Newsletter

Polityka i społeczeństwo

MRiRW: Pryszczyca – aktualizacja komunikatu MRiRW na dzień 6 kwietnia 2025 (komunikat)

06.04.2025, 21:18aktualizacja: 07.04.2025, 10:39

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

- Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi informuje:

Podsumowanie i analiza wniosków po wczorajszej wizycie ministra Czesława Siekierskiego na przejściu granicznym w Barwniku na Podkarpaciu oraz identyfikacja kolejnych zadań były tematami dzisiejszej (6 kwietnia 2025 r.) odprawy sztabu kryzysowego.

Najważniejsze informacje

1. Polska pozostaje krajem, w którym nie stwierdzono wirusa pryszczycy, a intensyfikacja działań prewencyjnych MRiRW związana jest z zagrożeniem transmisją wirusa z krajów sąsiednich, gdzie choroba występuje i gdzie potwierdzane są kolejne ogniska pryszczycy.

2. Trwają intensywne szkolenia z zakresu identyfikacji czynników ryzyka i zasad bioasekuracji; kontynuacją akcji edukacyjnych objęci są rolnicy, hodowcy oraz środowiska branżowe. W tym obszarze przypominamy o ograniczeniu ruchu osobowego i ograniczeniu wjazdu pojazdów do gospodarstw, w których utrzymywane są zwierzęta wrażliwe.

3. Przy planowaniu i wykonywaniu kontroli na miejscu, przypomina się o doraźnej dezynfekcji pojazdów i ograniczaniu kontroli do przypadków niezbędnych. Zaleca się uwzględnianie komunikatów dotyczących zagrożenia pryszczycą, umieszczanych na stronach internetowych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi (www.gov.pl/web/rolnictwo) oraz Głównego Inspektoratu Weterynarii (www.wetgiw.gov.pl).

4. W związku z fałszywymi informacjami, pojawiającymi się coraz częściej zwłaszcza w przestrzeni mediów społecznościowych, przypominamy:

W Polsce obowiązuje zakaz transportu żywych zwierząt parzystokopytnych (w szczególności z gatunków: bydło, owce, kozy i świnie), produktów pochodzenia zwierzęcego oraz obornika, słomy i siana z tych terenów Słowacji i Węgier, które objęte są ogniskami pryszczycy oraz ze stref buforowych, bezpośrednio związanych z potwierdzonymi ogniskami (strefy wyznaczają narodowe służby sanitarne Słowacji, Węgier i Austrii).

Transport zwierząt żywych zwierząt parzystokopytnych (w szczególności z gatunków: bydło, owce, kozy i świnie), produktów pochodzenia zwierzęcego oraz obornika, słomy i siana z innych terenów niż wskazane powyżej, możliwy jest tylko na 10 wyznaczonych przejściach granicznych:

- województwo podkarpackie: przejście graniczne Barwinek;

- województwo małopolskie: przejścia graniczne Chyżne i Piwniczna;

- województwo śląskie: przejście graniczne Chałupki, Boguszowice-Cieszyn, autostrada A1-Gorzyczki dla ruchu z terytorium Czech oraz przejście graniczne Zwardoń dla ruchu z terytorium Słowacji;

- województwo opolskie: przejście graniczne Trzebina i Głuchołazy;

- województwo dolnośląskie: przejście graniczne Kudowa-Słone.

5. Po raz kolejny przypominamy również podstawowe zasady prewencji – zasady bioasekuracji, które bezwzględnie obowiązywać powinny wszystkich rolników, hodowców i osoby pośredniczące w transporcie zwierząt i towarów.

- Zwierzęta wprowadzane do gospodarstwa muszą pochodzić z wiadomego źródła i być zidentyfikowane; zwierzęta spoza Polski muszą być zaopatrzone w świadectwo zdrowia potwierdzające ich pochodzenie i status zdrowotny (uwaga: dla trzody chlewnej świadectwo zdrowia potwierdzające ich pochodzenie i status zdrowotny obowiązuje także w obrocie krajowym).

- Przed włączeniem nowo zakupionych zwierząt do stada, osobniki powinny być odizolowane przez okres min. 14, a optymalnie 21 dni.

- Pasze, ściółka przywożone do gospodarstwa muszą pochodzić z ustalonego źródła i być przechowywane w izolacji od zwierząt nie pochodzących z gospodarstwa.

- Należy ograniczyć do minimum kontakt zwierząt z gospodarstwa z innymi osobnikami, w tym na pastwiskach (ogrodzenia, pastuchy elektryczne).

- Koniecznie należy przestrzegać zasad mycia i dezynfekcji urządzeń i narzędzi mających kontakt ze środowiskiem przebywania zwierząt po każdym użyciu. Zalecamy nieużywanie narzędzi i sprzętu poza gospodarstwem.

- Należy bezwzględnie przestrzegać zasad higieny osobistej; przed i po obsłudze zwierząt, pasz lub ściółki konieczne jest mycie rąk i ich dezynfekcja (np. 0,2 proc. roztworem kwasku cytrynowego) oraz całkowita zmiana obuwia i ubrania.

- W wejściach do budynków inwentarskich powinno się stosować maty (kuwety) ze środkiem dezynfekcyjnym (działającym na wirusa pryszczycy) i na bieżąco ten środek uzupełniać.

- Konieczne jest ograniczenie odwiedzin osób postronnych w gospodarstwach do niezbędnego minimum. Należy rozważyć w gospodarstwach prowadzenie rejestru wejść i wyjść osób oraz ruchu pojazdów (wjazdy i wyjazdy), co jest szczególnie ważne ze względu na nadchodzące spotkania w czasie Świąt Wielkanocnych.

- W przypadku zaobserwowania objawów choroby zakaźnej, a w szczególności: podwyższonej, wewnętrznej ciepłoty ciała 40-42?, ślinotoku, kulawizny ze zmianami na racicach i szparach międzyracicowych lub zmian na wymionach – należy natychmiast zgłosić to lekarzowi weterynarii, policji lub władzom gminnym i zatrzymać jakiekolwiek przemieszczanie się zwierząt, rzeczy i osób z tego gospodarstwa.

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wasi zachęca wszystkie media publiczne i komercyjne do komunikowania powyższych zasad i przekazywania rzetelnych informacji, bazujących na szczegółowych komunikatach sztabu kryzysowego MRiRW.

Skuteczność naszych działań prewencyjnych zależy także od skutecznej komunikacji, w której wykorzystujemy wiarygodne źródła informacji. Wszystkie dotychczasowe komunikaty sztabu kryzysowego MRiRW dostępne są na stronie https://www.gov.pl/web/rolnictwo/pryszczyca oraz na stronie Głównego Inspektoratu Weterynarii www.wetgiw.gov.pl.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe. (PAP)

kom/ wbr/

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

bezpośredni link do materiału
Data publikacji 06.04.2025, 21:18
Źródło informacji MRiRW
Zastrzeżenie Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media.

Newsletter

Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.

ZAPISZ SIĘ