Polityka i społeczeństwo

MRiRW: Minister Robert Telus - zapraszam na "Smaki jesieni prosto od rolnika" (komunikat)

11.10.2023, 12:52aktualizacja: 11.10.2023, 12:53

- Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi informuje:

"Nasze, polskie produkty promują się same, bo są dobre jakościowo. Rolnicy sami swój produkt promują jakością. Jednak trzeba, aby o tej jakości dowiedzieli się także konsumenci. Dlatego co środę wszystkich zapraszamy na bazarek Lokalny Rolnik, organizowany przed siedzibą Ministerstwa i Rozwoju Wsi. Tutaj można kupić produkty bezpośrednio od rolnika" – powiedział minister Robert Telus.

Dzisiejsze wydarzenie, zorganizowane pod hasłem „Smaki jesieni prosto od rolnika”, to nie tylko żywność. To także występy Koła Gospodyń Wiejskich i Zespołu Ludowego z Opoczna. Swoją obecnością, śpiewem i muzyką oraz specjałami Ziemi Opoczyńskiej przedstawicielki KGW i muzycy zachęcają warszawiaków do zakupów prosto od rolnika.

Bazarek Lokalny Rolnik

"Dzisiaj, na tradycyjnym już bazarku przy ministerstwie, gościmy Koło Gospodyń Wiejskich i Zespół Ludowy z Opoczna, aby jeszcze bardziej zachęcić warszawiaków do kupowania od rolników" – podkreślił minister rolnictwa i rozwoju wsi.

Szef resortu rolnictwa przypomniał, że tego typu bazarki i Rolniczy Handel Detaliczny (RHD) to korzyść zarówno dla rolnika, jak i dla konsumenta. Rolnik może sprzedawać bezpośrednio produkty wytworzone we własnym gospodarstwie, a konsumenci mogą od niego kupować wyśmienite wyroby oraz warzywa i owoce, pomijając przy tym pośredników.

"To obopólna korzyść. Dla rolnika, bo może sprzedać żywność bezpośrednio konsumentom tu w Warszawie, a dla konsumenta, bo kupuje świeże produkty, najwyższej jakości. Coraz więcej warszawiaków przychodzi, aby tutaj kupować" – zaznaczył szef resortu rolnictwa.

Bazarek Lokalny Rolnik przed siedzibą MRiRW powstał z myślą o skracaniu łańcucha dostaw i promowaniu żywności wysokiej jakości prosto od rolnika.

"Wspieramy działania Mazowieckiego i Łódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, udostępniając za darmo miejsce rolnikom, którzy przywożą swoje produkty i wyroby" – poinformował minister.

Szef resortu rolnictwa przypomniał, że podobne bazarki funkcjonują również w innych miastach, a rolnicy coraz chętniej działają w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego.

Lokalna Półka

Minister Robert Telus podkreślił, że kolejnym działaniem jest Lokalna Półka, czyli program, dzięki któremu lokalne produkty będą mogły trafić do sklepów.

"Idziemy dalej i proponujemy program Lokalna Półka. To kolejny krok, który służy temu, żeby produkty od polskiego rolnika trafiały na półki sklepowe. To też będzie z korzyścią i dla rolnika, bo jego produkty będą w sklepach i dla konsumenta, bo będzie miał blisko. Będzie miał produkty od rolnika w każdym sklepie" – mówił minister Robert Telus.

Przy okazji dzisiejszego bazarku minister przypomniał także o konieczności odbudowy polskiego przetwórstwa.

"Mamy rolnika, mamy konsumenta, ale między nimi mamy jeszcze przetwórcę. Bardzo nam zależy na tym, żeby odtworzyć polskie przetwórstwo" – zaznaczył szef resortu rolnictwa.

kom/ aop/ mick/

Data publikacji 11.10.2023, 12:52