Pobierz materiał i Publikuj za darmo
- Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi informuje:
Podsumowanie i analiza wniosków po wczorajszej wizycie ministra Czesława Siekierskiego na przejściu granicznym w Barwniku na Podkarpaciu oraz identyfikacja kolejnych zadań były tematami dzisiejszej (6 kwietnia 2025 r.) odprawy sztabu kryzysowego.
Najważniejsze informacje
1. Polska pozostaje krajem, w którym nie stwierdzono wirusa pryszczycy, a intensyfikacja działań prewencyjnych MRiRW związana jest z zagrożeniem transmisją wirusa z krajów sąsiednich, gdzie choroba występuje i gdzie potwierdzane są kolejne ogniska pryszczycy.
2. Trwają intensywne szkolenia z zakresu identyfikacji czynników ryzyka i zasad bioasekuracji; kontynuacją akcji edukacyjnych objęci są rolnicy, hodowcy oraz środowiska branżowe. W tym obszarze przypominamy o ograniczeniu ruchu osobowego i ograniczeniu wjazdu pojazdów do gospodarstw, w których utrzymywane są zwierzęta wrażliwe.
3. Przy planowaniu i wykonywaniu kontroli na miejscu, przypomina się o doraźnej dezynfekcji pojazdów i ograniczaniu kontroli do przypadków niezbędnych. Zaleca się uwzględnianie komunikatów dotyczących zagrożenia pryszczycą, umieszczanych na stronach internetowych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi (www.gov.pl/web/rolnictwo) oraz Głównego Inspektoratu Weterynarii (www.wetgiw.gov.pl).
4. W związku z fałszywymi informacjami, pojawiającymi się coraz częściej zwłaszcza w przestrzeni mediów społecznościowych, przypominamy:
W Polsce obowiązuje zakaz transportu żywych zwierząt parzystokopytnych (w szczególności z gatunków: bydło, owce, kozy i świnie), produktów pochodzenia zwierzęcego oraz obornika, słomy i siana z tych terenów Słowacji i Węgier, które objęte są ogniskami pryszczycy oraz ze stref buforowych, bezpośrednio związanych z potwierdzonymi ogniskami (strefy wyznaczają narodowe służby sanitarne Słowacji, Węgier i Austrii).
Transport zwierząt żywych zwierząt parzystokopytnych (w szczególności z gatunków: bydło, owce, kozy i świnie), produktów pochodzenia zwierzęcego oraz obornika, słomy i siana z innych terenów niż wskazane powyżej, możliwy jest tylko na 10 wyznaczonych przejściach granicznych:
- województwo podkarpackie: przejście graniczne Barwinek;
- województwo małopolskie: przejścia graniczne Chyżne i Piwniczna;
- województwo śląskie: przejście graniczne Chałupki, Boguszowice-Cieszyn, autostrada A1-Gorzyczki dla ruchu z terytorium Czech oraz przejście graniczne Zwardoń dla ruchu z terytorium Słowacji;
- województwo opolskie: przejście graniczne Trzebina i Głuchołazy;
- województwo dolnośląskie: przejście graniczne Kudowa-Słone.
5. Po raz kolejny przypominamy również podstawowe zasady prewencji – zasady bioasekuracji, które bezwzględnie obowiązywać powinny wszystkich rolników, hodowców i osoby pośredniczące w transporcie zwierząt i towarów.
- Zwierzęta wprowadzane do gospodarstwa muszą pochodzić z wiadomego źródła i być zidentyfikowane; zwierzęta spoza Polski muszą być zaopatrzone w świadectwo zdrowia potwierdzające ich pochodzenie i status zdrowotny (uwaga: dla trzody chlewnej świadectwo zdrowia potwierdzające ich pochodzenie i status zdrowotny obowiązuje także w obrocie krajowym).
- Przed włączeniem nowo zakupionych zwierząt do stada, osobniki powinny być odizolowane przez okres min. 14, a optymalnie 21 dni.
- Pasze, ściółka przywożone do gospodarstwa muszą pochodzić z ustalonego źródła i być przechowywane w izolacji od zwierząt nie pochodzących z gospodarstwa.
- Należy ograniczyć do minimum kontakt zwierząt z gospodarstwa z innymi osobnikami, w tym na pastwiskach (ogrodzenia, pastuchy elektryczne).
- Koniecznie należy przestrzegać zasad mycia i dezynfekcji urządzeń i narzędzi mających kontakt ze środowiskiem przebywania zwierząt po każdym użyciu. Zalecamy nieużywanie narzędzi i sprzętu poza gospodarstwem.
- Należy bezwzględnie przestrzegać zasad higieny osobistej; przed i po obsłudze zwierząt, pasz lub ściółki konieczne jest mycie rąk i ich dezynfekcja (np. 0,2 proc. roztworem kwasku cytrynowego) oraz całkowita zmiana obuwia i ubrania.
- W wejściach do budynków inwentarskich powinno się stosować maty (kuwety) ze środkiem dezynfekcyjnym (działającym na wirusa pryszczycy) i na bieżąco ten środek uzupełniać.
- Konieczne jest ograniczenie odwiedzin osób postronnych w gospodarstwach do niezbędnego minimum. Należy rozważyć w gospodarstwach prowadzenie rejestru wejść i wyjść osób oraz ruchu pojazdów (wjazdy i wyjazdy), co jest szczególnie ważne ze względu na nadchodzące spotkania w czasie Świąt Wielkanocnych.
- W przypadku zaobserwowania objawów choroby zakaźnej, a w szczególności: podwyższonej, wewnętrznej ciepłoty ciała 40-42?, ślinotoku, kulawizny ze zmianami na racicach i szparach międzyracicowych lub zmian na wymionach – należy natychmiast zgłosić to lekarzowi weterynarii, policji lub władzom gminnym i zatrzymać jakiekolwiek przemieszczanie się zwierząt, rzeczy i osób z tego gospodarstwa.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wasi zachęca wszystkie media publiczne i komercyjne do komunikowania powyższych zasad i przekazywania rzetelnych informacji, bazujących na szczegółowych komunikatach sztabu kryzysowego MRiRW.
Skuteczność naszych działań prewencyjnych zależy także od skutecznej komunikacji, w której wykorzystujemy wiarygodne źródła informacji. Wszystkie dotychczasowe komunikaty sztabu kryzysowego MRiRW dostępne są na stronie https://www.gov.pl/web/rolnictwo/pryszczyca oraz na stronie Głównego Inspektoratu Weterynarii www.wetgiw.gov.pl.
UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe. (PAP)
kom/ wbr/
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
Data publikacji | 06.04.2025, 21:18 |
Źródło informacji | MRiRW |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |