Polityka i społeczeństwo

MRiRW: Postępy prac nad reformą WPR – obrady AGRIFISH (komunikat)

29.06.2020, 19:55aktualizacja: 29.06.2020, 19:55

- MRiRW informuje:

Minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski uczestniczył w posiedzeniu Nieformalnej Rady Ministrów Rolnictwa UE. Głównym tematem obrad była dyskusja o postępach prac nad reformą WPR.

Podsumowanie chorwackiej Prezydencji w UE

Obrady prowadziła Chorwacja – po raz ostatni jako Prezydencja w UE. Przedstawiony do dyskusji ministrów raport prezydencji z postępu prac nad reformą WPR wskazuje tematy, które omawiano w czasie prezydencji oraz identyfikuje obszary, które wymagają dalszych prac i dyskusji. Podczas nieformalnej Rady, prowadzonej w formie video-konferencji, nie są podejmowane żadne wiążące decyzje.

Minister Ardanowski podziękował prezydencji chorwackiej za wysiłek i prace w Radzie w trakcie pierwszego półrocza 2020 roku, które były prowadzone w nadzwyczajnych warunkach wynikających z pandemii COVID-19.

Polskie stanowisko nt. płatności bezpośrednich i Zielonego Ładu– Z punktu widzenia Polski konieczne jest zamknięcie dyskusji i podjęcie decyzji w odniesieniu do przyszłych Wieloletnich Ram Finansowych, ponieważ od tego zależy wiele szczegółowych rozwiązań, w tym przede wszystkim sprawa wyrównania płatności bezpośrednich – powiedział Minister Ardanowski.

W opinii Polski, w kontekście Zielonego Ładu należy podkreślić, że muszą zostać uwzględnione zarówno interesy rolników, jak i producentów sektora rolno-spożywczego oraz mieszkańców obszarów wiejskich.– Na pewno cele Zielonego Ładu i tych strategii towarzyszących nie są przez nas kwestionowane ale muszą być skorygowane i skoordynowane z innymi strategiami Unii Europejskiej tak, żeby interesy wsi i rolników nie były zagrożone – powiedział polski minister rolnictwa.

Dla Polski nadal ważnym rozwiązaniem jest zwolnienie małych gospodarstw z warunkowości. Proponowany w rozporządzeniu horyzontalnym uproszczony system kontroli małych gospodarstw w zakresie warunkowości nie stanowi dobrego rozwiązania i wymaga dalszej dyskusji.

– Oceniamy bardzo pozytywnie propozycje prezydencji dotyczące nowego modelu wdrażania. Zaproponowane rozwiązania w zakresie kwot jednostkowych i raportowania należy utrzymać – to jest dobra praca prezydencji – podkreślił Minister Ardanowski.

Ponadto Polska uważa, że do limitu wydatków na klimat i środowisko należy wliczać 100% płatności ONW i, przynajmniej częściowo, inwestycje w II filarze. Dalszej dyskusji wymaga także sposób wdrożenia eko-schematów oraz zakres sektorów, w których można będzie stosować płatności związane z produkcją.

– Musimy przyspieszyć nasze prace nad wdrożeniem nowej Wspólnej Polityki Rolnej. Tego oczekują rolnicy europejscy i tego wymaga Europa wychodząca z koronawirusa – podkreślił minister Ardanowski.

kom/ mom/

Data publikacji 29.06.2020, 19:55