Pobierz materiał i Publikuj za darmo
- Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi informuje:
23 września, w Dniu Rolnictwa Ekologicznego w Unii Europejskiej, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi rozpoczęło kolejną ogólnopolską kampanię promującą rolnictwo i produkcję ekologiczną. Celem działań jest popularyzacja wiedzy o certyfikowanej żywności ekologicznej, zwiększanie świadomości konsumentów oraz zachęcanie producentów do podejmowania produkcji w tym systemie. Rolnictwo ekologiczne to nie tylko rosnący trend, ale też szansa dla polskich rolników i konsumentów. Kampania ma pokazać, że wybór produktów ekologicznych to inwestycja w zdrowie, środowisko i przyszłość rolnictwa w Polsce.
Dlaczego rolnictwo ekologiczne?
Coraz więcej konsumentów sięga po żywność wytwarzaną w zgodzie z naturą. Certyfikowane produkty ekologiczne powstają bez stosowania syntetycznych nawozów, herbicydów i GMO, z poszanowaniem środowiska naturalnego oraz dobrostanu zwierząt.
Potwierdzeniem ich jakości jest unijny certyfikat i charakterystyczne logo produkcji ekologicznej. Lista wszystkich producentów posiadających aktualne certyfikaty dostępna jest na stronie Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS).
Edukacja i promocja – dla konsumentów i producentów
Kampania ma na celu szerzenie wiedzy o systemie produkcji ekologicznej oraz kształtowanie świadomych wyborów zakupowych. Przekaz kierowany do konsumentów realizowany jest pod hasłem #KupujŚwiadomie PRODUKT EKOLOGICZNY i prowadzony w telewizji, radiu, Internecie (w tym w mediach społecznościowych) oraz poprzez działania outdoorowe.
Dla najmłodszych przygotowano specjalny projekt edukacyjny „Skąd się biorą produkty ekologiczne”, oparty na animowanej formie przekazu.
Równolegle prowadzone są działania skierowane do rolników i producentów, które obejmują m.in. wskazówki dotyczące zasad produkcji ekologicznej, przepisy prawa, dobre praktyki oraz praktyczne know-how.
Konferencja w Poznaniu
W ramach krajowych obchodów Dnia Rolnictwa Ekologicznego, w dniach 25–26 września w Poznaniu odbędzie się konferencja „Rolnictwo ekologiczne – szansa dla rolników i konsumentów”. W programie przewidziano prezentacje, panele dyskusyjne oraz wymianę doświadczeń w zakresie wsparcia dla producentów ekologicznych, sytuacji rynkowej, innowacyjnych rozwiązań w produkcji roślinnej i zwierzęcej oraz promocji dobrych praktyk.
Podczas konferencji ogłoszeni zostaną laureaci konkursów na „Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne”, „Najlepszego Doradcę Ekologicznego” i „Najlepszego Przetwórcę Ekologicznego”. Zaprezentowany zostanie także film „Przykłady dobrych praktyk w rolnictwie ekologicznym”.
Smaki Regionów i produkty ekologiczne
Konferencji towarzyszyć będą Targi Smaki Regionów, podczas których odwiedzający będą mogli spróbować i zakupić polskie certyfikowane produkty ekologiczne. To wyjątkowa okazja, aby poznać bogactwo smaków i różnorodność oferty krajowych producentów.
Więcej informacji
Szczegółowe informacje dla konsumentów i producentów na temat systemu rolnictwa ekologicznego oraz obowiązujących zasad certyfikacji znajdują się na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi (https://www.gov.pl/).
UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy Prawo prasowe. (PAP)
kom/ azk/
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
Data publikacji | 23.09.2025, 12:35 |
Źródło informacji | MRiRW |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |