiceminister Krzysztof Ciecióra.

W programie oficjalnych obchodów znalazły się m.in. uroczyste odsłonięcie pamiątkowej tablicy z okazji 100-lecia szkoły, zwiedzanie wystaw towarzyszących jubileuszowi oraz część artystyczna.

Znaczenie kształcenia rolniczego

Minister Robert Telus zwrócił uwagę na znaczenie kształcenia w zawodach rolniczych, w których pracuje, łącznie z zawodami okołorolniczymi, 10 proc. społeczeństwa. Oznacza to 3 miliony pracowników.

– To jest cała dziedzina gospodarcza. Polska będzie silna, gdy ta dziedzina będzie silna – podkreślił minister i dodał, że będzie silne, jeżeli będzie się rozwijać.

Minister przypomniał, że do tego rozwoju niezbędna jest nowoczesna nauka.

– To Wy, nauczyciele, kształcicie naszą młodzież i przekazujecie zdobytą wiedzę, aby nasze polskie rolnictwo się rozwijało – podkreślił minister Robert Telus.

Znaczenie bezpieczeństwa żywnościowego

Szef resortu rolnictwa zwrócił uwagę, że czasy pandemii i wojny w Ukrainie pokazały, jak ważne jest bezpieczeństwo żywnościowe.

– Bezpieczeństwo żywnościowe to rolnik. To rolnik wykształcony. To rolnik, który umie zadbać o swoje gospodarstwo, a w ten sposób zadbać o bezpieczeństwo żywnościowe – stwierdził minister.

Zwrócił przy tym uwagę, że jest to wielkie zadanie zarówno przed nauczycielami, jak i przed młodzieżą.

– Jaka będzie Polska, i, jak dodawał premier Olszewski – czyja będzie Polska – zależy od zdobytej wiedzy i od tego, jak nauczyciele przekażą ją naszej młodzieży – podkreślił minister Robert Telus.

Znaczenie przekazywania wartości

Minister Telus odniósł się także do hasła: Bóg, nauka i ojczyzna. Stwierdził, że obok kształcenia bardzo ważne w szkole jest przekazywanie wartości.

– To, że szkoła stawia na wartości, jest bardzo ważne. To na nas, dorosłych, spada obowiązek przekazania tych wartości następnym pokoleniom i za to bardzo dziękuję nauczycielom – dodał minister.

Minister Robert Telus przekazał młodzieży życzenia, aby ich przyszła praca dawała im wiele satysfakcji i aby zawsze byli dumni z historii swojej szkoły.

Historia ZSCKR w Dobryszycach

Placówka w Dobryszycach dołączyła do sieci szkół rolniczych prowadzonych i nadzorowanych przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi 1 września 2009 r. Wówczas nazwa placówki zmieniła się z Zespołu Szkół Rolniczych na Zespół Szkól Centrum Kształcenia Rolniczego.

Początki szkoły sięgają 1921 r., gdy na 50-hektarowym terenie byłego majątku ziemskiego Dobryszyce powstała męska szkoła rolnicza. Budynki folwarczne nie były jednak przystosowane do potrzeb nauczania. Budowę nowego gmachu szkolnego ukończono w 1928 r. Wówczas patronem szkoły został, i jest nim do dziś, Władysław Stanisław Reymont – pisarz, który się urodził w Kobielach Wielkich.

W latach 1946-1977 szkoła przechodziła wiele przekształceń, aby w 1977 r. stać się Zespołem Szkół Rolniczych.

Obecnie uczniowie mają do dyspozycji 2 budynki szkolne, gospodarstwo rolne i internat, a wolną przestrzeń między szkołą a internatem wypełnia piękny plac zieleni pielęgnowany i udoskonalany przez młodzież od lat 60. minionego wieku. Uczniowie i pracownicy szkoły mają optymalne warunki do pracy i nauki.

ra/

Data publikacji 06.10.2023, 17:53