Polityka i społeczeństwo

MS: Ponad 500 osób rozpoczyna 2 września 2020 r. egzamin notarialny (komunikat)

01.09.2020, 12:28aktualizacja: 01.09.2020, 12:28

- MS informuje:

Od 2 do 4 września 2020 r. osiem komisji powołanych przez Ministra Sprawiedliwości przeprowadzi w całym kraju egzamin notarialny. Odbędzie się on w szczególnym reżimie sanitarnym, określonym przez wytyczne Ministra Sprawiedliwości i Głównego Inspektora Sanitarnego z 31 lipca 2020 r. Wnioski o dopuszczenie do egzaminu notarialnego złożyło 510 osób.

Komisje egzaminacyjne pracować będą w Gdańsku, Katowicach, Krakowie i Wrocławiu oraz po dwie - w Poznaniu i Warszawie. W skład każdej z nich wchodzi siedem osób: czterech przedstawicieli Ministra Sprawiedliwości, dwóch przedstawicieli delegowanych przez Krajową Radę Notarialną oraz pracownik prowadzący działalność naukową lub wykładowca nauk prawnych w szkole wyższej na terenie kraju albo pracownik naukowy instytutu Polskiej Akademii Nauk – mający co najmniej stopień doktora habilitowanego z zakresu nauk prawnych.

Codziennie egzamin rozpocznie się o godz. 10.00 i trwać będzie sześć godzin. 2 i 3 września zdający będą rozwiązywać zadania polegające na opracowaniu projektów aktów notarialnych, natomiast 4 września - opracują projekt odmowy dokonania czynności notarialnej albo uzasadnienia jej dopuszczalności lub opracowywać będą projekt czynności notarialnej innej niż akt notarialny.

Zadania egzaminacyjne - jednakowe dla wszystkich - przygotowane zostały przez zespół, w skład którego wchodzą przedstawiciele Ministra Sprawiedliwości oraz Krajowej Rady Notarialnej.

Zdający mogą pisać prace ręcznie lub korzystać z komputerów. Niemal 98 proc. z nich wybrało drugą z opcji. Będą korzystać z odpowiednio przygotowanych własnych laptopów, spełniających wymagania techniczne ogłoszone przez przewodniczących komisji. Ministerstwo Sprawiedliwości przygotowało natomiast wyposażoną w edytor tekstu aplikację egzaminacyjną, która blokuje dostęp do zasobów komputera i uniemożliwia łączność z urządzeniami zewnętrznymi.

Podczas rozwiązywania zadań egzaminowani mogą korzystać z tekstów aktów prawnych i komentarzy oraz orzecznictwa.

Do egzaminu przystąpi siedem osób niepełnosprawnych. Będą mieć dziewięć, a nie sześć godzin na rozwiązanie zadań. Natomiast matki karmiące dziecko piersią mogą wykorzystać dwie półgodzinne przerwy w każdym dniu egzaminu. Nie są one wliczane do całego czasu egzaminu w danym dniu.

kom/ ryb/ mark/

Data publikacji 01.09.2020, 12:28