Polityka i społeczeństwo

MS: Forum dla Bieszczad (komunikat)

21.01.2021, 17:39aktualizacja: 21.01.2021, 17:40

- MFiPR informuje:

Poprawa szans rozwojowych i przyspieszenie rozwoju Bieszczad, wspierane z poziomu krajowego, to główne cele Programu dla Bieszczad. Dzisiaj w gronie osób z instytucji zaangażowanych w jego realizację, odbyło się Forum dla Bieszczad. Gospodarzami spotkania podsumowującego efekty działania Programu byli wiceminister funduszy i polityki regionalnej Małgorzata Jarosińska-Jedynak oraz marszałek województwa podkarpackiego Władysław Ortyl.

Bieszczady to jedno z najcenniejszych pod względem przyrodniczym i turystycznym miejsc naszego kraju. Równocześnie cechuje je słaba dostępność komunikacyjna. Jest to główna bariera rozwojowa, utrudniająca mieszkańcom i inwestorom dostęp do usług publicznych. Brakuje szerszej oferty wysokiej jakości miejsc pracy, więc osoby młode i wykszatłcone przenoszą się do większych ośrodków poza obszar gospodarczo i turystycznie związany z Bieszczadami. Żeby zahamować ten negatywny trend, ponad dwa lata temu ówczesne Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej rozpoczęło realizację Programu dla Bieszczad.

- Stawiamy sobie ambitne cele i je realizujemy. Wspieramy rozwój gospodarczy wszystkich regionów w Polsce. Dzisiaj możemy się pochwalić skutecznymi działaniami na rzecz Bieszczad - powiedziała wiceminister Małgorzata Jarosińska-Jedynak.

Małgorzata Jarosińska-Jedynak przypomniała, że w Programie zawarto dwie główne osie wsparcia: poprawę warunków życia mieszkańców oraz wykorzystanie szans rozwojowych.

- W pierwszej z nich chodzi głównie o poprawę dostępności transportowej oraz polepszeniu dostępu do usług społecznych i zdrowotnych, dobrej jakości edukacji oraz miejsc rekreacji i sportu. Z drugiej strony trzeba chronić zasoby przyrodnicze i równocześnie umiejętnie wykorzystywać lokalny potencjał, przez rozwój przedsiębiorczości i turystyki – wymieniała wiceminister.M. Jarosińska-Jedynak podkreśliła osiągnięcia Programu.

- Cieszy nas dobre tempo prac projektowych i budowlanych na trasie Via Carpatii w obszarze województwa podkarpackiego – kluczowej inwestycji drogowej we wschodniej Polsce. Dzięki wsparciu funduszy unijnych powstała obwodnica Sanoka – wskazała wiceminister.Jako sukces działania Programu, Jarosińska-Jedynak wymieniła również postęp w dziedzinie gospodarki wodno-ściekowej, realizację projektów Bieszczadzkiego Parku Narodowego, czy rozbudowę tras rowerowych na terenie Bieszczad.

Wiceminister Małgorzata Jarosińska-Jedynak odniosła się również do obecnej sytuacji gospodarczej wynikającej z pandemii.- Podobnie jak w przypadku innych programów, projektów i działań, także inicjatywy objęte Programem dla Bieszczad były modyfikowane w wyniku pandemii COVID-19. W szczególności dotyczy to obszaru kultury i współpracy międzynarodowej, które opierały się o wspólne działania, spotkania, konferencje i wymianę doświadczeń – wyliczała Jarosińska-Jedynak.

Wiceminister wyraziła nadzieję, że pieniądze wynegocjowane przez polski rząd w ramach unijnego budżetu na lata 2021-2027 oraz środki krajowe pomogą wzmocnić polską gospodarkę, także w Bieszczadach

lgs/

Data publikacji 21.01.2021, 17:39