Polityka i społeczeństwo

MRiRW: konferencja w ekologicznym sadzie (komunikat)

22.09.2023, 17:00aktualizacja: 22.09.2023, 17:01

- Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi informuje:

Po porannej prezentacji kampanii informacyjnej pn. Kupuj Świadomie PRODUKT EKOLOGICZNY odbyła się konferencja ministra rolnictwa i rozwoju wsi Roberta Telusa w sadzie ekologicznym. "Produkty ekologiczne to produkty najwyższej jakości, a zielony ekolistek daje gwarancję, że produkt jest certyfikowany od pola do stołu" – podkreślił minister.

Wsparcie sadowników i plantatorów

"Jeszcze w tym roku będą wypłacone odszkodowania. Program pomocy jest skierowany zarówno do sadowników, jak i do plantatorów, którzy mają krzewy owocowe oraz truskawki" – zapowiedział minister Robert Telus.

"To jest bardzo duża, rekordowa wręcz pomoc. Jej wysokość w przypadku drzew owocowych wynosi 5000 złotych/ha, a w przypadku krzewów owocowych i truskawek – 2500 zł/ha" – podkreślił szef resortu rolnictwa, dodając, że na tę pomoc zabezpieczone zostały środki w wysokości 225 mln zł.

Pomoc skierowana jest do rolników, w gospodarstwach których straty spowodowane zostały przez huragan, grad lub przymrozki. Wnioski będą przyjmowane od 5 do 10 października 2023 r., a wypłata będzie realizowana jeszcze w tym roku.

Pomoc dla producentów zbóż

Minister Telus zapewnił ponadto, że nie będzie redukcji wysokości pomocy zbożowej i uprawnieni rolnicy otrzymają rekompensaty w zapowiadanej wcześniej wysokości.

"Jesteśmy wiarygodni i jak obiecujemy, tak robimy. Dlatego proszę nie wierzyć w szerzącą się dezinformację w sieci" – podkreślił szef resortu rolnictwa.

Etykietowanie miodu

Minister Robert Telus poinformował również, że rozpoczęły się już prace w kwestii etykietowania miodu, aby konsument dokładnie wiedział, jaki miód kupuje, jaki jest jego skład i skąd dany miód pochodzi.

kom/ mick/

Data publikacji 22.09.2023, 17:00